Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέοι υπουργοί Αμυνας και Ανάπτυξης στο φόντο ευρύτερων διεργασιών ανασύνθεσης

Ο Ν. Δένδιας τοποθετήθηκε νέος υπουργός Αμυνας, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, μετά τη «μετακόμιση» του Δ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες, όπου αναλαμβάνει επίτροπος της Κομισιόν. Στην καραμπόλα, στη θέση του Ν. Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης υπουργός ορίστηκε ο βουλευτής Τρικάλων Κ. Σκρέκας. Τη θέση του Δ. Αβραμόπουλου στη Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών Θ. Πλεύρης.

Η ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ το μεσημέρι θα προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον Αντ. Σαμαρά.

Βέβαια, πέρα από τα όσα συμβαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, οι διεργασίες στο χώρο της κεντροδεξιάς και της δεξιάς συνεχίζονται απρόσκοπτα, στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες με τον Δ. Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, επισήμως για να παραδώσει ο τελευταίος το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας και να συζητήσουν τις νέες αρμοδιότητές του και τις «υπηρεσίες» που μπορεί να προσφέρει στη χώρα από το νέο του πόστο στις Βρυξέλλες.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, που εμμέσως έδειχναν τον Δ. Αβραμόπουλο ως επόμενο πρωθυπουργό, σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5», εκτίμησε ότι οι εκλογές δε θα αποφευχθούν, καθώς δε θα εκλεγεί την άνοιξη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο Αβραμόπουλος, όμως, μπορεί να συγκεντρώσει πιο εύκολα τους 180, γιατί έχει καλύτερο πέρασμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Παραπέρα, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ αυτήν τη στιγμή, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δε μιλάει με τον Σαμαρά αλλά ούτε και με τον Π. Καμμένο, μετά το φλερτ των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέρα, στον απόηχο του πρόσφατου γεύματος Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, που δημοσιοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα πανστρατιάς ενόψει των επερχόμενων νέων αντιλαϊκών μέτρων και του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, «καραμανλικοί» βουλευτές φέρονται να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή μπορεί να κινητοποιήσει την κομματική βάση και την ευρύτερη κεντροδεξιά, εάν δε συνδυαστεί με άλλες κινήσεις. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος έκανε την εκτίμηση ότι ο Κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών, προσεγγίζοντας άλλοτε «γαλάζιους» βουλευτές που βρίσκονται σήμερα απέναντι στη ΝΔ.

Επιπλέον, «καραμανλικά» στελέχη που βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση, φέρονται να στηρίζουν προτάσεις που δεν ακολουθούν την κεντρική αναθεωρητική πρόταση που έχει παρουσιάσει ο Σαμαράς. Π.χ., ο Ευ. Στυλιανίδης, αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της πρότασης της κομματικής ηγεσίας για καθιέρωση ασυμβιβάστου ανάμεσα στις ιδιότητες του βουλευτή και του υπουργού.

Παρακάμπτοντας, πάντως, τα παραπάνω, η ηγεσία επιχειρεί να δείχνει με κάθε αφορμή μια εικόνα ενότητας και συστράτευσης. Χαρακτηριστικά και όσα έγιναν και ειπώθηκαν, σε αυτήν την κατεύθυνση, χτες το βράδυ σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα 40 χρόνια της, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρό της Σ. Ιωαννίδη, όπου απεύθυνε χαιρετισμό, αναλόγου ύφους και περιεχομένου, ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς. Ενδεικτικά, πριν την έναρξη των ομιλιών, υπήρξε και συγκέντρωση παλαιών και νέων στελεχών της ΟΝΝΕΔ, σε μια επιχείρηση «επανένωσης των γενεών», όπως παρουσιάστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ