Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Δεδομένα τα μνημόνια, παζάρια για το χρονοδιάγραμμα

Ο «εκλογικός κύκλος» ανεξάρτητος από τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, επισημαίνουν παράγοντες της ΕΕ

Στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα «εκκρεμή» ζητήματα των παζαριών ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, η οποία εξελίσσεται με φόντο τους ανταγωνισμούς και την ενδοαστική διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ.

«Πολλά κράτη - μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή», σημείωσε χτες υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, ενώ παράλληλα άφησε «ανοιχτά» όλα τα «εναλλακτικά» σενάρια. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η «παράταση» του σημερινού αντιλαϊκού προγράμματος για διάρκεια από 6 και μέχρι και 12 μήνες, εξέλιξη η οποία διασφαλίζει εκ των πραγμάτων την παρουσία του ΔΝΤ. Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται το στήσιμο της «προληπτικής» γραμμής κρατικής χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Ελλάδα, στην οποία ρόλο και παρουσία διεκδικεί και η πλευρά του ΔΝΤ. Ο παράγοντας της ΕΕ έστειλε το μήνυμα ότι ο «εκλογικός κύκλος» είναι ανεξάρτητος από την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, επισημαίνοντας επίσης ότι δεν τίθεται ζήτημα επικύρωσης της συμφωνίας από την αξιωματική αντιπολίτευση...

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, φέρεται να αποδέχεται παράταση του σημερινού προγράμματος για λίγες βδομάδες, μέχρις ότου διευθετηθεί το χρονοδιάγραμμα της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και Εργασίας Γ. Βρούτση, ενώ στη συνέχεια αναβλήθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα. Τα παζάρια γύρω από την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 αναμένεται να συνεχιστούν με ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας σε ό,τι αφορά τα παζάρια με την τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν εξαιρετικά αδύναμο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο ερχόμενο Γιούρογκρουπ στις 8 Δεκέμβρη, ενώ οι σχετικές αποφάσεις φαίνεται να μετατίθενται για το Γενάρη, όπως επισημαίνουν οι παράγοντες της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η επιβολή νέων μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, πρώτα και κύρια σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, με στόχο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού». Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%. Επίσης στην απόσυρση της προβλεπόμενης «μείωσης» κατά 30% της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», σε περίπτωση που εμφανιστούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Στοχοπροσήλωση στις αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο

Στο μεταξύ, την προσήλωση της κυβέρνησης στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπως προωθούνται παντού στην ΕΕ με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, και χτες το μεσημέρι, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δε χάνει το στόχο της για «οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ό,τι χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του.

Υποσχέθηκε στα μονοπώλια ότι φέρνει κι άλλες μεταρρυθμίσεις γιατί - όπως είπε - αυτές εξασφαλίζουν την περιλάλητη «ανταγωνιστικότητα», την ικανότητα των ντόπιων ομίλων να αντιπαρατεθούν με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα βελτιωθεί παραπέρα η «δημοσιονομική ισορροπία», παραπέμποντας σε νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και τα υψηλά εισοδήματα, συνέχιση των σκληρών μέτρων για το λαό, με παραπέρα αφαίμαξη και φοροληστεία σε βάρος του, συρρίκνωση των όποιων παροχών απέμειναν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πορεία ολοταχώς για το τρίτο μνημόνιο(2015-07-22 00:00:00.0)
Προς αντιλαϊκή συμφωνία - «πακέτο», εντός του «ρεαλισμού» των μονοπωλίων(2015-05-23 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» σε συμφωνία με αντιλαϊκή κλιμάκωση(2015-05-03 00:00:00.0)
Ο πρώτος πληθυντικός και το «τέλος των μνημονίων»(2014-11-25 00:00:00.0)
Παζάρια με επίκεντρο το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμα(2014-11-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τα μέτρα και την προπαγάνδα(2013-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ