Ενα «ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς» - όπως υποστήριξε ο ίδιος - παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.
«Στον Τομέα της Υγείας η διαφθορά σχετίζεται με την κατάχρηση εξουσίας στην οποία μπορούν να προβούν τόσο οι εμπλεκόμενοι σε υπηρεσίες διαχείρισης χρημάτων και προμηθειών (ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υλικών, υπηρεσιών κ.ά.), όσο και οι εμπλεκόμενοι πάροχοι Υγείας προκειμένου να προσποριστούν παράνομο ίδιο όφελος», αναφέρεται σε συνοπτικό σημείωμα. Δηλαδή, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θεωρούνται ύποπτοι. Στις προτάσεις «για την καταπολέμηση της διαφθοράς» περιλαμβάνεται η «δυνατότητα τροποποιήσεως του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να θεσπισθεί ένα ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα».
Η βασική, όμως, αιτία της διαφθοράς μένει στο απυρόβλητο: Δηλαδή, η αντιμετώπιση των υπηρεσιών και των παροχών Υγείας και του φαρμάκου ως εμπορεύματος που προσπορίζει - ιδιαίτερα στη φαρμακοβιομηχανία - κέρδη. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας οδηγεί σε αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών είτε με τις νόμιμες πληρωμές (όπως η συμμετοχή στα φάρμακα και στα ταμεία των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων Υγείας) είτε με τις λεγόμενες παραπληρωμές, τα γνωστά «φακελάκια» στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο την περίοδο 2008-2013 τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 36 δισ. ευρώ, παρά το ότι την αντίστοιχη περίοδο μείωσαν τις σχετικές δαπάνες τους κατά 24,6%. Και τούτο γιατί οι δημόσιες δαπάνες Υγείας είχαν την αντίστοιχη περίοδο μια πτώση 43,7% (από 14,556 δισ. σε 8,192 δισ.), ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις στο τέλος του 2014 η μείωση θα φτάσει στο 49,6% σε σχέση με το 2008.