Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7589

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ.
Δυναμώνει η πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών

Αύριο στις 7 το απόγευμα ο λαός και η νεολαία της Αθήνας, του Πειραιά και της Αττικής, θα διαδηλώσουν στο Πεδίον του Αρεως ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση «φίμωσης» του «Ριζοσπάστη», ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων και της πολιτικής ζωής του τόπου. Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται σήμερα σε Λάρισα και Ζάκυνθο και αύριο σε Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Αίγιο.


ΣΕΛ.  10   -   11

«Να δεις τι σου 'χω για μετά...» μουρμουρίζουν τα δικομματικά επιτελεία...
ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ
ΜΕΤΡΑ
το «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης

Ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν μπορεί να αποκρυβεί η αδημονία του κεφαλαίου να δυναμώσει την εκμετάλλευση του λαού, να προωθήσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η κυβερνητική πολιτική, που, σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία του λαού, ταυτίζεται με την πολιτική απολύσεων, τη συρρίκνωση εργατικών κατακτήσεων, την αμφισβήτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των τελευταίων, μόνο, ημερών:

  • Οι κυβερνώντες, λίγες μέρες μετά την εισαγωγή της ΕΤΒΑ στο Χρηματιστήριο με το «επιχείρημα» του... «εξορθολογισμού του προσωπικού», μεθοδεύουν εκατοντάδες απολύσεις μέσω της περιβόητης εθελούσιας εξόδου. Ο «εθνικός στόχος» και μονόδρομος της ΟΝΕ, που απαιτεί τη συρρίκνωση του κλάδου, κρίνει πως οι 1.900 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι πολλοί, αν και στις αρχές της δεκαετίας στο ναυπηγείο απασχολούνταν πάνω από 6.000 εργαζόμενοι.
  • Ο Βαρδινογιάννης, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης, υποχρεώνει τα πληρώματα των πλοίων της εταιρίας ΑΝΕΚ, να υπογράφουν... μηνιαίες συμβάσεις εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προϋπόθεση, μάλιστα, είναι ότι οι εργαζόμενοι παραιτούνται από υπερωρίες και τα διάφορα επιδόματα, ενώ χάνουν και ό,τι δικαίωμα πολυετίας και αποζημιώσεων έχουν κατοχυρώσει.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο δύο ενδεικτικές περιπτώσεις, που αποκαλύπτουν ότι η υπόθεση υπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου δεν αφήνει στους κυβερνώντες περιθώρια ούτε καν την περίοδο των καυτών προεκλογικών ημερών να καμουφλάρουν το αποκρουστικό και βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής τους. Παράλληλα, αποτελούν μια πρόγευση για τη λαίλαπα που απειλεί τους εργαζόμενους, μετά την 9η του Απρίλη, σε περίπτωση που τα κόμματα της ΟΝΕ δεν υποστούν αποφασιστική ήττα.


ΣΕΛ.  12   -   13

Μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε «πτωχοκομεία»

Το στίγμα της μετατροπής της πλειοψηφίας των δημόσιων νοσοκομείων σε «πτωχοκομεία» για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, με την ταυτόχρονη εκχώρηση των νοσοκομείων εκείνων που διαθέτουν ξενοδοχειακή υποδομή, έδωσε χτες ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης από το βήμα του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα χτεσινοβραδινές πληροφορίες έφεραν τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να ανακοινώνει αυτές τις επιλογές στο τέλος του Φλεβάρη από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Ολη αυτή η διαλυτική πολιτική δεν είναι ιστορίες του μακρινού μέλλοντος, αλλά προ των πυλών, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου στο χαιρετισμό της στο Συνέδριο.


ΣΕΛ.  25

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ «Ρ»
Την Τρίτη στο «ΑΛΙΚΗ»

Εκδήλωση έκφρασης αλληλεγγύης στο διωκόμενο «Ριζοσπάστη» πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη 15 του Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ στο θέατρο «ΑΛΙΚΗ», όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσει η παράσταση του θεατρικού έργου «Εδώ γίνεται της... Σοφοκλέους», με τον Κώστα Βουτσά και το θίασό του, ο οποίος ευγενικά προσφέρθηκε να βοηθήσει τη μεγάλη υπόθεση της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου



ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν από κοινού και Πρόεδρο

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκφράστηκε με την τοποθέτηση «παρών». Ολόκληρη η ανακοίνωση στο σημερινό «Ρ»


ΣΕΛ.  3

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ