Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13399

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Παζάρια και αντιδράσεις με παρονομαστή τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Με κοινή «ευρωατλαντική» γραμμή στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ


ΣΕΛ.  5

Νέες θυσίες του λαού για τη στήριξη τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων

Ενταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, χιλιάδες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων και νέα φορολογικά βάρη στο λαό με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ, που ολοκληρώνει παλιότερες «μεταρρυθμίσεις» του ΣΥΡΙΖΑ

  • Με fast track διαδικασίες ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα στήριξη των τραπεζών με κρατικό πακέτο 12 δισ. ευρώ, με παράλληλη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων στα κοράκια των funds, προδιαγράφοντας ένταση της επίθεσης σε βάρος της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, στο όνομα της «εξυγίανσης» του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων.
  • Αμεσα μέτρα για την ουσιαστική ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών απαίτησε το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ενώ με Ερώτηση στη Βουλή υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη δουλειά για τους εργαζόμενους στις τράπεζες οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση.

ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνα σχέδια στην Υγεία

Οι παρεμβάσεις μιας σειράς αστικών επιτελείων, με τις οποίες προετοιμάζεται το έδαφος για την ολοκληρωτική μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και των ασθενών σε «πελάτες», όπως και ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός του 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση, με τις νέες περικοπές στα ήδη πετσοκομμένα κρατικά κονδύλια για την Υγεία, επιβεβαιώνουν ότι η περιβόητη «ανάπτυξη για όλους» δεν χωρά ούτε τις πιο βασικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Αντίθετα, περνά σαν οδοστρωτήρας πάνω σε όσες κατακτήσεις έχουν απομείνει.

Η ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας όλα τα τελευταία χρόνια, η συνεχής ενίσχυση της εμπορευματοποίησης, συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και «πάει πακέτο» με τις αντίστοιχες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, έχουν πολύ συγκεκριμένη στόχευση: Την ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ταυτόχρονη ολοκληρωτική μετατροπή τους σε χρυσοφόρα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για να προχωρήσουν τα νέα χτυπήματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, αξιοποιούνται κατά περίπτωση και διάφοροι «λαγοί»... Στο Ασφαλιστικό τέτοιο ρόλο ανέλαβε να παίξει πρόθυμα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, φτάνοντας να διαφημίζει τη συμφωνία της με τον ΣΕΒ για τη δημιουργία του περιβόητου «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου»...

Στην Υγεία, ρόλο «λαγού» ανέλαβε η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οργανώνοντας και τη σχετική φιέστα που ματαίωσαν με την αποφασιστική κινητοποίησή τους η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και Σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μια ματιά στα όσα προτείνει η ηγεσία του ΠΙΣ ως... «ρηξικέλευθες αλλαγές» (καθόλου τυχαία συμπίπτουν με όσα προτείνουν «think tank» που εκφράζουν τους βιομηχάνους, όπως π.χ. η «ΔιαΝΕΟσις»), είναι αποκαλυπτική: Λειτουργία των νοσοκομείων ως Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου - «μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις». ΣΔΙΤ και σύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιώτες - επιχειρηματίες Υγείας. Επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Τίποτα το «ρηξικέλευθο» βέβαια δεν υπάρχει στα παραπάνω, αφού αποτελούν συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Πρόκειται για ανατροπές που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές άλλες χώρες, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και για όλο το λαό.

Επιδιώκουν την πλήρη μετατροπή της δημόσιας Υγείας, όπως και της Ασφάλισης, σε «μπίζνες» για τα κέρδη του κεφαλαίου, όπου το αστικό κράτος θα «εγγυάται» μόνο ένα «ελάχιστο βασικό πακέτο» που δεν θα αρκεί ούτε για τα στοιχειώδη και από εκεί και πέρα θα κυριαρχεί πλήρως η λογική «όποιος έχει να πληρώσει...».

Οι εργαζόμενοι και ο λαός μετατρέπονται σε «πελάτες» και «επενδυτές», που θα εξαναγκάζονται να αγοράζουν «πακέτα παροχών» και «προϊόντα επιχειρηματικού κινδύνου», με τα οποία θα συνδέονται η περίθαλψη, οι συντάξεις τους κ.ο.κ., την ίδια ώρα που οι εισφορές τους, όπως τελικά και οι παροχές, θα γίνονται βορά στον χρηματιστηριακό τζόγο προς όφελος του κεφαλαίου.

Για τον ίδιο σκοπό, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, θα γενικεύονται η «ευελιξία» και η εντατικοποίηση στους υγειονομικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για το λαό.

Είναι προκλητική η προσπάθεια όλα τα παραπάνω να παρουσιάζονται ως... «λύση» στη σημερινή άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και οι ασθενείς. Να παρουσιάζεται δηλαδή το φαρμάκι που μας έφερε μέχρι εδώ σαν γιατρικό!

Αντίστοιχα προκλητική είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ως «εμμονή της ΝΔ» αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που βάθυνε και η δική του κυβέρνηση, εντείνοντας την υποχρηματοδότηση στη δημόσια Υγεία, «απογειώνοντας» παραπέρα την «ευελιξία», εισάγοντας νέους «κόφτες» για την καρατόμηση των υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται «δωρεάν» κ.ά.

Στην πραγματικότητα, καλεί το λαό να συμβιβαστεί με το σημερινό άθλιο σύστημα, με την απειλή ότι θα γίνει ακόμα χειρότερο από τα μέτρα που προωθεί η ΝΔ, ως συνέχεια και κλιμάκωση της πολιτικής που κι ο ίδιος υπηρέτησε.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει συνολικά αυτήν την επίθεση, να μη συμβιβαστεί με την πολιτική που μεγαλώνει συνεχώς το χάσμα ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία. Να δυναμώσει τον αγώνα για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, με κριτήριο την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου!


Eurokinissi

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Αύριο Σάββατο το πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα
  • Στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Στήριξη από εργατικά συνδικάτα, που καλούν σε απεργιακή ετοιμότητα όταν έρθει το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

ΣΕΛ.  9


ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Συμμετοχή σε κατασκήνωση με ... ομαδάρχη την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιθουανία!

Καταγγελία της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  17
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας

Τη συγκαλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για οργάνωση και συντονισμό του αγώνα


ΣΕΛ.  16
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τρομοκρατία στις εκλογές των σπουδαστών ΣΥΣΔΙΕΚ

ΣΕΛ.  17
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Την Τετάρτη 18/12 τα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

ΣΕΛ.  10
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΚΟ
Εκβιασμοί προς διευκόλυνση των αντεργατικών σχεδίων

ΣΕΛ.  16

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ