Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαδοχικά μέτρα για το κεφάλαιο και την «επόμενη μέρα»

Κατάθεση «συμπληρωματικού» κρατικού προϋπολογισμού, ανάλογα με τις «ανάγκες»...

Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή συγχορδία συγκυβέρνησης και τρόικας σχετικά με την αξιολόγηση της «ελληνικής οικονομίας» και τη διαμόρφωση του μεταβατικού πλαισίου της «επόμενης μέρας». Πίσω από τη συζήτηση για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού», βρίσκεται το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, το μπαράζ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα κλιμακωθούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τα μνημόνια και τις όποιες «γραμμές προληπτικής χρηματοδότησης» προς το ελληνικό κράτος.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος σημείωσε σχετικά: «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά. Απλώς θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μην γίνεται αποσπασματική προσέγγιση (...) Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται». Ρίχνοντας, εξάλλου, γέφυρες και στις υπόλοιπες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, κάλεσε «το πολιτικό σύστημα να στηρίξει όχι τώρα, αλλά και στο μέλλον τις αλλαγές, οι οποίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες».

Αντίστοιχο ήταν το στίγμα και του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη. Στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο υπουργός Οικονομικών παρείχε διαβεβαιώσεις πως «θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος», ενώ στο ίδιο μοτίβο με τον Ε. Βενιζέλο έκανε λόγο για «συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό».

Στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για τις αναδιαρθρώσεις στο Aσφαλιστικό και τα Eργασιακά, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η δυνατότητα της εργοδοσίας να προχωρά σε λοκ-άουτ. Υπό επεξεργασία βρίσκεται το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο η τρόικα ζητάει να ψηφιστεί στις αρχές του 2015 και «ψαλιδίζει» ριζικά το «μη μισθολογικό κόστος» (υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας, σεμινάρια επιμόρφωσης κ.λπ.).

Στο «μικροσκόπιο» τα τρέχοντα έσοδα της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, με δήλωση της εκπροσώπου της Μ. Αντρέεβα, επανέλαβε χτες ότι «η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», και ακόμη ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μια σειρά δράσεις πολιτικής».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καλλιεργείται το έδαφος για την άμεση έναρξη της επίσημης διαβούλευσης και την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα. Η τρόικα από την πλευρά της δείχνει να αποσύρει τις εμφανιζόμενες «αιτιάσεις» της σχετικά με τις 100 δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ο άξονας της αντιλαϊκής συζήτησης μεταφέρεται πλέον στα δείγματα γραφής που θα δώσει η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων για το μήνα Δεκέμβρη.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, θα προχωρήσει την Παρασκευή στην κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Παράλληλα, στο πλαίσιο χτεσινής τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στο κυβερνητικό επιτελείο και την τρόικα, φαίνεται να συζητήθηκε η λύση της κατάθεσης και συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε περίπτωση που εμφανιστούν «αποκλίσεις» από τους στόχους για τα κρατικά έσοδα. «Η συζήτηση ήταν θετική και θα συνεχιστεί», σχολίαζαν σχετικά οι κυβερνητικές πηγές.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Γκ. Χαρδούβελη με τον Ε. Βενιζέλο, ενώ χθες, στο εσωτερικό των δυνάμεων της συγκυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόπωπος της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης, εμφανίστηκε να τα «ρίχνει» στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «φταίει που δεν υλοποιήσαμε τη συμφωνία και τώρα η τρόικα μας πιέζει» και ο Δ. Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ να «απαντά», χαρακτηρίζοντάς τον ως «αυτόκλητο υπερασπιστή της τρόικας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ