Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996

Υποπτο παρασκήνιο και αλαλούμ στην εξωτερική πολιτική

Στον αστερισμό του "χύμα" και της μικροκομματικής εκμετάλλευσης, και με τη συνδρομή του "μεγάλου αφεντικού" αυτή τη φορά, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής


ΣΕΛ.  7

Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ
κυβέρνησης προς ΣΕΒ

Επιταχύνεται το ξεπούλημα των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων και το μοίρασμα των επιχορηγήσεων για τα χρηματοδοτούμενα έργα. Επαναλαμβάνουν το διαγωνισμό για την "Πειραϊκή - Πατραϊκή"

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα ικανοποιήσει και τις νέες προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων, αυτή τη φορά με... "αναπτυξιακά" μέτρα λιτότητας, απέσπασε η ηγεσία του ΣΕΒ από την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,η οποία μετείχε - ως η "εκλεκτή" προσκεκλημένη - στην προχτεσινοβραδινή κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΒ.

Στα "παράπονα" του προέδρου του ΣΕΒ, Ι. Στράτου,ότι καθυστερεί απαράδεκτα η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου, η μείωση του κράτους, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων κλπ., η Βάσω Παπανδρέου ανέλαβε τη δέσμευση:

  • Να προχωρήσει στην επιτάχυνση της "πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων", ώστε να προωθήσει με ταχύτερους ρυθμούς την εκποίηση των επιχειρήσεων που ελέγχονται από τον ΟΑΕ, την ΕΤΒΑ και τις άλλες κρατικές τράπεζες. Οι ιδιωτικοποιήσεις, είπε, "αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης" και ανακοίνωσε επανάληψη του διαγωνισμού για την εκποίηση της "Πειραϊκής - Πατραϊκής".
  • Να φροντίσει ώστε οι βιομήχανοι να τσεπώσουν το ταχύτερο δυνατό το μερίδιο των εκατοντάδων δισ. δραχμών από τα κοινοτικά κονδύλια και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Βάσω Παπανδρέου απηύθυνε και... "έκκληση" στην ηγεσία του ΣΕΒ να κινητοποιήσει τους βιομήχανους "για μια ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη ελληνική βιομηχανία και οικονομία"(!).


ΣΕΛ.  19

Στις κάλπες, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο τους, προσέρχονται από σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, ακριβώς λίγο πριν ξεσπάσει η θύελλα των βαρύτατων συνεπειών από την υλοποίηση της συμφωνίας του 49-51%.

"Προ των πυλών" βρίσκονται ήδη η συρρίκνωση του ναυπηγείου κατά 1.000 θέσεις εργασίας, το άγριο χαράτσωμα των εργαζομένων και η έμμεση δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, μόνη χρήσιμη ψήφος αναδεικνύεται η ψήφος στην Εργοστασιακή Επιτροπή.


ΣΕΛ.  13

Θάψιμο

Μια δυνατή φωνή ειρήνης και συνεργασίας ύψωσαν εκατοντάδες προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Τουρκία. Η κοινή έκκληση των εκατοντάδων εκπροσώπων και από τις δύο χώρες, πανεπιστημιακών καθηγητών, εκπροσώπων κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, πολιτικών και άλλων αποτέλεσε την καλύτερη παρέμβαση, απάντηση προς όλους εκείνους, που, με κάθε τρόπο, έχουν βαλθεί να πείσουν τους δύο λαούς πως η λύση των όποιων διακρατικών εκκρεμοτήτων περνά μέσα από την τυφλή αντιπαράθεση.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για πολυσήμαντη πρωτοβουλία. Παρέμβαση που ξεπερνά το καλλιεργούμενο μίσος, αντιστρατεύεται την έχθρα και τον εθνικισμό. Φράζει το δρόμο σε αυτούς που παρεμβαίνουν, με ύφος επικυρίαρχου, στην περιοχή εφαρμόζοντας το "διαίρει και βασίλευε". Κι όμως, η πρωτοβουλία αυτή "θάφτηκε" από το σύνολο σχεδόν της έντυπης και από όλα τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Οπως, άλλωστε, έγινε και με το Βαλκανικό Συνέδριο Ειρήνης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

"Θάφτηκαν", γιατί το μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας απλώς δεν τους ταιριάζει. Δεν "κολλάει" στο πολεμοκάπηλο σκηνικό που έστησαν στα κανάλια τους. Δεν "πάει" στο κλίμα έντασης, που για δικούς τους λόγους θέλουν να συντηρούν. Πάντως, ας μη ματαιοπονούν. Η φωνή της ειρήνης και της συνεργασίας είναι τόσο δυνατή, που ό,τι και να κάνουν τελικά θα σκεπάσει τις κραυγές των γερακιών.



Ενωμένοι ξανά στον αγώνα οι αγρότες

Τη Δευτέρα, 19 Φλεβάρη, οι αγρότες, πανέτοιμοι να δώσουν μια νέα μαχητική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις


ΣΕΛ.  11
Νέα 4ήμερη απεργία στον ΟΤΕ

Από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ απεργούν για να μην δοθεί καμία μετοχή σε ιδιώτες. Χτες έγινε η πρώτη 24ωρη απεργία. Η συμμετοχή κυμάνθηκε απλά σε αξιόλογα επίπεδα, καθώς η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - "ΣΥΝ"), που ανέλαβε αποκλειστικά τη διοργάνωσή της, αρκέστηκε, στην ουσία, μόνο στα διαφημιστικά σποτ


ΣΕΛ.  15
Νέες ... προτάσεις του ΟΟΣΑ για αντιλαϊκά μέτρα

Νέα μέτρα αντιλαϊκού χαρακτήρα και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και των μεγάλων υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, αξιώνει ο ΟΟΣΑ, σε ερωτηματολόγιο που απέστειλε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης


ΣΕΛ.  19   -   20
ΠΑΤΡΑ
Αγωνιστική σφραγίδα στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Η αυξημένη - κατά 64% από τις προηγούμενες εκλογές - συμμετοχή των οικοδόμων της Πάτρας "σφράγισε" τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας. Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε θριαμβευτικά η ΔΑΣ, αυξάνοντας το ποσοστό της στο 78%


ΣΕΛ.  12
Αβατο τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να θίξει τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση, που είχε, για το θέμα της πολιτικής των φαρμάκων με τους εκπροσώπους του κλάδου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης. Κενό γράμμα οι "αποφάσεις", που με πομπώδες ύφος ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα οι συναρμόδιοι υπουργοί, περί "αλλαγής" της πολιτικής φαρμάκου


ΣΕΛ.  20
Δυναμικά στη μάχη η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση"

Η ΔΑΚ έχει μια και μόνο φιλοδοξία: Να εκπροσωπήσει τους μαχόμενους δικηγόρους και να αντιπαραθέσει στο "μοντέλο" του μεγαλοδικηγορικού γραφείου τη δημιουργία συλλογικών μορφών άσκησης της δικηγορίας. Σε συγκέντρωση δικηγόρων, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ παρουσίασε χτες τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξης για τις εκλογές του ΔΣΑ


ΣΕΛ.  21

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ