Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Ιούνη 1996

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Καταιγίδα" ενάντια στους λαούς οι αποφάσεις της Φλωρεντίας

Περισσότερο επιτακτική η ανάγκη της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης, για την απόκρουση των αντιλαϊκών πολιτικών

Η εμμονή στην αυστηρή εφαρμογή της μονόπλευρης λιτότητας, καθώς και η επεξεργασία νέων, ακόμη σκληρότερων πολιτικών "δημοσιονομικής πειθαρχίας", κατεδάφισης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που συζήτησαν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στη Φλωρεντία, που τέλειωσε χτες.

Επιβεβαιώνονται έτσι, με δραματικό αλλά και κατηγορηματικό τρόπο, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΚΚΕ, όπως και η σχετική προειδοποίηση, που απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πρόσφατη ομιλία της, στο Πεδίον του Αρεως, όπου τόνισε: "Ετοιμάζεται να ξεσπάσει νέα καταιγίδα. Ηδη, σε όλη την Ευρώπη γκρεμίζονται οι οροφές του μεταπολεμικού κοινωνικού οικοδομήματος, που κτίστηκε με αγώνες και θυσίες των εργαζομένων. Βρισκόμαστε προ των πυλών της ξεθεμελίωσής του".

Χαρακτηριστικό των νέων, ακόμη περισσότερο αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, που συζήτησε η Σύνοδος Κορυφής, είναι το λεγόμενο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης για την Απασχόληση", που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Σαντέρ. Πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν, υποτίθεται, στην αντιμετώπιση της διογκούμενης συνεχώς ανεργίας. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί μια γενική και σκληρότερη από κάθε άλλη φορά επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, προς όφελος του πολυεθνικού κεφαλαίου, και τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: "Πάγωμα" μισθών, κατάργηση επιδομάτων, κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, δραστική περικοπή των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας, κατάργηση των νομικών και πολιτικών εμποδίων στα ποσοστά των απολύσεων, επέκταση της μερικής απασχόλησης, "ελαστικοποίηση" της εργατικής νομοθεσίας.

Επιπλέον, το "Σύμφωνο" προωθεί την ιδέα της συναίνεσης των "κοινωνικών εταίρων" στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη σύναψη "συμβολαίων ταξικής συνεργασίας" κατά το γερμανικό πρότυπο, ενώ θεωρεί το πρόγραμμα διάλυσης του "κοινωνικού κράτους" στη Γερμανία, από τον καγκελάριο Χ. Κόλ, ως ενδεδειγμένη τακτική.

Οι εξελίξεις αυτές και οι ολοφάνερα και πολύμορφα αρνητικές συνέπειές τους, σε βάρος των εργαζόμενων, του λαού και της οικονομίας γενικότερα, υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την επιτακτική ανάγκη του μονόδρομου της συσπείρωσης και αντίστασης, της οικοδόμησης ενός πλατιού, μαχητικού λαϊκού μετώπου, για την απόκρουση των φιλομονοπωλιακών αυτών πολιτικών.


ΣΕΛ.  2,    10   -   12,    14

Τα ίδια και χειρότερα...

Αντιπυρική προστασία

Λίγο πριν μπει ο Ιούλης, στην καρδιά του καλοκαιριού, και μόλις τώρα... άνοιξαν οι Δασικές Υπηρεσίες τη διαδικασία για την πρόσληψη του μειωμένου, σε σχέση με πέρσι, εποχικού προσωπικού για τη φύλαξη και προστασία των δασών από τις πυρκαγιές! Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο Τζουμάκα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών - με το οποίο μεθοδεύει την αναγνώριση και νομιμοποίηση των διακατεχόμενων και καταπατημένων δασικών εκτάσεων - ενθαρρύνει, ουσιαστικά, τους εμπρηστές...


ΣΕΛ.  24   -   25


Βάρβαρη επίθεση ισχυρών δυνάμεων του Λιμενικού και βατραχανθρώπων δέχτηκαν χτες στο λιμάνι του Ναυπλίου ναυτεργάτες, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι που επιχείρησαν να εμποδίσουν την προσέγγιση του "πειρατικού" κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο"!


ΣΕΛ.  34
Ανω Λιόσια
Σε διωγμό βρίσκονται οι Τσιγγάνοι

Σε απαράδεκτες συνθήκες ζουν χιλιάδες Τσιγγάνοι στα Ανω Λιόσια, ενώ ο δήμαρχος εφαρμόζει μια απάνθρωπη και παράνομη τακτική εκδίωξής τους


ΣΕΛ.  16,    33
Συνέντευξη
Οι μάσκες έπεσαν στα Βαλκάνια

Μιλά στο "Ρ" ο Θ. Παφίλης, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, για τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ειρήνη στα Βαλκάνια και το ελπιδοφόρα ανερχόμενο, τελευταία, φιλειρηνικό κίνημα


ΣΕΛ.  7
Φόροι
Κάθε χρόνο και περισσότερο αντιλαϊκοί

Αποκαλυπτικά του βαριά αντιλαϊκού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος είναι τα στοιχεία, από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση του 50% των φορολογικών δηλώσεων


ΣΕΛ.  13

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ