Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ FIR ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό

Στο περιθώριο των εργασιών της ΕΕ της FIR που φιλοξενούνται στο Χαϊδάρι, τα μέλη της επισκέφτηκαν το στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Από την επίσκεψη στο μνημείο δίπλα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου
Από την επίσκεψη στο μνημείο δίπλα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου
Μέσα σε μια ζεστή, συντροφική και αγωνιστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χτες στο Χαϊδάρι η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIR (Ομοσπονδία Αντιστασιακών / Αντιφασιστών της Ευρώπης), στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου που διέθεσε η Δημοτική Αρχή, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Τους εκπροσώπους της FIR καλωσόρισε ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος, ο οποίος επεσήμανε το συμβολισμό της επιλογής της μαρτυρικής πόλης του Χαϊδαρίου ως τόπου συνεδρίασης της FIR, καθώς εδώ την περίοδο της κατοχής οι ναζί κατακτητές διοργάνωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Βαλκανίων, το στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Στο ενδιάμεσο των εργασιών της ΕΕ της FIR, με τη συμμετοχή και αρκετών αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης από τη συνοικία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, στο «Μπλοκ 15», απ' όπου οι χιτλερικοί έπαιρναν τους θανατοποινίτες κρατούμενους αγωνιστές για τους τόπους των εκτελέσεων. Οπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου τους εκπροσώπους της FIR, από το στρατόπεδο πέρασαν πάνω από 50.000 κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους, εκτός από τους τόπους εκτελέσεων, στάλθηκαν σε άλλα κολαστήρια στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την Πολωνία. Κορυφαία στιγμή, σημείωσε, ήταν η 1η Μάη 1944, όταν οι κατακτητές πήραν, μαζεμένα, 200 κομμουνιστές κρατούμενους και τους εκτέλεσαν στο Θυσιαστήριο -σκοπευτήριο- της Καισαριανής.

Τέλος, ο Μ. Σελέκος, αφού υπογράμμισε πως «χωρίς τον αγώνα το δικό σας (των αντιστασιακών αγωνιστών) στις χώρες σας και δίχως την ηρωική δράση του Κόκκινου Στρατού δε θα μπορούσε να ηττηθεί το φασιστικό τέρας», πρόβαλε το μήνυμα εκείνου του αγώνα, που είναι «να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννάει το φασισμό, για έναν άλλο νέο κόσμο με ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Η ΕΕ της FIR κατέθεσε στεφάνι στο «Μπλοκ 15», ενώ επίσκεψη έγινε και στο μνημείο που έχει στηθεί δίπλα στο στρατόπεδο.

Τις ευχαριστίες εκ μέρους της Διοίκησης της FIR προς το δήμο Χαϊδαρίου για τη φιλοξενία της ΕΕ εξέφρασε ο Ου. Σνάιντερ, ΓΓ της FIR, ενώ εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η Ελένη Καραπλή πρόσφερε σειρά βιβλίων ιστορικού περιεχομένου για τη βιβλιοθήκη του Δήμου, «ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι την αληθινή ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ