Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διαβεβαιώσεις ενεργού ρόλου στη λυκοσυμμαχία προς όφελος των εγχώριων μονοπωλίων

Με «παροτρύνσεις» για... «αυτοσυγκράτηση όλων των εμπλεκομένων» απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα ο Γ. Στόλτενμπεργκ

«Σταθερό πλαίσιο αναφοράς» για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

«Σταθερό πλαίσιο αναφοράς» για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ
Με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας συναντήθηκε χτες, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Νορβηγός σοσιαλδημοκράτης Γενς Στόλτενμπεργκ. Ελαβε τις διαβεβαιώσεις που ανέμενε ότι η ελληνική αστική τάξη στοιχίζεται απόλυτα με τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, ενώ, όπως αναμενόταν, δεν ανέλαβε καμία απολύτως δέσμευση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Γ. Στόλτενμπεργκ ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συζήτησαν όλες τις εξελίξεις στον ανατολικό και τον νότιο γεωπολιτικό περίγυρο του ΝΑΤΟ, την «κρίση στη Συρία και στο Ιράκ», την «τρομοκρατική δράση και εξάπλωση των τζιχαντιστών», που «δημιουργούν ήδη έναν κίνδυνο διάχυσης αυτής της περιφερειακής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην «παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία», λέγοντας ότι «προκαλεί έντονο προβληματισμό και βαθιά ανησυχία στο ΝΑΤΟ». Ζήτησε «λύση στηριγμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρόσθεσε άλλωστε ότι «η αποκατάσταση της πλήρους εταιρικής συνεργασίας στο πλαίσιο του "Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας" δεν είναι προς το παρόν εφικτή», έσπευσε ωστόσο να αναγνωρίσει ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά.

Οπως είπε ο Αντ. Σαμαράς, συζήτησαν με τον Γ. Στόλτενμπεργκ «και την υποχρέωση της Συμμαχίας ασφαλώς να λαμβάνει μέτρα διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας των μελών της (...) Να καταστεί σαφές, δηλαδή, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είναι σε θέση, τόσο πολιτικά, όσο και στρατιωτικά, να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών - μελών της. Κι ακόμα να φροντίζει την αύξηση της αμυντικής της ετοιμότητας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις κάθε είδους απειλές εναντίον της ασφάλειας των κρατών - μελών της και των πολιτών τους. Ολα αυτά θα ήθελα να κωδικοποιούνται στο Σχέδιο Αυξημένης Ετοιμότητας (Readiness Action Plan) που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία και του οποίου η επιμέρους επεξεργασία είναι πλέον σε εξέλιξη». Οπου τέτοια «ικανότητα» σημαίνει παραπέρα ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών.

Τεράστιες δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Σε μια έμμεση αναφορά στα Ελληνοτουρκικά, στις απειλές και τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, ο Αντ. Σαμαράς σχεδόν ...απολογήθηκε στον Γ. Στόλτενμπεργκ ότι «κάθε Σύμμαχος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του στον τομέα της ασφάλειας και ότι η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες». Ταυτόχρονα, έσπευσε να θυμίσει ότι «παρά τη δεδομένη δημοσιονομική μας στενότητα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα τέσσερα μόνο μέλη της Συμμαχίας που διαθέτουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Ελπίζοντας, δε, σε γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας σε όφελος των ντόπιων μονοπωλίων, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «βγαίνει από μακροχρόνια κρίση και μπορεί πλέον και αποτελεί μια νησίδα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή».

Ως προς τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «αντιμετωπίζει πολύ θετικά κάθε πρόταση που θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών, η οποία ίσως σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ». Τέλος, χαρακτήρισε «διαχρονικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας» την «ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικής Βαλκανικής», προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να αξιολογείται βάσει των σταδίων παρακολούθησης και εποπτείας που έχει θεσπίσει το ίδιο το ΝΑΤΟ, για κάθε χώρα ξεχωριστά».

Από την πλευρά του ο Γ. Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε «για τις δεσμεύσεις και τις εισφορές που έχει δώσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τόσα πολλά χρόνια», ευχαριστώντας παράλληλα για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν.

Αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, ευχαρίστησε και για τη «συνεισφορά της Ελλάδος σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου. Ιδίως δε όσον αφορά την επιχείρηση Active Endeavor» (ναυτική ΝΑΤΟική δύναμη περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «πειρατεία», στην «τρομοκρατία», άλλες «ασύμμετρες απειλές»).

Ο δε Ευ. Βενιζέλος φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστο και ενεργό μέλος της Συμμαχίας γιατί η ευρωατλαντική πολιτική είναι ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να μετέχει στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, καθώς έγινε συζήτηση και για τα Ελληνοτουρκικά και τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Βενιζέλος είπε στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ ότι «η ελληνική κοινωνία περιμένει από το ΝΑΤΟ να δείξει την αλληλεγγύη του σε σχέση με τα δικά μας προβλήματα και με τις δικές μας ευαισθησίες»...

Καμία δέσμευση, μόνο προκλητικές εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση»

Βέβαια, ο γγ του ΝΑΤΟ άφησε την κυβέρνηση - όπως και την αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ «αδιαμφισβήτητη», εξ ου και η σχετική αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τις απαράδεκτες δηλώσεις Σόλτενμπεργκ, - «στο περίμενε». Ερωτηθείς πώς σχολιάζει τις κινήσεις της Τουρκίας και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στην... «αυτοσυγκράτηση» χωρίς καμία δέσμευση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου:

«Παροτρύνω όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Συμμαχία. Αναφέρομαι στις απειλές που προέρχονται από το Νότο, στην αστάθεια στο Ιράκ και στη Συρία και στην πιο επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Νομίζω ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι εντός των κόλπων της Συμμαχίας (...) Συνεπώς, θα ήθελα να παροτρύνω όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περιοχή αυτή, ούτως ώστε να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», είπε.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε και με τον υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, που και αυτός φρόντισε να διαφημίσει τις υπηρεσίες της ντόπιας αστικής τάξης στη λυκοσυμμαχία: «Η Ελλάδα, σε όλη της την πορεία της εντός του ΝΑΤΟ, έχει συνεισφέρει και έχει τιμήσει στο ακέραιο τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, αγωνιζόμενη πάντοτε μαζί με τους συμμάχους της για την προάσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας όπου κι αν χρειάστηκε».

Διαβεβαίωσε δε τον Γ. Στόλτενμπεργκ ότι από τη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικής Πολιτικής της Κομισιόν θα εργασθεί «προκειμένου οι συνέργειες ΝΑΤΟ και ΕΕ να συγκλίνουν ακόμα πιο πολύ, προς όφελος του κοινού οράματος των δύο Οργανισμών»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ