Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996

ΤΥΦΛΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ
στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Η κυβερνητική πολιτική της υποτέλειας στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της αμφισβήτησης των συνόρων στο Αιγαίο και κατοχύρωσε τον επικυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ, στην περιοχή


ΣΕΛ.  5   -   9

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ

Οι σημερινές εξελίξεις, που σημειώθηκαν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τοποθετήσεις του Κόμματός μας όπως διατυπώθηκαν από την έναρξη των γεγονότων.

Η πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.

Ο ρόλος των ΗΠΑ ως επικυρίαρχου στην περιοχή, κατοχυρώνεται και με τον πιο επίσημο τρόπο, από την πρόσκληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εποπτεύσει τις διαδικασίες αποκλιμάκωσης της έντασης.

Στην ουσία οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ, επιβάλλουν στη χώρα μας καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με τη συναίνεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό είναι το νέο και πιο σημαντικό στοιχείο από την εξέλιξη της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, απογυμνωμένοι βρίσκονται και όσοι πολιτικοί παράγοντες και κόμματα περίμεναν την υπεράσπιση των "ευρωπαϊκών" συνόρων μας από την "Ευρωπαϊκή Ενωση". Αποδεικνύεται πως η υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και ακεραιότητας, είναι αδύνατη από το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας ενεργά, και στην πράξη συμπλέει με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ, σε βάρος της χώρας μας και των συμφερόντων των λαών.

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαιτείται:

  • Η άμεση αποχώρηση του ελληνικού στρατιωτικού σώματος από τη Βοσνία.
  • Το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας και η μη συμμετοχή στις πολυεθνικές δυνάμεις άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Παραπέρα παραμονή της χώρας μας σ' αυτό το καθεστώς, θα 'χει σαν αποτέλεσμασυνεχείς κινδύνους στην εδαφική μας ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο ελληνικός και τουρκικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και πρέπει να αντισταθούν αποφασιστικά σε κάθε πολεμόχαρη και εθνικιστική προσπάθεια, από όπου κι αν προέρχεται.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, την εργατική τάξη πρώτα απ' όλα, να υψώσει αποφασιστικό φραγμό με τη δράση του στην πολιτική της υποτέλειας και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, δημοκρατική, παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.


"Οχι στις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών", "όχι στην πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης", φώναξαν χτες οι κομμουνιστές του Πειραιά, όπου διοργανώθηκε φιλειρηνική πικετοφορία. "Η εθνική μας ανεξαρτησία και η εδαφική μας ακεραιότητα δεν παζαρεύονται", διατράνωσαν οι συγκεντρωμένοι. Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.


Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ Οι ΗΠΑ επιτηρούν

"...Αργά υπήρξε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, που προέβλεπε την άμεση απόσυρση των πλοίων, του προσωπικού και των σημαιών και των δύο πλευρών από την περιοχή. Και οι δύο πλευρές έδωσαν τη διαβεβαίωση στις ΗΠΑ πως η νησίς θα επιστρέψει στην "προτέραν κατάστασιν".

Θεωρούμε πως οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αποσύρονται. Οι ΗΠΑ θα επιτηρούν την απόσυρση".


Τ. ΤΣΙΛΕΡ Ημασταν αποφασισμένοι

"Μπήκαν στο κύκλωμα ο αξιότιμος Κλίντον και οι λοιποί Αμερικανοί αρμόδιοι, καθώς και το ΝΑΤΟ και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Διατυπώσαμε εντελώς ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μας. Είπαμε η σημαία αυτή θα κατέβει και οι στρατιώτες θα φύγουν. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος και έτσι εξασφαλίστηκε αποτέλεσμα".


Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ Ευχαριστούμε...

"Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε την απεμπλοκή των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων από το χώρο της Ιμια και την αποκλιμάκωση της κρίσης. Η απεμπλοκή επετεύχθη, χωρίς καμιά απολύτως διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά...

Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους...".



Σήμερα το πανεργατικό συλλαλητήριο

Σήμερα στις 6 μμ, στην Κάνιγγος, το πανεργατικό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Για την απόκρουση της αδιαλλαξίας του ΣΕΒ. Για την καταδίκη της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης. Για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων, 35ωρου - 5νθήμερου - 7ωρου


ΣΕΛ.  19
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνη κυβέρνηση για τους εργαζόμενους

Με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (πλην δύο "παρόντων"), τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι μια κυβέρνηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων, είχε καταγγείλει λίγο πριν η Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής


ΣΕΛ.  11   -   13
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Πλημμύρισε η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων

Παλλαϊκό χαρακτήρα πήρε χτες η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στην Ελασσόνα. Στο πλευρό των παραγωγών στάθηκαν σύσσωμοι οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ η πλατεία βάφτηκε άσπρη από το γάλα που έχυσαν οι κτηνοτρόφοι, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτησή τους


ΣΕΛ.  32
EFEDRIKO

Κόντρα στη λιτότητα και στο κρύο

Με μαχητικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ διαδήλωσαν μέσα στο κρύο και τη βροχή την αντίθεσή τους στην απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ταμείου τους για αυξήσεις 3,5+3,5%. Τη Δευτέρα συνάντηση της διοίκησης του ΤΕΒΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων για τις συντάξεις


ΣΕΛ.  16   -   17
Ο πανικός του δημάρχου στον Κορυδαλλό

Στα δικαστήρια έσυραν τη διοίκηση του Σωματείου των Εργαζομένων η "συνασπισμένη" μειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ του ΔΣ του σωματείου, για ανύπαρκτα εκλογικά κωλύματα, καθώς και η δημοτική αρχή, επειδή αποφάσισε αγωνιστική κινητοποίηση


ΣΕΛ.  16   -   17

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ