Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7788

ΠΑΜΕ
Ολα για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας

Μια ιδιαίτερα μεγάλη κινητοποίηση Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, για την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής, πανυπαλληλικής πανελλαδικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη, ενώ δυναμώνει η απαίτηση των εργαζομένων για κλιμάκωση των αγώνων


ΣΕΛ.  6

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΟΣ
Kυβερνητικά ΜΕΤΡΑ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ των εφοπλιστών

Αμείλικτα είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν τις χαροκαμένες οικογένειες, το σύνολο του ελληνικού λαού, σχετικά με τη ναυτική τραγωδία και τις εγκληματικές ευθύνες, για τον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας. Κι ενώ, άλλοι δυο νεκροί ανασύρθηκαν χθες το μεσημέρι, φτάνοντας τους αδικοχαμένους στους 76, κυβέρνηση - κρατικός μηχανισμός - εφοπλιστές, συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειες συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών, κουκουλώματος των αιτιών που γεννούν τέτοιες τραγωδίες και συσκότισης των πραγματικών «γιατί» και του τι αληθινά έγινε τη μοιραία εκείνη νύχτα.

Ο ελληνικός λαός όμως, γνωρίζει ότι η ασυδοσία των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας εξασφαλίζεται από την κυβέρνηση και το κράτος της. Αυτοί ζήτησαν για λογαριασμό του κεφαλαίου την εξαίρεση των γερασμένων σαπιοκάραβων από τον έλεγχο. Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δίνουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε σαπάκια, επιτρέπουν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας μέσα στα πλοία, τη χωρίς όρια εντατικοποίηση, το συνεχή περιορισμό των πληρωμάτων. Η κυβέρνηση και το κράτος της χτυπά τους ναυτεργάτες όταν κινητοποιούνται για να υπερασπιστούν την ασφάλεια των επιβατών.

Κι ενώ, η σωρεία των καταγγελιών φανερώνει τι πραγματικά συμβαίνει στην ακτοπλοΐα, η κυβέρνηση προωθεί, ήδη, την επιτάχυνση των μέτρων ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με την άμεση και ολική άρση του καμποτάζ και την επιβολή των πλέον απάνθρωπων όρων ανταγωνισμού στο χώρο του Αιγαίου. Οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, άλλων φορέων και κομμάτων δε λείπουν. Αυτό που λείπει είναι μια κυβέρνηση, ένα κράτος, που δε θα εκτιμά τα μονοπωλιακά κέρδη πάνω από την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Γρηγοριάδης Κώστας


ΣΕΛ.  7   -   9

Τα αδέρφια Βασίλης και Γιάννης Επιτρόπου προσφέρουν για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 1.000.000 δρχ. στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ και του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΠΕΑ.

  • Οι Μ.Π. και Φ.Λ. προσφέρουν 300.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Το ειδικό 24σελιδο ένθετο

Μαζί με τον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» μπορείτε να διαβάστε το ειδικό 24σελιδο ένθετο με θέματα πολιτισμού, επιστήμης, αθλητισμού, ιστορίας, το διήγημα και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.



ΔΑΝΙΑ
Το τρίτο «Οχι» στην ΕΕ

Το δανέζικο δημοψήφισμα της Πέμπτης ήταν το τρίτο κατά σειρά, στο οποίο οι Δανοί λένε «Οχι» στην ΕΕ και το έκτο, όπου οι κάτοικοι αυτής της χώρας ψηφίζουν για τις σχέσεις της Δανίας με την ΕΕ


ΣΕΛ.  32
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δυναμώνει ο ιμπεριαλιστικός «πόλεμος»

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών οδήγησε στην ενίσχυση των πολύμορφων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πιέσεων, ενώ μεγαλώνουν οι κίνδυνοι παραπέρα αποσταθεροποίησης


ΣΕΛ.  26   -   27
ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Προκατασκευασμένες... «λύσεις»

Διπλοβάρδια, ελλείψεις και άσχημη κτιριακή κατάσταση, νηπιαγωγεία σαν ανήλιαγα κελιά, δημοτικά σχολεία - αχούρια, Ενιαία Λύκεια και ΤΕΕ χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή, είναι η άσχημη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μαθητές στο Μενίδι


ΣΕΛ.  16   -   17

Associated Press

ΠΡΑΓΑ
Δυο αντίθετοι «κόσμοι»

Σε μια αστυνομο-τρομοκρατούμενη Πράγα, «φιλοξενήθηκαν» δυο διαμετρικά αντίθετες διοργανώσεις το περασμένο δεκαήμερο: Οι διαδηλώσεις των εργαζομένων ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» από τη μια και η συνεδρίαση του ΔΝΤ από την άλλη.


ΣΕΛ.  24   -   25

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ