«Αυξημένες αρμοδιότητες», για να ενεργεί ως «πάροχος ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στη γειτονιά της» προωθεί η λυκοσυμμαχία
Τη στρατιωτική παρουσία και δράση σε μια σειρά, μεγάλης γεωστρατηγικής και οικονομικής αξίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ζώνες του πλανήτη μεθοδεύει συστηματικά η λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Χαρακτηριστικά είναι όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με άξονα την αναβάθμιση του ρόλου της συνολικά, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στο Συμβούλιο η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φ. Γεννηματά.
Συγκεκριμένα, με αφορμή μια σειρά κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στον περίγυρο της ΕΕ, συνέπεια των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και του επικίνδυνου για τους λαούς ρόλου που παίζει η ίδια η ΕΕ, το ΣΕΥ στα «Συμπεράσματά» του τονίζει «την επείγουσα ανάγκη να μπορέσει η ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναλάβουν αυξημένες αρμοδιότητες για να ενεργήσουν ως πάροχος ασφάλειας, σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στη γειτονιά της, ενισχύοντας έτσι τη δική τους ασφάλεια και τον παγκόσμιο στρατηγικό ρόλο τους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις αυτές από κοινού».
Παραπέρα, «το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με τους εταίρους της, ιδίως τα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και την Αφρικανική Ενωση, καθώς και τους στρατηγικούς εταίρους και άλλες χώρες εταίρους, μέσα στη ζώνη γειτονίας της και ευρύτερα (σ.σ.: «more globally» στο αγγλικό πρωτότυπο).
Συνεχίζει: «Υπογραμμίζοντας τη συμβολή των αποστολών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (σ.σ: ΚΠΑΑ, εργαλείο της ΕΕ για ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών) για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα, το Συμβούλιο χαιρετίζει την ανάπτυξη, το 2014, της στρατιωτικής επιχείρησης προγεφυρώματος στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA), την πολιτική αποστολή στην Ουκρανία (EUAM Ουκρανία), την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την έναρξη μιας μη στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι (EUCAP SAHEL Μάλι)».
Επιπλέον: «Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη δράση από τις άλλες εννέα στρατιωτικές αποστολές που διεξάγονται στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ και τις τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τρεις ηπείρους», αναφέροντας ονομαστικά τις αποστολές και επιχειρήσεις UBAM Libya, EUBAM Rafah, ΕUCAP Nestor, EUCAP SAHEL Niger, EUFOR Althea, EULEX Kosovo, EUMM Georgia, EUNAVFOR Atalanta, EUPOL Afghanistan, EUPOL COPPS, EUSEC RD Congo, EUTM Somalia και EUTM Mali.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΕΥ χτες αποφάσισε να επιταχυνθούν τα βήματα προς ενίσχυση της ικανότητας τρίτων χωρών και περιφερειακών οργανισμών να «προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται από μόνες τους κρίσεις», μέσω.. της ανάπτυξης δυνάμεων της ΕΕ στις χώρες αυτές, υπό τον τύπο αποστολής «εκπαιδευτών» και λοιπών ...ειδικών. Αλλωστε, στα «Συμπεράσματα» αναφέρονται ως «πιλοτικές υποθέσεις» («pilot cases») οι τέτοιες αποστολές στο Μάλι και τη Σομαλία που προγραμματίζονται για τις αρχές του 2015.
Ακολούθως, υιοθέτησε ένα Πλαίσιο Πολιτικής Κυβερνοάμυνας της ΕΕ, καθώς ο λεγόμενος κυβερνοχώρος εξελίσσεται σε σημαντικότατο πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Υιοθέτησε, επίσης, το Πλαίσιο Πολιτικής για Συστηματική και Μακροπρόθεσμη Αμυντική Συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, λαμβάνοντας υπόψη και τα αντίστοιχα σχέδια του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, το ΣΕΥ επιμένει στη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και των άλλων κατασταλτικών Σωμάτων της ΕΕ, στην «ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής ασφάλειας, κυρίως μέσω μιας πιο δομημένης προσέγγισης για τη συνεργασία μεταξύ των αποστολών και επιχειρήσεων της ΚΠΑΑ και των παραγόντων Ελευθερίας / Ασφάλειας / Δικαιοσύνης της ΕΕ - ΕUROPOL, FRONTEX και CEPOL (σ.σ: η Ευρωενωσιακή Αστυνομική Ακαδημία) - την Ιντερπόλ και την Ευρωπαϊκή Δύναμη Χωροφυλακής. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση σημαντικών οριζόντιων θεμάτων όπως η παράνομη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, οι ξένοι μαχητές και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».