ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 1999
Σελ. /35
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο πρόεδρος Κλίντον σε ρόλο... «ευαγγελιστή»

Μίλησε για τη «συναδέλφωση» των εθνικών κοινοτήτων και την ανάγκη εξάλειψης του εθνικιστικού μίσους, καλώντας τους Κοσσοβάρους να «κερδίσουν»  μόνοι τους τη μάχη για την εδραίωση της ειρήνης...

Γεύμα ανάμεσα στους «Ράμπο»...

Associated Press

Γεύμα ανάμεσα στους «Ράμπο»...
ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ.-

Στην καμένη από τους πρόσφατους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς γη του Κοσσυφοπεδίου έφθασε χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η παραμονή του στην πόλη Ουρόσεβατς, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλοστημένης φιέστας: πλαστικά σημαιάκια με την αστερόεσσα, χιλιάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς πολίτες κάθε ηλικίας να χειροκροτούν και να επικροτούν σχεδόν κάθε λέξη του Αμερικανού προέδρου, θυμικές εκκλήσεις για τη «συναδέλφωση των λαών», τις κακές επιπτώσεις της κουλτούρας του «μίσους» στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της πολεμοκαμένης γης και άλλα τινά... Ο «σωτήρας» ήρθε μαζί με την ιστορική «σημείωση» της πρώτης επίσκεψης προέδρου των ΗΠΑ, όχι στη Γιουγκοσλαβία, αλλά στο... Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αν και επίσημα (και σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) εμπερικλείεται στην εδαφική κυριότητα του Βελιγραδίου, έμοιαζε να κάνει ένα ακόμη βήμα μακριά από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Αλλωστε, αυτή η επίσκεψη, πέρα από τις φιέστες, και τις πρόσφατες «επίμονες» αρνήσεις των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο γνωστό αίτημα της κοσσοβάρικης αλβανικής ηγεσίας περί της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, είχε επί της ουσίας αυτό το σκοπό: να προσθέσει μία ακόμη μαχαιριά διαμελισμού στη -για πολύ καιρό καθώς φαίνεται...- εύφλεκτη γειτονιά των Βαλκανίων.

«Το εθνικιστικό μίσος είναι το πιο σημαντικό ζήτημα ολόκληρου του κόσμου σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να ξεχάσετε ό,τι έγινε εναντίον σας... Αλλά πρέπει να προσπαθήσετε...», σημείωνε χτες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Κλίντον μιλώντας στον παγωμένο αυλόγυρου ενός γυμνασίου, ενώπιον του επευφημούμενου πλήθους μαθητών και γονιών. Αναφερόμενος στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στις ΝΑΤΟικές φονικές επιδρομές, ο πρόεδρος Κλίντον είπε πως «εμείς κερδίσαμε τον πόλεμο, αλλά μόνον εσείς μπορείτε να κερδίσετε την ειρήνη. Η ώρα του πολέμου τελείωσε».

Αυτά με την ομιλία του Κλίντον σε γυμνάσιο του Ουρόσεβατς... Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη αργότερα σε τεράστιο στρατόπεδο Αμερικανών στρατιωτών που συμμετέχουν στη δύναμη της «ΚΦΟΡ». Αφού επαίνεσε τους στρατιώτες για το «έργο» τους στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρόεδρος γευμάτισε μαζί τους με αφορμή την παραμονή της ημέρας των Ευχαριστιών.

Κάπου αλλού, όμως, ο ορθόδοξος επίσκοπος Κοσσυφοπεδίου, Αρτέμιος, συνέτασσε γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο Κλίντον, καλώντας τον να προστατευτεί η σερβική και άλλες μειονότητες της επαρχίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως η σημερινή τραγωδία στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ό,τι είχαν αρχικά στο μυαλό τους οι ΗΠΑ, την ώρα δε που υποστήριζαν να προστατεύσουν με επέμβαση τους Αλβανούς».

Αργότερα χτες, πετώντας με στρατιωτικό ελικόπτερο, έφθασε στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, όπου και συναντήθηκε με την αλβανική ηγεσία. Ανακοινώθηκε πως στη συνέχεια ο πρόεδρος Κλίντον συναντήθηκε και με κάποιους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, μόνον που δε δόθηκαν άλλες «λεπτομέρειες». Οσον αφορά δε στην αντίδραση του Βελιγραδίου γι' αυτή την επίσκεψη, αυτή διατυπώθηκε ξανά από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κόμματος» που είπε πως αυτή η επίσκεψη «μοιάζει με την επιστροφή του δράστη στον τόπο του εγκλήματος».

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρόεδρος Κλίντον συναντήθηκε με τον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κουσνέρ και τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης. Από τον Κουσνέρ άκουσε κυρίως παράπονα για την απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να γεμίσει τον... κορβανά του προϋπολογισμού για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου, με τη σημείωση πως έως τώρα υπάρχει η «υπόσχεση» για τη χορήγηση ενός δισ. δολαρίων, ενώ οι ποικίλες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με τουλάχιστον 18 δισ. δολάρια...

ΟΑΣΕ
Βλέπει «διαφθορά» στα Βαλκάνια «ξεχνώντας» τις ρίζες του κακού...

 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Με τη γνωστή μέθοδο των μισόλογων, των υπονοούμενων και της επιλεκτικής παρουσίασης των πραγμάτων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Αμερικανός Ρόμπερτ Μπάρι συνέταξε «έκθεση» για την πολιτική κατάσταση και τα φαινόμενα «διαφθοράς» στα Βαλκάνια καταφερόμενος τάχα κατά των «διαπλεκόμενων», του «οργανωμένου εγκλήματος» και των πολιτικών κομμάτων που ανήλθαν στην εξουσία έχοντας «κομμουνιστικό παρελθόν». Οπως βέβαια συνηθίζεται σε τέτοιες «εκθέσεις», ο Αμερικανός αξιωματούχος προτίμησε να μην κατονομάσει πρόσωπα και πράγματα, θεωρώντας προσφιλέστερη τη μέθοδο της υπονόμευσης διά της οδού των προειδοποιητικών «απειλητικών» πλην αόριστων βολών...

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, λοιδορούνται όσες από τις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής χειρίζονται με το «γάντι» ζητήματα που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, ή τις προσπάθειες διατήρησης ελέγχου στη ζωή των πολιτών από «αρχές που αποτελούν κατάλοιπα παλιών υπηρεσιών ασφαλείας». Επικρίνονται πιο συγκεκριμένα όσες κυβερνήσεις συγκροτούνται από «πολιτικά κόμματα που είναι απόγονοι των κομμουνιστικών κομμάτων φορώντας το ένδυμα του εθνικισμού»! Ο Ρόμπερτ Μπάρι, προφασιζόμενος πως «δε γνωρίζει» ποιες δυνάμεις οδήγησαν σήμερα πολλές από τις βαλκανικές χώρες στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας, διαπιστώνει με «έκπληξη» τις προσπάθειες πλουτισμού μίας πολιτικής ελίτ σε χώρες που είναι «οι φτωχότερες της Ευρώπης». Οπως γράφει χαρακτηριστικά, «είναι βαθιά πολύπλοκο και ενδιαφέρον να δει κανείς πώς, σε ορισμένες από τις πιο φτωχές γωνιές της Ευρώπης, έχει καταφέρει η πολιτική ελίτ να πλουτίσει. Την ίδια ώρα υπάρχουν ορισμένοι τοπικοί πολιτικοί που πλουτίζουν εξαιτίας των σκοτεινών διασυνδέσεών τους με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ οι πολίτες μετά βίας μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην»! Σε μία τέτοια «έκθεση ιδεών» δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι προτάσεις. Κατά τον Ρόμπερτ Μπάρι, το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν αυτές οι «κακές» κυβερνήσεις θα ήταν να λάβουν «αυστηρά» μέτρα, μεταξύ των οποίων προσδιορίζεται και ο μη διορισμός εκλεγμένων αξιωματούχων ή κομματικών στελεχών σε κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν...

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διογκώνεται το κύμα δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, χτες, στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας από όλες τις γωνιές της χώρας για να συμμετάσχουν στην πολλοστή διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται, τις τελευταίες βδομάδες, με βασικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, την άμεση αντιμετώπιση της εντεινόμενης φτώχειας και των, ολοένα και χειρότερων, βιοτικών συνθηκών.

Με κύριο σύνθημα «Παραιτηθείτε κλέφτες», οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βουκουρεστίου και κατέληξαν μπροστά στο Κοινοβούλιο. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το εργατικό συνδικάτο CNSLR - Fratia, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη σε όλη τη χώρα. Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσα σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών μηχανισμών είχαν αναπτυχθεί σε όλους τους δρόμους από όπου πέρασαν οι διαδηλωτές, επικαλούμενες το φόβο επεισοδίων, όπως αυτά που έγιναν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανάλογων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Τις τελευταίες έξι βδομάδες, οι διαδηλώσεις φοιτητών και εργαζομένων που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης φτώχειας, έχουν γίνει, σχεδόν, καθημερινές και σταθερά πιο μαζικές. Από την πλευρά της, η ρουμανική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Εμίλ Κονσταντινέσκου δηλώνουν αδυναμία να λάβουν το οποιοδήποτε μέτρο καθώς η οικονομία της χώρας δε βαίνει ικανοποιητικά, με τους ρυθμούς παραγωγής αλλά και εξαγωγών να βρίσκονται σε σταθερή πτώση. Υπολογίζεται ότι, σήμερα, στη Ρουμανία το μέσο μηνιαίο εισόδημα δεν ξεπερνά το 1,4 εκατομμύριο λέι, περίπου 80 δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 50%. Οι άνεργοι έχουν αγγίξει το 11% του ενεργού πληθυσμού ενώ στους περισσότερους εργαζομένους δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί των τελευταίων μηνών. Μόλις την περασμένη βδομάδα το λέι υποτιμήθηκε κατά 3%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προβληματισμός για τον ΠΟΕ

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ολα του γάμου δύσκολα θα πρέπει να σκέφτεται ο Πασκάλ Λαμί, ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα εμπορίου, καθώς δεν έκρυψε ούτε τις ανησυχίες του ούτε και τον προβληματισμό του για την πρόοδο των προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων ενόψει της υπουργικής συνόδου του Σιάτλ (ΗΠΑ), με την οποία πρόκειται να ξεκινήσει στις 30 Νοέμβρη ένας νέος κύκλος πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων (για την απελευθέρωση του εμπορίου στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), που θα διαρκέσουν έως τις 3 Δεκέμβρη.

«Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Αυτό που βγαίνει από τη Γενεύη -όπου διεξάγονται οι προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις- δεν επιτρέπει να ξεκινήσει ένας γύρος με καλές προϋποθέσεις», δήλωσε ο Λαμί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, με τον Φραντς Φίσλερ, επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη γεωργία. Πάντως οι δύο απόψεις που έχουν αντιπαρατεθεί, όπως αποκάλυψαν οι δύο επίτροποι είναι από τη μία ο «προστατευτισμός» και από την άλλη η «φιλελευθεροποίηση».

ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας

 

ΑΜΜΑΝ.-

Ενοπλος άνοιξε πυρ, χθες το μεσημέρι, κατά της ισραηλινής πρεσβείας στο κέντρο της ιορδανικής πρωτεύουσας. Η αντίδραση τόσο των Ιορδανών όσο και των Ισραηλινών φρουρών ήταν άμεση. Ο ένοπλος νεαρός συνελήφθη, αλλά οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν τόσο από τις ιορδανικές όσο και από τις ισραηλινές αρχές ήταν λακωνικές και διόλου διαφωτιστικές.

Αλλεπάλληλες ριπές ήχησαν, χθες, στην περίβολο της ισραηλινής πρεσβείας στη συνοικία Ραμπιγιέχ του Αμάν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο νεαρός ένοπλος, πριν εξουδετερωθεί από τους φρουρούς της πρεσβείας, πρόλαβε να ρίξει αρκετούς πυροβολισμούς εναντίον της. Αντίθετες είναι οι πληροφορίες που διέρρευσαν αξιωματικοί της ιορδανικής αστυνομίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι πυροβολισμοί ακούστηκαν από την πλευρά των Ισραηλινών φρουρών με αποτέλεσμα, τελικά, ο άγνωστος να τραυματιστεί στο χέρι. Λακωνική ήταν η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επιβεβαίωσε την επίθεση και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο άγνωστος ένοπλος δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει την επίθεση, καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στο Αμμάν ήταν, εξίσου, ολιγόλογος, δηλώνοντας μόνο ότι ο ένοπλος ανακρίνεται από την ιορδανική αστυνομία, αλλά και από Ισραηλινούς αξιωματούχους που μετέβησαν στο Αμμάν από την Ιερουσαλήμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ