Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 1996

ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ
Βδομάδα αντίστασης και αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Μπροστά σε μια έκρηξη δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων θα βρεθεί τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, καθώς οι εργαζόμενοι των πόλεων παίρνουν από τους αγρότες τη σκυτάλη των αγώνων

Ορμητικά μπαίνει από αύριο η αγωνιστική "άνοιξη". Τη σκυτάλη παίρνουν, από τους ξωμάχους και τις εντυπωσιακές κινητοποιήσεις τους, την προηγούμενη βδομάδα, οι συνταξιούχοι, οι οικοδόμοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, τα πανεπιστήμια, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όπως και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σε άλλους κλάδους.

Κοινό στοιχείο των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων αυτής της βδομάδας είναι η αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, της ανεργίας, της εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των δραματικών περικοπών σε ό,τι απέμεινε από το λεγόμενο κράτος "πρόνοιας". Μια πολιτική, η οποία παίρνει πια διαστάσεις ανοιχτής και ιταμής πρόκλησης προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αφού την ίδια στιγμή χαρίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε κάθε Λάτση και Βαρδινογιάννη, προετοιμάζει και συνομολογεί νέες, βαριές δεσμεύσεις της χώρας στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και σχεδιάζει την πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Από αύριο το βράδυ, ξεκινά η μεγαλύτερη πορεία των συνταξιούχων,οι οποίοι με πούλμαν που αναχωρούν από κάθε γωνιά της χώρας, συγκεντρώνονται στην Αθήνα, για να πάρουν μέρος στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, το οποίοοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα την Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος.

Αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο ΔΙΑΝΑ είναι και το αγωνιστικό ραντεβού των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων,οι οποίοι μπαίνουν σε έναν νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, κλείνουν τα πανεπιστήμια της χώρας,σύμφωνα με απόφαση των πρυτάνεων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανεπαρκέστατη κρατική επιχορήγηση και ζητούν την ουσιαστική αύξησή της.

Από αύριο, αρχίζει τετραήμερη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία,ενώ κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία την Τρίτη και Τετάρτη.

Την Τρίτη, απεργούν πανελλαδικά οι οικοδόμοι,οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο εκτεταμένη και μακρά ανεργία. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Οι απεργοί του Λεκανοπεδίου θα συγκεντρωθούν στις 10.30π.μ. μπροστά στο υπουργείο Εργασίας.Την Τρίτη, απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.


ΣΕΛ.  3,   5

Η "λυκοσυμμαχία" είναι ο πραγματικός εχθρός της χώρας

Η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έφερε πάλι στο προσκήνιο, με δραματικό τρόπο, το πρόβλημα εθνικής σημασίας που συνιστά για τη χώρα μας η εμπλοκή της στο ΝΑΤΟ. Η ελληνοτουρκική κρίση φώτισε εκ νέου το θανάσιμο κίνδυνο, που εγκυμονεί για την Ελλάδα η πρόσδεσή της στα πλοκάμια της λυκοσυμμαχίας. Πρόσθεσε μια ακόμα απόδειξη, για τον απατηλό χαρακτήρα των επιχειρημάτων περί της "προστασίας", που δήθεν παρέχει στον τόπο η ενσωμάτωσή του στο ΝΑΤΟικό άρμα. Εδωσε απτές αποδείξεις του αδιέξοδου και βαριά ζημιογόνου χαρακτήρα της πολιτικής της υποτέλειας. Αυτή η τακτική, αλλά και οι συνέπειές της, δεν είναι άγνωστες. Αποτελούν - όπως αποδεικνύει το σημερινό αφιέρωμα του "Ρ" - μόνιμο βραχνά για τη χώρας μας, στα 46 χρόνια της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.


ΣΕΛ.  11   -   16,   33

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Η ΠΟΠΗ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ πρόσφερε στο ΚΚΕ δεκαπέντε εκατομμύρια (15.000.000) δρχ., προς τιμήν της 53ης επετείου από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
  • Ο ΚΟΣΜΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, οπαδός του ΚΚΕ, πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Κάτω Ιλισίων, 500.000 δρχ.
  • Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ πρόσφερε 100.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών που δολοφονήθηκαν στο Μακρονήσι.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΚΚΑΣ, από τη Νέα Υόρκη, προσφέρει 1.000 δολάρια.
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, ως πρώτη δόση, 100.000 δρχ.
  • Ο γιατρός ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΑΚΟΣ προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Κολωνακίου, ως πρώτη δόση, 200.000 δρχ.
  • Ο ΤΑΣΟΣ ΡΑΓΙΑΣ προσφέρει 100.000 δρχ. προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου, στη μνήμη του Σπύρου Κωτσάκη.
  • Η Μ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, στη μνήμη του συζύγου της Θεόδωρου Λιακόπουλου (Πορφύρη), με τη συμπλήρωση έξι μηνών από το θάνατό του, προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ν. Κυψέλης.


15ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Στόχος, η ενίσχυση της συλλογικής δράσης

Ο Σ. Κωτσαντής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλά στο "Ρ", για το προτεινόμενο στο Συνέδριο Σχέδιο Καταστατικού, ενώ συνεχίζεται η δημοσίευση κειμένων του προσυνεδριακού διαλόγου


ΣΕΛ.  6   -   9
Αποστολή στη Βοσνία
Η ματωμένη Σρεμπρένιτσα "δείχνει" τον ένοχο

Τα ερείπια και οι καταστροφές είναι η σημερινή εικόνα της μαρτυρικής Σρεμπρένιτσας. Εικόνες δραματικές, τραγικές συνέπειες ενός εμφύλιου, που τον προκάλεσε η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων


ΣΕΛ.  24   -   25
Κρατικές τράπεζες
Στο μάτι του κυκλώνα

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έρχεται τώρα να χτυπήσει την πόρτα των μεγάλων κρατικών τραπεζών, προοιωνιζόμενη πολύμορφες συνέπειες για την οικονομία της χώρας και τους εργαζόμενους, ενώ η ολιγαρχία "ακονίζει", ήδη, τα νύχια της


ΣΕΛ.  37
Προγραμματικές συμφωνίες
Προϋπόθεση μια άλλη πολιτική

Οι προγραμματικές συμφωνίες μπορούν να αποβούν προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αν ταυτόχρονα υπάρξουν μια σειρά προϋποθέσεις, σημειώνει ο Ν. Μπατιστάτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο "Ρ"


ΣΕΛ.  36   -   37
Κλάδοι ένδυσης
Κρίση με "ευρωπαϊκή" σφραγίδα

Ανεργία, απολύσεις, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, είναι το τίμημα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης, ενώ την ίδια στιγμή σκανδαλώδεις επιδοτήσεις οδεύουν στις τσέπες των βιομηχάνων


ΣΕΛ.  34

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ