Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Για την προώθηση των εγχώριων μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή

Τις τρέχουσες εξελίξεις σε Αιγαίο, Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή συζήτησαν χτες ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο. Η συζήτηση περιστράφηκε και στις νέες αρμοδιότητες του Δ. Αβραμόπουλου, καθώς από το Σάββατο αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου στην Κομισιόν, με αρμοδιότητα την παραπέρα υλοποίηση σειράς αντιδραστικών ευρωενωσιακών προταγμάτων.

Οπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, οι δυο τους συζήτησαν «για θέματα της κοινής αρμοδιότητάς μας (...) θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας». «Κινούμαστε απολύτως συντονισμένα στο ίδιο μήκος κύματος», έσπευσε να συμπληρώσει για να διαλύσει υποψίες μεταξύ τους αντιθέσεων.

Στο ίδιο μοτίβο, ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι τα δύο υπουργεία «είναι σε αγαστή συνεργασία. Οι θέσεις που υιοθετούμε είναι θέσεις μελετημένες που υπηρετούν στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα (βλ. τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης) και που περνούν ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη». Αναφέρθηκε ξανά «σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, όπου κεντρικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας», παραπέμποντας στις προσπάθειες γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων μονοπωλίων, συμμετέχοντας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.

Ταυτόχρονα, ο Ευ. Βενιζέλος ευχήθηκε στον Δ. Αβραμόπουλο «τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στη νέα του αποστολή» ως επιτρόπου. Πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει «ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Ενα χαρτοφυλάκιο που ανήκει και στις εθνικές μας προτεραιότητες».

Ο Δ. Αβραμόπουλος αναλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διαφθοράς, του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, του κυβερνοπολέμου, την ενίσχυση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν, την αντικατάσταση των τρεχουσών επιχειρήσεων ανθρωποκυνηγητού του ΦΡΟΝΤΕΞ στα εξωτερικά σύνορα από τη νέα επιχείρηση «ΤΡΙΤΩΝ», την προώθηση της υπόθεσης απόδοσης ευρωενωσιακής υπηκοότητας, την εκ νέου εφαρμογή του διαβόητου «μητρώου ονομάτων επιβατών PNR», δηλαδή το φακέλωμα προσωπικών στοιχείων και την ανταλλαγή τους μεταξύ κατασταλτικών μηχανισμών για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό της ευρωένωσης. Ενα πλέγμα ολόπλευρης κατασταλτικής δράσης, που με διάφορες αφορμές αξιοποιείται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Παραπέρα, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να σημειώσει ότι όντας «ο Ελληνας επίτροπος» ο Δ. Αβραμόπουλος «είναι πάντα μέρος της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης (...) αντικείμενο της οποίας είναι όλα τα μεγάλα θέματα. Από την ολοκλήρωση της προσπάθειας για την έξοδο από την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, μέχρι την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της χώρας σε όλα τα πεδία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, διαβεβαιώσεων προς την εγχώρια αστική τάξη ότι θα συμμετέχει στα ευρωενωσιακά παζάρια αναβάθμισης της θέσης της, ο Δ. Αβραμόπουλος έσπευσε να αναγνωρίσει ότι όντως είναι «ο Ελλην εκπρόσωπος, ο Ελλην επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Οτι στις Βρυξέλλες «θα υπάρχει το άγρυπνο μάτι, όχι του Ευρωπαίου επιτρόπου, αλλά του Ελληνα πολιτικού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ