Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005 - αριθ. φύλλου: 9119

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ «ΔΩΡΟ» ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΑΛΥΣΙΔΕΣ
ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ εργαζομένων και μικρομεσαίων

Επιμηκύνονται τα όρια της καθημερινής λειτουργίας και, ουσιαστικά, καταργείται η αργία της Κυριακής

Νέο χτύπημα ενάντια σε εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες επιχειρεί να καταφέρει η κυβέρνηση Καραμανλή, με αιχμή, αυτή τη φορά, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Χτες, ο πρώην πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων, υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, δημοσιοποίησε νομοσχέδιο που οδηγεί ουσιαστικά στην πλήρη και οριστική απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, επιμηκύνοντας τα όρια της καθημερινής λειτουργίας και καταργώντας την αργία της Κυριακής.

Οι χτεσινές εξελίξεις είναι το τελικό αποτέλεσμα πολύμηνων κυβερνητικών μεθοδεύσεων και κινούνται αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο των αξιώσεων των μεγάλων καταστημάτων και αλυσίδων. Οι εκπρόσωποι αυτών των μονάδων εκτιμούν πως η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου είναι βασική προϋπόθεση για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, αφενός εκμεταλλευόμενοι ελαστικές μορφές απασχόλησης των εργαζομένων, αφετέρου εντείνοντας - μέχρι οριστικής χρεοκοπίας - την πίεση και τον ανταγωνισμό σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπαγγελματιών και εμπόρων.

Θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων σε εργαζόμενους και ΕΒΕ, αφού από κοινού, εργατοϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι μικρέμποροι είναι σε επιφυλακή, ώστε να μην αφήσουν να περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια.


ΣΕΛ.  16   -   17

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ
Δραματική η κατάσταση της αγροτιάς

Η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι δραματική και οδηγείται στο ξεκλήρισμα, με αποκλειστική ευθύνη της αντιαγροτικής πολιτικής, τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημερινής, τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επερώτησης του Κόμματος, χτες, στη Βουλή.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισαν οι κομμουνιστές βουλευτές, είναι αντίθετο στις «ντιρεκτίβες» της ΕΕ, στα πλαφόν, στις ποσοστώσεις και τα διάφορα πρόστιμα, που επιβάλλονται στους αγρότες. Στηρίζει τους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών, τα αιτήματα των οποίων δεν είναι συμβατά με την κοινοτική νομιμότητα και δεν περιορίζονται μόνο σε ορισμένα άμεσα προβλήματα, αλλά διεκδικεί μια συνολικότερη φιλοαγροτική πολιτική (στη φωτό, απούλητο σιτάρι σε αποθήκη των Χαλκιάδων Λάρισας)


ΣΕΛ.  14   -   15


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΛΑΦΚΑ
Καμιά επανάπαυση ξανά στο δρόμο

Με νέα διαδήλωση στις 10 Μάρτη και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του μήνα, οι συνταξιούχοι κάνουν καθαρό στην κυβέρνηση ότι δε θα ξεμπερδέψει εύκολα μαζί τους


ΣΕΛ.  21
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Αποστολή εξετελέσθη!

Στην άσκηση πιέσεων στους Σέρβους αναλώθηκε, ουσιαστικά, ο Κ. Καραμανλής, ενώ η ηγεσία της Σερβίας - Μαυροβουνίου διαφωνεί κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου


ΣΕΛ.  3
ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2000 - 2004
Πάνω από 38% η αύξηση των φόρων

Πραγματική φορολογική λεηλασία υπέστησαν τα λαϊκά εισοδήματα από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και, τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια πορεία


ΣΕΛ.  19
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Εφιάλτης για τους κατοίκους

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο νομό, καθώς αναμένονται μεγάλοι υδάτινοι όγκοι τις επόμενες μέρες


ΣΕΛ.  27

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ