Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόσκληση Πούτιν σε Αναστασιάδη για επίσκεψη στη Μόσχα

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπως μετέφερε χτες στον Ν. Αναστασιάδη ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία. Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η ρωσική πλευρά επιθυμεί το ταξίδι να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Η πρόσκληση Πούτιν επιβεβαιώνει το αυξημένο «ενδιαφέρον» και της καπιταλιστικής Ρωσίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών συμφερόντων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην περιοχή τις τελευταίες βδομάδες αυξάνεται όχι μόνο ο αριθμός όσων ήδη πραγματοποιούν ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν γεωτρήσεις φυσικού αερίου, αλλά και ο αριθμός όσων ήδη διατηρούν ή ετοιμάζονται να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία.

Εκτός από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS που ήδη επιχειρεί, σε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, και την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» που σηματοδοτεί την όξυνση των τουρκικών προκλήσεων, μια σειρά κεφάλαια (αμερικανικά, αραβικά, αλλά και ασιατικά κ.τ.λ.) έχουν εκφράσει ανοιχτά ενδιαφέρον ή αναπτύσσουν επαφές για να εμπλακούν στην «αξιοποίηση» των κυπριακών υδρογονανθράκων. Την «ανυπομονησία» των μονοπωλίων να προχωρήσει η λεηλάτηση του πλούτου (και) του κυπριακού λαού κατέγραψε και η πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου (ενόψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στις 8 Νοέμβρη), μετά την οποία γράφτηκε ότι ένα μέρος του φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» ενδέχεται να διοχετευτεί σε τερματικό σταθμό της Αιγύπτου. Αλλωστε, πριν λίγες μέρες η Εταιρεία Υδρογονανθράκων της Κύπρου είχε συνάντηση με την εταιρεία BG Egypt (αιγυπτιακή θυγατρική της πολυεθνικής BG).

Ταυτόχρονα, τη νέα ένταση με την οποία ξεδιπλώνονται αντιλαϊκοί σχεδιασμοί επιβεβαιώνουν και οι «αναλύσεις» του κυπριακού Τύπου. Χτες, ο «Φιλελεύθερος» σημείωνε ότι «η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή, έχοντας τις δυνατότητες να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Ηδη η Λευκωσία, που καλείται να παίξει συντονιστικό ρόλο μαζί με την Αθήνα, προβαίνει σε ανοίγματα και προς άλλες χώρες, την ώρα που οι γέφυρες με το Ισραήλ υπάρχουν και τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά...». Μόνο που οι επιδοκιμασίες για την αναβάθμιση της θέσης της Λευκωσίας και της Αθήνας συνδέονται με επιδιώξεις που υπηρετούν τα μονοπώλια και καθιστούν τους λαούς ομήρους των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συμβιβασμών.

«Στρώνουν έδαφος» για αντιλαϊκές κολεγιές

Στο πλαίσιο αυτό, η κυπριακή αστική τάξη αναζητά συμμάχους σε κάθε πλευρά και οι μηχανισμοί της διαμορφώνουν το κατάλληλο έδαφος. Για παράδειγμα, σε πρόσφατο άρθρο του ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου επέλεξε να θυμίσει: «Ομως και στον τομέα της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου η Ρωσική Ομοσπονδία στάθηκε έμπρακτα δίπλα στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ, - πλην βέβαια της Ελλάδας αλλά και της τιμητικής εξαίρεσης της Γαλλίας - έθεσαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε καθεστώς εμπάργκο σε ό,τι αφορά την προμήθεια παντός είδους αμυντικού υλικού. Η Ρωσική Ομοσπονδία, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις, ακόμα και απειλές της Τουρκίας, προμήθευσε την Κυπριακή Δημοκρατία με υπερσύγχρονο αμυντικό υλικό. Μάλιστα το 1998, όταν η Τουρκία διατύπωνε απειλές για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση εισαγωγής και εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300, η Ρωσία προσφέρθηκε να αναλάβει την άμυνα της Κύπρου».

Στο μεταξύ, στις 6 - 7 Νοέμβρη θα φτάσει στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αιντε που μια μέρα πριν (5 /11) θα έχει επισκεφτεί και την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ