Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Μένουν άλυτα πολλά ζητήματα που ταλανίζουν το προσωπικό

Αναγκαίες ρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, περιλαμβάνει ΠΔ που προωθήθηκε από το υπουργείο Αμυνας:

Διασφαλίζεται το δικαίωμα άντλησης υγειονομικής περίθαλψης και από τους δύο συζύγους ανεξαρτήτως φύλου και επαγγελματικής ιδιότητας. Οι σύζυγοι στρατιωτικών αποκτούν πλέον δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης με τους ίδιους όρους, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Για λόγους ισονομίας, το δικαίωμα της υγειονομικής περίθαλψης που αφορούσε σε κορίτσια άγαμα ηλικίας πάνω από 21 ετών με χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνεται και στα άρρενα τέκνα. Εξισώνονται τα όρια ηλικίας αυτών - άγαμα άνεργα τέκνα (ανεξαρτήτως φύλου) - μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Παρατείνεται το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης για προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές μέχρι τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους αντί του μέχρι πρότινος 21ου έτους.

Διατηρούν το δικαίωμα για λήψη παροχών ως μέλη οικογενείας, τέκνα τα οποία έχουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται. Τα αδέλφια στρατιωτικών, που δεν δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από άλλο ασφαλιστικό φορέα και έχουν αναπηρία άνω του 67%, αποκτούν το δικαίωμα αυτό ανεξάρτητα από το φύλο τους. Ο/η διαζευγμένος/η σύζυγος άμεσα ασφαλισμένου μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διατηρήσει το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης.

Παρέχεται στα άτομα με Μεσογειακή, Δρεπανοκυτταρική και Μικρο-δρεπανοκυτταρική αναιμία το δικαίωμα της υγειονομικής περίθαλψης από τους γονείς τους σε περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης.

Προηγούμενα, από το ΥΠΕΘΑ νομοθετήθηκε οι γυναίκες ΕΠΟΠ που επιστρέφουν στην ενεργό υπηρεσία μετά από άδεια κύησης - τοκετού και εφόσον έχουν συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία, να μπορούν να υπηρετήσουν για δύο χρόνια στον τόπο που επιθυμούν «εφόσον οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιτρέπουν». Επίσης, παρατάθηκε το δικαίωμα χορήγησης της άδειας ανατροφής μέχρι τη συμπλήρωση 30 μηνών της ηλικίας του τέκνου από 14 που ίσχυε προηγούμενα.

Οι ρυθμίσεις αυτές λύνουν μια σειρά ζητήματα, αλλά δεν απαντούν σε όλα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους, ανακούφιση στα οποία έδινε τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή ήδη από τον Ιούλη. Εκεί προβλεπόταν ότι:

-- Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας αναγνωρίζονται και όσοι έχουν ενήλικα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, διασφαλίζοντας ορισμένα υφιστάμενα ευεργετήματα και στη συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών.

-- Οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών που ασκούν τη γονική μέριμνα ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, καθώς και διαζευγμένοι γονείς που ασκούν την επιμέλεια ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, δεν εκτελούν υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση, ενώ στις στρατιωτικές ασκήσεις συμμετέχουν μόνο εφόσον σωρευτικά αυτό είναι δυνατόν εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και δε συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.

-- Επίσης, παρακάτω απαλλάσσονται από τη συμμετοχή σε ασκήσεις οι στρατιωτικοί που προστατεύουν ΑμΕΑ, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν επίσης σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.

-- Σε περίπτωση διαζευγμένων ή πολυτέκνων ή με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο στρατιωτικών, απαλλάσσεται των ασκήσεων ο ένας εκ των δύο, εφόσον σωρευτικά αυτό είναι δυνατό εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.

-- Ως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων νοούνται και οι μη μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ