Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Με όχημα τις σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Κυβερνητικές παρεμβάσεις σε συνέδριο για την «καινοτομία και επιχειρηματικότητα»

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στη φάση της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους προϋποθέτει ένταση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων

Eurokinissi

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στη φάση της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους προϋποθέτει ένταση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων
Στη διέξοδο στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα» του κεφαλαίου και στις αναδιαρθρώσεις που αποσκοπούν στην εμπέδωση και ανάκαμψη της κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, επικέντρωσαν τις χτεσινές ομιλίες τους οι παράγοντες της συγκυβέρνησης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Capital+Vision» που διοργανώνεται στην Αθήνα, με θέμα «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα».

Στην παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην επάνοδο της χώρας στην «κανονικότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης», που αξιοποιεί τους «υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και προστασίας», χωρίς να είναι «αποσυνάγωγος και παρίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρόγραμμα στήριξης και προσαρμογής φτάνει στο τέλος του», ενώ αναφερόμενος στο μείγμα και στο εύρος της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην προηγούμενη φάση, υπενθύμισε πως «είτε το θέλουμε είτε όχι, υπάρχουν στην Ευρώπη και στον κόσμο κυρίαρχες αντιλήψεις και πρακτικές που δεν είναι μόνο της αγοράς, είναι και των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων και τελικά των εκλογικών σωμάτων που στηρίζουν αυτές τις κυβερνήσεις».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στη διαπάλη«ανάμεσα στη Γερμανία από τη μια μεριά και τη Γαλλία και Ιταλία από την άλλη», λέγοντας ότι «ο τελικός συμβιβασμός σέβεται αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι σκληρό, είναι δύσκολο, είναι όμως δεδομένο και εν πάση περιπτώσει με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, ρεαλιστικό και ασφαλές». Ολα τα παραπάνω συνιστούν την «κανονικότητα» του κεφαλαίου, η οποία και εξυπηρετείται μέσα από την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων «διαρθρωτικού» χαρακτήρα.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να καλυφθούν από τις νέες ρυθμίσεις τα επιχειρηματικά δάνεια, όπως αυτά που είναι καλυμμένα από εγγυήσεις του Δημοσίου, επίσης αυτά που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αναπτυξιακούς νόμους (αποσπώντας τις κρατικές επιδοτήσεις). Εστίασε ακόμη στη δυνατότητα «αναδιάρθρωσης» των επιχειρηματικών δανείων, μέσω «μη τραπεζικών εργαλείων», αναφέροντας συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ, την ΚΑΠ, το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, με τη συμμετοχή και της γερμανικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και η ειδική ρύθμιση για επιχειρηματικά δάνεια της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή γι' αυτά που θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα.

Οι προτεραιότητες των εγχώριων μονοπωλίων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, έριξε και πάλι στο «τραπέζι» την πρόταση για αξιοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11,4 δισ. ευρώ) ως «κεφαλαιακού αποθέματος» για τις ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης και ως «μηχανισμού ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών», με τη «σύμφωνη γνώμη των εταίρων».

Επίσης, ανέδειξε τις προτεραιότητες του κεφαλαίου που αφορούν:

-- Την ολοκλήρωση της «τελευταίας αξιολόγησης», από την πλευρά της τρόικας, τη διαμόρφωση «νέας σχέσης με τους εταίρους από τις αρχές του 2015», καθώς και τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

-- Το «νέο μεταρρυθμιστικό πρότυπο», την «εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία», την «αύξηση της παραγωγικότητας», τη χρηματοδότηση της «πραγματικής οικονομίας», τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Απευθύνοντας πρόσκληση στα μονοπώλια και άλλους «επενδυτές» σημείωσε το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων (μέσω ΤΑΙΠΕΔ) ύψους 9,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, δίνοντας έμφαση στους διαγωνισμούς για περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, ακίνητη δημόσια περιουσία με «θεματικούς άξονες αξιοποίησης».

-- Την εφαρμογή προγράμματος «σταδιακών φοροαπαλλαγών σε συμφωνία όμως με το στόχο της δημοσιονομικής σύγκλισης», στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης μέτρων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων στη φάση ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ