Με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διασκέψεως (σ.σ: της Βουλής) της Κίνας, D. Qinglin συναντήθηκε, χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα «πύλη εισόδου» για τους κινεζικούς ομίλους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο Αντ. Σαμαράς θύμισε στον Κινέζο αξιωματούχο (που βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη) τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «μέσα από αυτές τις φιλικές επαφές, εμβαθύνουμε τη σχέση ανάμεσα στις 2 χώρες».
Από την πλευρά του, ο D. Qinglin εστίασε στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει «πάντα μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», ενώ «αναγνώρισε» επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση ωθεί τον ελληνικό λαό σε μεταρρυθμίσεις».
Ο D. Qinglin συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων του είπε: «Κάνατε συγκεκριμένες προσπάθειες επενδύσεων σε μια περίοδο που υπήρχε μια αστάθεια και μια εικόνα που δεν ήταν καλή για την ελληνική οικονομία. Επίσης μας βοηθήσατε πάρα πολύ και με τις επισκέψεις σας, τουριστικές και πολιτιστικές. Και βέβαια και τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά». Μίλησε, εξάλλου, «για νέες επενδύσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ελληνικό χώρο, διότι η χώρα μας, πλέον είναι ελκυστική για επενδύσεις σε πάρα πολλούς τομείς».
Ο δε Κινέζος αξιωματούχος επικέντρωσε στο γεγονός ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο εμπορικός όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε αύξηση 21,4% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι, ενώ το έργο στο λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει πρότυπο αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας», προφανώς για το κεφάλαιο και όχι για τους εργαζόμενους στο «κάτεργο» της COSCO, καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο φίλο και εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως στην οικονομία, στις υποδομές, στις θαλάσσιες δραστηριότητες, στον πολιτισμό, στον τουρισμό κ.λπ.».