Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2011 - αριθ. φύλλου: 10933

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση
  • Ομοβροντία νέων μέτρων ενάντια στο λαό εξαγγέλλει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.
  • ΚΚΕ: Ο λαός είναι ανάγκη να πάψει να τους πιστεύει και πολύ περισσότερο να τους φοβάται.

ΣΕΛ.  6   -   7
11-12 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων από όλη την Ευρώπη

Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλη την Ευρώπη, με θέμα «Οι κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη και η απάντηση των κομμουνιστών» διοργανώνει το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες, στις 11-12 Απρίλη.


ΣΕΛ.  3

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας
  • Σήμερα ξεκινά το 16ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με τη μεγάλη διεθνιστική συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, στις 6.30 το απόγευμα.
  • Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 10 Απρίλη, με τη συμμετοχή 800 αντιπροσώπων από 104 χώρες απ' όλον τον κόσμο.
  • Αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των αντιπροσώπων του Συνεδρίου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

ΣΕΛ.  9

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Πιέσεις για μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή

Εντονότατες πιέσεις, για τη διάθεση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα λάβουν μέρος στους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης, δέχεται τις τελευταίες μέρες από Αμερικανούς, Βρετανούς και, κυρίως, Γάλλους η ελληνική κυβέρνηση. Οι οχλήσεις διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία επαφής, είτε σε πολιτικό είτε σε διπλωματικό επίπεδο.


ΣΕΛ.  21

Κάλπικο δίλημμα

Η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους έγινε αφορμή να ακουστούν «φωνές» από αστικά προπαγανδιστικά επιτελεία για αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στην έξοδο από την κρίση. Τα ίδια επιτελεία που ζητωκραύγαζαν υπέρ των μνημονίων. Και καπιταλιστές εξορκίζουν την αναδιάρθρωση, με πρώτον απ' όλους το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Αναδιάρθρωση σημαίνει χρεοκοπία, δηλαδή καταστροφή κεφαλαίου. Προβάλλουν ως μπαμπούλα τη συνεχή μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, που ωθούν σε πιο βαθιά ύφεση, υπονομεύοντας την ανάπτυξη (καπιταλιστική εννοούν), γεγονός που θα παρατείνει η αναδιάρθρωση, λόγω παράτασης - λένε - των άγριων μέτρων. Ταυτόχρονα, μιλούν συνεχώς για ανταγωνιστικότητα που θα συμβάλει στην καπιταλιστική ανάκαμψη, στις επενδύσεις. Αλλά αυτή απαιτεί ακόμη πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Γιατί όμως πέφτουν σε αντιφάσεις; Η βελτίωση του εισοδήματος θα φέρει ανάπτυξη ή η ανταγωνιστικότητα και ποια από τις δύο πολιτικές θα φέρει ανάπτυξη; Οι αντιφατικές προσεγγίσεις εκφράζουν την αντίφαση του ίδιου του συστήματος. Η κρίση είναι αντικειμενική. Η έξοδος σε όφελος του κεφαλαίου απαιτεί καταστροφή εργατικής δύναμης και μέρους του κεφαλαίου (χρεοκοπία). Οι επενδύσεις απαιτούν φτηνούς εργάτες (ανταγωνιστικότητα), ενώ η αύξηση των λαϊκών εισοδημάτων μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Επομένως δε νοιάζονται για το λαό, αλλά για τη μικρότερη ζημιά του κεφαλαίου από τη χρεοκοπία. Ομως η συνεχής μείωση του λαϊκού εισοδήματος εγκυμονεί κινδύνους για το σύστημα από μια εν δυνάμει απότομη άνοδο της ταξικής πάλης. Αυτό θέλουν να εμποδίσουν. Αντεπίθεση. Οποια πολιτική διαχείρισης, με αναδιάρθρωση του χρέους ή χωρίς, σκοτώνει τη ζωή του λαού.



ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΟΠΑΔ
Φάρμακα με πίστωση

ΣΕΛ.  12
ΜΑΣ
Να αναλάβουν οι φοιτητές τις εκλογές

ΣΕΛ.  15
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Δυναμική κινητοποίηση

ΣΕΛ.  8
ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Επικίνδυνες καταστάσεις

ΣΕΛ.  13
ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

ΣΕΛ.  12
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ»
Συντονισμός για αποτροπή του ξεπουλήματος

Η απόφαση της ΑΤΕ να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» έρχεται να σφραγίσει ουσιαστικά τις δραματικές ανατροπές που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της ΚΑΠ με στόχο τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και της βιομηχανίας ζάχαρης στη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά.


ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ