Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα

Παρατείνονται οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός»
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός»
Την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας σηματοδοτεί η νέα ναυτική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε η Τουρκία προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου «Μπαρμπαρός» σε οκτώ περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανάμεσά τους και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι η νέα τουρκική οδηγία «περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ καθιστά προφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιος φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η νέα NAVTEX εκδόθηκε ενώ η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ENI - KOGAS ξεκίνησε νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αμαθούσα» αλλά και ενώ περιπλέκονται διαρκώς τα δεδομένα γύρω από τα ενεργειακά παζάρια σε όλη την περιοχή. Για παράδειγμα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, πρόκειται σύντομα να επισκεφτεί την Ιορδανία, μετά από πρόσκληση του μονάρχη Αμπντάλα, την οποία πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν με το (προσωρινό;) «πάγωμα» της πώλησης ισραηλινού αερίου προς την Ιορδανία μετά τις ενδοαστικές και ενδομονοπωλιακές κόντρες που εκδηλώθηκαν και στο εσωτερικό του Ισραήλ (αναφορικά με τη διαχείριση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν»).

Από την Αθήνα, ο ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε τη νέα NAVTEX «κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και υποστήριξε ότι «η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο», ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Διαρκείς διεργασίες

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση των κυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη που, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων, την περασμένη Δευτέρα, είπε μεταξύ άλλων ότι «όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων». Μάλιστα, χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε - σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» - ότι η δήλωση Αναστασιάδη έγινε μετά από παρέμβαση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, με στόχο «να βρούμε την καλύτερη επίλυση» προς άρση του «αδιεξόδου».

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ της ΚΕ, Αντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος έπρεπε να διατυπώσει με σαφήνεια πως η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Μεταξύ άλλων είπε: «Επρεπε να γίνει ξεκάθαρη αναφορά ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα κατατίθενται τα λεφτά που δικαιωματικά ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και πως όταν επιλυθεί το Κυπριακό, αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να δοθούν στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ