Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προτάσεις για αναζήτηση αερίου και στη στεριά

Ενδεικτική του «ενδιαφέροντος» που όλο και περισσότερο προξενεί η Κύπρος σε μια σειρά μονοπώλια είναι η πρόταση αμερικανικής εταιρείας - που φέρεται να εξετάζει ήδη η κυπριακή κυβέρνηση - για έναρξη ερευνών και στη στεριά με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου.

Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», το υπουργείο Ενέργειας μελετά σχετική πρόταση της αμερικανικής εταιρείας NEOS GeoSolutions. Η συγκεκριμένη επιχείρηση το διάστημα αυτό έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες έρευνες και σε άλλες χώρες όπως ο Λίβανος. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες γεωτρήσεις σε Αργεντινή, μια σειρά περιοχές των ΗΠΑ και αλλού.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις μελέτες αυτές αξιοποιείται ιδιαίτερα σύγχρονη τεχνολογία, ενώ οι έρευνες και η αναλυτική καταγραφή του υπεδάφους γίνονται σε βάθος μέχρι και 6 χιλιόμετρα, με εναέρια μέσα, ειδικά εξοπλισμένα. Επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την πρόταση, θα σταλούν στη συνέχεια για επεξεργασία και ανάλυση στις ΗΠΑ. Κατά τρόπο ανάλογο με τον οποίο έγιναν οι σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι χάρτες με τα δεδομένα του υπεδάφους σε σχέση με κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα διατίθενται προς πώληση σε ενδιαφερόμενους, με τα έσοδα να μοιράζονται μεταξύ κράτους και εταιρείας, σε ποσοστό που θα συμφωνηθεί. Κατόπιν, αν υπάρχει ενδιαφέρον, η Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες στη στεριά, ανάλογη με αυτήν που έγινε στην ΑΟΖ».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ συζήτησαν για το Κυπριακό στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, με τον Τσαβούσογλου να εκφράζει ανησυχία μήπως χαθεί το «μομέντουμ» (σ.σ.: η «ορμή») για τις διαπραγματεύσεις.

Χειρουργήθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος

«Απόλυτα επιτυχής» ήταν η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Στην επέμβαση, που έγινε στο νοσοκομείο «Ορος Σινά» της Νέας Υόρκης, διορθώθηκαν «τρία καρδιολογικά προβλήματα» (η μιτροειδής, αλλά και η τριγλώχινα βαλβίδα και ρυθμίστηκε η αρρυθμία που κατά καιρούς παρουσίαζε ο ασθενής). Αν όλα εξελιχτούν ομαλά, ο Ν. Αναστασιάδης θα μείνει μέχρι αύριο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μετά ακόμα μια βδομάδα στο νοσοκομείο.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Λευκωσία και Ουάσιγκτον υπέγραψαν συμφωνία ενίσχυσης της διεθνούς φορολογικής τους συνεργασίας (αφορά τραπεζικό έλεγχο λογαριασμών σε διεθνές επίπεδο). Κατά την υπογραφή, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έκανε λόγο για κίνηση των ήδη εξαιρετικών διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών, συμπληρώνοντας ότι οι αμερικανικές επενδύσεις σε τράπεζες και Ενέργεια είναι ενδεικτικές των προοπτικών που υπάρχουν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Κένινγκ ανέφερε ότι η Κύπρος εδραιώνεται ως ελκυστικό κέντρο διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψήνεται» η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα(2023-01-18 00:00:00.0)
«Ευήκωα ώτα» στις τουρκικές προτάσεις για «δίκαιη μοιρασιά»(2022-04-15 00:00:00.0)
Νέες συναντήσεις Λουτ στην Κύπρο(2019-11-09 00:00:00.0)
Η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει στο πλαίσιο ευρύτερων διευθετήσεων(2019-01-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα(2015-01-08 00:00:00.0)
Ψάχνουν συμβιβασμό για να προχωρήσουν οι «μπίζνες»(2014-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ