Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ - ΙΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Εργαλείο για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια

Η εναρκτήρια Υπουργική Διάσκεψη της Στρατηγικής Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR) διεξήχθη χτες στις Βρυξέλλες, με κεντρικό άξονα τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τις αστικές τάξεις των κρατών (μελών και μη μελών της ΕΕ) πέριξ του εν λόγω θαλάσσιου χώρου.

Η Διάσκεψη διοργανώθηκε από την ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Κομισιόν. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, ενώ συνολικά συμμετείχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Η εκπόνηση της εν λόγω Στρατηγικής και η δημιουργία της «μακροπεριφέρειας» Αδριατικής και Ιονίου είχε αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη του 2012, με στόχο «να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία, μέσω της συνεργασίας κρατών - μελών της Ενωσης και τρίτων χωρών από τη συγκεκριμένη περιοχή».

Θυμίζουμε, η δημιουργία αυτής της «μακροπεριφέρειας» αποτελούσε μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, εξ ου και διοργάνωσε το Φλεβάρη σχετική Υπουργική Σύνοδο στην Αθήνα. Οπως τόνιζε, χαρακτηριστικά, στη Σύνοδο της Αθήνας, η τότε κοινοτική επίτροπος της χώρας Μ. Δαμανάκη, «η μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου παράγει κάθε χρόνο ακαθάριστη προστιθέμενη αξία πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα σε τομείς της "γαλάζιας οικονομίας". Από το 2007 υπήρξαν 135 σχέδια συνεργασίας για θέματα που αφορούν τη ναυτιλία και τη θάλασσα, συνολικής αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου». Η ίδια καλούσε «να επικεντρωθούμε σε τομείς όπου θεωρούμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες προς εκμετάλλευση και να παρέχουμε τους καλύτερους δυνατούς λειτουργικούς όρους για τις επιχειρήσεις».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προωθούνται «μπίζνες» στους τομείς «της καινοτόμου θαλάσσιας και παράκτιας ανάπτυξης, της συνδεσιμότητας, με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές και τα δίκτυα Ενέργειας, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και το βιώσιμο τουρισμό».

Σε αυτή τη βάση, χτες οι συμμετέχοντες υπουργοί υιοθέτησαν Κοινή Δήλωση, «δεσμευόμενοι να ενεργοποιήσουν το σύνολο του διοικητικού μηχανισμού των χωρών τους, σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Στρατηγική να υλοποιηθεί επιτυχώς».

Η Στρατηγική EUSAIR είναι η τρίτη αυτού του είδους στο πλαίσιο της ΕΕ. Αντίστοιχες Στρατηγικές με πρωτοβουλία της ΕΕ έχουν αναπτυχθεί για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας (EUSBSR) και για την περιοχή του Δούναβη (EUSDR).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ