Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996

Βαδίζουμε σωστά - Πατάμε γερά

Του Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ

Το Κόμμα, όλες οι οργανώσεις, πραγματοποίησαν στη διάρκεια των εκλογών ένα αξιόλογο άνοιγμα στους εργαζόμενους, στις πόλεις και τα χωριά, στη νεολαία. Με τη δραστήρια συμβολή της ΚΝΕ, των οπαδών, φίλων και ψηφοφόρων του Κόμματος, οι θέσεις και η πολιτική του έφτασαν αρκετά πλατιά.Τα συμπεράσματα - πολιτικά και κομματικά - που αποκομίσαμε είναι πολύ πλούσια και σημαντικά.

Η καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίησή τους είναι εξαιρετικής σημασίας καθήκον και στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μεθοδικά.

Είναι αξιοσημείωτες, κατ' αρχήν, οι διεργασίες που συντελούνται στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Καθόλου επιφανειακές και προσωρινές. Εν μέρει, εκφράστηκαν και εκλογικά. Είναι βέβαιο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτυπώνει ούτε το εύρος αυτών των διεργασιών και ανακατατάξεων ούτε την πραγματική θέληση μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία που αποδείχνουν και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

(Συνέχεια στη σελίδα 3)


ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΑ, ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
"ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ"
λένε ... τώρα τη λιτότητα

Αυξήσεις 2%+2% περιλαμβάνει το πλέον ...φιλολαϊκό σενάριο της κυοφορούμενης κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής

Την ...κατανόηση της ΓΣΕΕ και κατ' επέκταση των εργαζομένων, για τα δύο επόμενα χρόνια, ζητά τώρα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ...ξεχνώντας τις νωπές ακόμη προεκλογικές της υποσχέσεις και ομολογώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τα ήδη σχεδιαζόμενα, νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στη χτεσινή συνάντηση, μάλιστα, που είχε ο Γ. Παπαντωνίου με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, φρόντισε - εκτός από το σαφές μήνυμα λιτότητας - να ξεκαθαρίσει ότι επίκεινται και αντιασφαλιστικά μέτρα, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει πέραν του 2000.

Την ίδια στιγμή, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας χαρακτήριζαν ως υποχρεωτικά "ασφυκτική" την εισοδηματική πολιτική της επόμενης χρονιάς, λόγω του προγράμματος "σύγκλισης", ενώ συνεχίζονταν, ταυτόχρονα, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρμοδίων και οι αναζητήσεις μορφών και τρόπων, για να παρουσιαστούν οι προτεινόμενες αυξήσεις - που, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι 2%+2% - ως ικανοποιητικές.


ΣΕΛ.  15

Εν πλω

Στο καπνιστήριο του πλοίου έκαναν τις δικές τους εκλογές στις 22 του Σεπτέμβρη δέκα Ελληνες ναυτικοί που εργάζονται στο "Μ/V ΜΑΡΙΑ", ενώ βρισκόταν εν πλω. Επειδή η ψήφος τους έχει, αν και τυπικά δε "μετρά", πολλαπλή αξία. Επειδή κάποτε πρέπει να ανοίξουν τα αυτιά αυτών που στερούν το δικαίωμα της ψήφου σε χιλιάδες Ελληνες πολίτες που θαλασσοπνίγονται, δημοσιεύουμε ολόκληρο το "πρακτικό" της εφορευτικής επιτροπής, όπως το κοινοποιεί η ίδια στον Τύπο.

"Εμείς οι Ελληνες ναυτεργάτες, που εργαζόμαστε στο "Μ/V ΜΑΡΙΑ S" Νηολ. Πειραιά 10315, σας γνωρίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές της 22 - 09 - 96 ψηφίσαμε και εμείς στο καπνιστήριο του πλοίου, με όλη την τυπική διαδικασία που γνωρίζουμε για το αδιάβλητο των εκλογών και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Εκλέξαμε εφορευτική επιτροπή. Είχαμε τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων που ξέραμε ότι θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Ψηφίσαμε μυστικά, ανεπηρέαστοι από τις κραυγές, τις υποσχέσεις, τα ξεγελάσματα, τις υφαρπαγές ψήφων, με απόλυτη σοβαρότητα και ηρεμία.

Σας αποστέλλουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μας, για να βεβαιωθείτε ότι είναι πρακτικά δυνατόν να ψηφίζουν επιτέλους και οι Ελληνες ναυτεργάτες μέσα από τα καράβια και για να βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Και τα αποτελέσματα:

Δικαίωμα ψήφου: 10 Ελληνες ναυτεργάτες. Εψήφισαν: 9. Ελαβαν: ΝΔ 3 ψήφους, ΚΚΕ 4, ΠΑΣΟΚ 1, Ενωση Κεντρώων 1.

Υπογράφουν ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Νίκος Μαλάτος, υποπλοίαρχος και το μέλος της εφορευτικής Αλέκος Πούλος".



Απέκλεισαν τα λιμάνια

Μηχανότρατες και γρι γρι απέκλεισαν χτες τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Καβάλας κ.ά. Οι ιδιοκτήτες ζητούν ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης, με την οποία χάνουν το δικαίωμα να αγοράζουν αφορολόγητο το 50% του πετρελαίου που χρησιμοποιούν


ΣΕΛ.  13
ΝΔ
Κορυφώνεται η μάχη της διαδοχής

Θα παραμείνουν - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - τα αδιέξοδα και η κρίση θα συνεχιστεί στη ΝΔ, παρά την αυριανή εκλογή του νέου αρχηγού και την κορύφωση της μάχης των εντυπώσεων και του παρασκηνίου, που τη συνοδεύουν


ΣΕΛ.  3
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιμένοντας τη διαμεσολάβηση...

Η εμμονή στη λογική του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθώς και η αναμονή κινήσεων διαμεσολάβησης από ΗΠΑ και ΕΕ παραμένουν οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, για το Κυπριακό


ΣΕΛ.  5
ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα

Το "ψαλίδισμα" στις φοροαπαλλαγές, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", αφορά και θίγει κύρια τις οικογένειες των εργαζομένων. Καταργούνται απαλλαγές για έξοδα σχολείων και φροντιστηρίων, ιατρικά έξοδα για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 7 εκατ. δρχ., οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, κλπ.


ΣΕΛ.  14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Στα "σαγόνια" της αμερικανικής πρωτοβουλίας

Ευχολόγια, που ενδεχόμενα να κρύβουν και νέους κινδύνους και απειλές, φαίνεται πως είναι το ... καλύτερο, που συμπεριλαμβάνει το τελικό, αμερικανόπνευστο κοινό ανακοινωθέν, που προτείνει ο Μπ. Κλίντον στην πολύκροτη Σύνοδο Κορυφής


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ