Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ»
Αναζήτηση νέων αγορών και... «εξαγωγή» των μνημονίων διαρκείας

Τις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης της προόδου που σημείωσαν το παρελθόν έτος η Τουρκία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία) που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να ενταχτούν στην ΕΕ, παρουσίασε χτες η Κομισιόν.

Παρουσιάζοντας τις εκθέσεις, ο αρμόδιος επίτροπος Στ. Φούλε δήλωσε: «Πριν πέντε χρόνια, στοχεύσαμε στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της μεταρρυθμιστικής δύναμης της πολιτικής της διεύρυνσης. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις πυλώνες: Κράτος δικαίου το 2012, οικονομική διακυβέρνηση το 2013 και, φέτος, καθορίζουμε νέες ιδέες για τη στήριξη της διοικητικής μεταρρύθμισης».

Βέβαια, πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ ήδη από τον Ιούλη απέρριψε το ενδεχόμενο ένταξης νέων κρατών στην ΕΕ την επόμενη πενταετία, ακόμη και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις οξυνόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ευρωενωσιακά μονοπώλια κάθε άλλο παρά παραιτούνται από την προσπάθεια να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στις εν λόγω χώρες.

Μνημόνια διαρκείας παντού

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Κομισιόν, «με βάση την εμπειρία του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" (σ.σ.: μόνιμος μηχανισμός δημοσιονομικού ελέγχου όλων των κρατών - μελών, είτε τελούν υπό μνημόνιο είτε όχι), η Επιτροπή έχει δρομολογήσει βελτιωμένες διαδικασίες συνεργασίας με τις υποψήφιες χώρες για να ενισχύσουν την οικονομική τους διακυβέρνηση, μεταξύ άλλων με εθνικά προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης, με επίκεντρο τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης».

Στην έκθεση για την Τουρκία, μπαίνουν ερωτηματικά για την επίτευξη «κράτους δικαίου» και προστασίας των «θεμελιωδών δικαιωμάτων». Στην έκθεση για την Αλβανία, η χώρα καλείται «να αξιοποιήσει και να παγιώσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων».

Για την ΠΓΔΜ σημειώνεται ότι η διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ «είναι σε αδιέξοδο», μεταξύ άλλων και γιατί «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξευρεθεί συμπεφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος».

Για τη Σερβία λέγεται ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή». Εκβιάζουν το Βελιγράδι ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και από τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο (βλ. αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου). Το δε Κοσσυφοπέδιο καλείται να κάνει «βασικές μεταρρυθμίσεις».

Παρατηρήσεις υπάρχουν και για το Μαυροβούνιο, και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ