ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Δε θα επιτρέψουμε τη σφαγή!

Η Ιστορία δε γράφεται με τις επιθυμίες των φονιάδων των λαών. Τυχόν σφαγή του ιρακινού λαού θα γυρίσει μπούμερανγκ στους αρχιδολοφόνους και τα «αυτοκρατορικά» τους σχέδια θα πνιγούν στο αίμα των αθώων

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Ο «σύντομος» και «αποτελεσματικός» πόλεμος, στον οποίο ποντάρουν τα αρπακτικά των διεθνών χρηματιστηρίων και εύχονται προκαλώντας ανατριχίλα και αποτροπιασμό οι «ειρηνόφιλες» ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρουσιάζεται ως το πιθανότερο σενάριο αλλά απηχεί περισσότερο την επιθυμία των θερμοκέφαλων της Ουάσιγκτον. Τα σχέδια των Αμερικανών εξυπηρετούνται καλύτερα αν επιτύχουν μια «γρήγορη» εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Μια τέτοια «νίκη» θα μεγαλώσει τον αριθμό των «προθύμων» συμμάχων τους, θα αποθαρρύνει τους «αμφισβητίες» παραδοσιακούς συμμάχους, θα στείλει γενικότερο μήνυμα στους λαούς ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αντίσταση αλλά μόνο για υποταγή στην Pax Americana.

Ο Λευκός Οίκος δεν κρύβει ότι μετά από έναν τέτοιο «νικηφόρο» πόλεμο, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία θα σπεύσουν να πάρουν ό,τι τους δώσουν από τα λάφυρα και γενικότερα θα περιοριστούν στην όποια μοιρασιά κάνουν οι ηγεμόνες του πλανήτη. Επειδή, λοιπόν, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει τέτοιες «προσδοκίες», περίπου ότι θα κάνει περίπατο μέχρι τη Βαγδάτη, είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνει πράξη την εφιαλτική απειλή του αρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρ. Μάγιερς, ότι «θα χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε όπλο μπορούμε». Δε θα διστάσουν, δηλαδή, να μετατρέψουν σε σωρό ερειπίων τις ιρακινές πόλεις και να προκαλέσουν μια νέα γενοκτονία του ιρακινού λαού, χρησιμοποιώντας ακόμα και πυρηνικά όπλα.

Στη Βαγδάτη οι ΗΠΑ «παίζουν» την παγκόσμια ηγεμονία τους και γι' αυτό στα ερείπιά της και στο αίμα του ιρακινού λαού θέλουν να στήσουν ένα «φωτεινό» πυλώνα της. Η Ιστορία, όμως, δε γράφεται με τις επιθυμίες των φονιάδων των λαών. Τυχόν σφαγή του ιρακινού λαού θα γυρίσει μπούμερανγκ στους αρχιδολοφόνους και τα «αυτοκρατορικά» τους σχέδια θα πνιγούν στο αίμα των αθώων. Οι λαοί γνωρίζουν τον εχθρό, δεν τον φοβούνται και θα κόψουν σύριζα το χέρι των δολοφόνων!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΥΡΑΓΟΙ ΚΑΙ «ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ»

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ Η ΕΥΡΩ-ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ: «Σ' ένα ιδιαιτέρως ρευστό περιβάλλον, όπου οι παραδοσιακές ισορροπίες τείνουν ν' ανατραπούν, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σταθμίσει τα ειδικά προβλήματα ασφαλείας, δεδομένου ότι είναι η μόνη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αντιμετωπίζει τέτοια. Εκτός από το ανοιχτό μέτωπο στο Αιγαίο και στην Κύπρο, υπάρχει και το ασταθές τοπίο στα βόρεια σύνορά της. Με άλλα λόγια, δεν έχει την πολυτέλεια να πορευτεί αποκλειστικά με βάση τη σκοπιμότητα της ευρωπαϊκής χειραφέτησης και ενοποίησης». (Από το κύριο άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»)

ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ...«Η ελληνική προεδρία της ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο απ' όσα ήδη έκανε, δεδομένου ότι ορισμένα κράτη - μέλη εκδηλώθηκαν από την αρχή υπέρ του πολέμου με τη γνωστή "επιστολή προδοσίας των 5" εναντίον της "κοινής θέσης", που μόλις είχαν υπογράψει... Η μόνη λύση για την κοινή εξωτερική πολιτική θα ήταν ανάλογη προς εκείνη που υιοθετήθηκε για το ευρώ. Ετσι θα μπορούσε η πλειοψηφία των χωρών της Ενωσης που σέβεται τις αρχές της, να έχει δική της κοινή εξωτερική πολιτική, χωρίς συμβιβασμούς και υποταγή στις αξιώσεις της υπερατλαντικής αυτοκρατορίας». (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»)

ΔΙΛΗΜΜΑ - ΑΛΛΟΘΙ: «Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν πια περιθώρια μετάθεσης του προβλήματος για άλλο, καταλληλότερο χρόνο, αλλά εδώ και τώρα οφείλουν (σ.σ. οι ηγέτες της ΕΕ) να επωμιστούν τις ευθύνες τους και ν' απαντήσουν αν φιλοδοξούν τελικά να καταστήσουν την Ευρώπη μια μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη ή αν θα αρκεστούν σ' αυτό που σήμερα είναι: Μια θλιβερή κι ανίσχυρη ουραγός των αμερικανικών διαθέσεων». (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»)

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ...: «Ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει ένας πόλεμος, το πιθανότερο είναι να έχει επιπτώσεις πολύ πέραν της Βαγδάτης, ή και της Μέσης Ανατολής. Πράγματι, ορισμένοι από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου Μπους κατ' ιδίαν χαρακτηρίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ ως το πραγματικό και οριστικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου... Η απόφαση του Προέδρου Μπους να προχωρήσει σχεδόν μόνος του απειλεί να υποβαθμίσει τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και το ΝΑΤΟ στο επίπεδο της ασχετοσύνης.(«ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΖΟΥΡΝΑΛ» -«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στη σκιά πολέμου και διχασμού αύριο η σύνοδος κορυφής - Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΕΘΝΟΣ: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Πάπας «αφορίζει» τον πρόεδρο Μπους - ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

ΧΩΡΑ: ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: «Πού είναι το πετρέλαιο Τζορτζ;» - «Σκάσε και σκότωνε!».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.

ΑΥΓΗ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΙΣΘΟΙ: ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΕΒΕΡΤ ΚΑΛΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 20.000 ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η «σταγόνα»... «Οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του προέδρου Μπους και του κύκλου των γερακιών που τον περιβάλλουν, στηριζόμενες αποκλειστικά στην τεράστια πολιτική και στρατιωτική ισχύ τους, απομακρύνονται σταθερά από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Η περιφρόνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενα ποτήρι γεμάτο από την άρνηση της Ουάσιγκτον να μετάσχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος, το Πρωτόκολλο για τη χρήση των βιολογικών όπλων, τη Συνθήκη για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών κλπ.» (Γ. Καρτάλης - «ΒΗΜΑ»).

Πόλεμος - «πιλότος»: «Είναι γνωστό ότι ο πόλεμος με το Ιράκ είναι σε μεγάλο βαθμό πνευματικό τέκνο μιας ομάδας νεοσυντηρητικών διανοουμένων, που τον βλέπουν σαν πρόγραμμα - πιλότο... Το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την "Ha'aretz" (σ.σ. ισραηλινή εφημερίδα), ο υφυπουργός των Εξωτερικών Τζων Μπόλτον είπε σε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι μετά τη νίκη στο Ιράκ οι ΗΠΑ θα "τακτοποιούσαν" το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα. Θα είναι πράγματι το Ιράκ πρώτο σε μια μακρά σειρά; Φαίνεται πάρα πολύ πιθανόν και όχι μόνο επειδή το "δόγμα Μπους" μοιάζει με κάλεσμα για σειρά πολέμων» (Πολ Κρούγκμαν - «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).

«Γεφύρωση του χάσματος»: «Παρά το γεγονός ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται χωρίς ουσιαστική πολιτική νομιμοποίηση και έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές διπλωματικές αντιπαραθέσεις, με κυριότερη αυτή μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης, μετά τον τερματισμό του θα πρέπει να αναζητηθεί και πάλι μια φόρμουλα διεθνούς συνεργασίας. Το Ιράκ θα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ... Η επόμενη μέρα του πολέμου θα πρέπει να είναι μια μέρα γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει σήμερα τις ΗΠΑ από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία» (Γ. Κουβαράς -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ