Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ασήκωτες ανατιμήσεις ελέω «απελευθερώσεων»

Μπαράζ ανατιμήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στις χώρες της ΕΕ καταγράφουν τα στοιχεία μελέτης του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER), που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες. Από τα στοιχεία, επιβεβαιώνεται ότι οι απελευθερώσεις στον κλάδο της Ενέργειας φέρνουν νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη:

-- Πρώτη στη λίστα των ανατιμήσεων της περιόδου 2008 - 2013 «φιγουράρει» η Ελλάδα με ποσοστό 60% (10% κατά μέσο όρο ετησίως). Αναλύοντας την τιμή της ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος της Ενέργειας (ΔΕΗ), κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, ενώ 18% της τιμής προέρχεται από φόρους και 12% από χρεώσεις για ΑΠΕ.

-- Σε απόλυτα μεγέθη, οι τιμές ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα παραμένουν στο μέσο όρο της ΕΕ. Ενδεικτικά, νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.000 κιλοβατώρες πληρώνει 1.221 ευρώ στη Δανία, 1.204 ευρώ στη Γερμανία, 1.090 ευρώ στην Ιταλία, 947 ευρώ στην Κύπρο, 901 ευρώ στην Ιρλανδία και 698 ευρώ στην Ελλάδα (βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ των «28»). Είναι φανερό δηλαδή ότι εντοπίζονται «περιθώρια» για νέες ανατιμήσεις, στο πλαίσιο των δρομολογημένων ιδιωτικοποιήσεων και «απελευθερώσεων».

-- Το φαινόμενο των ανατιμήσεων άγγιξε όλη την ΕΕ. Για το 2013, ο λογαριασμοί των νοικοκυριών επιβαρύνθηκαν κατά μέσο όρο 4,4%, παρά το γεγονός ότι η τιμή χονδρικής, σύμφωνα με τη μελέτη, υποχώρησε.

Νέο ωράριο στο «νυχτερινό ρεύμα» από σήμερα

Το τμηματικό ωράριο της χειμερινής περιόδου ισχύει από σήμερα, 1η Νοέμβρη, για όσους οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ κάνουν χρήση του λεγόμενου «νυχτερινού ρεύματος».

Συγκεκριμένα, από τις 1/11/2014 ως τις 30/4/2015:

-- Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών, το τμηματικό ωράριο με το μειωμένο τιμολόγιο ισχύει 3 - 5 το μεσημέρι και από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 8 το πρωί.

-- Για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών ισχύει το παλαιό τμηματικό ωράριο, 3 - 5 το μεσημέρι και από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 8 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ