Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διαπάλη γύρω από τη νομισματική πολιτική

Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο 0,3% το Σεπτέμβρη

Σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ, «έτρεχε» το μήνα Σεπτέμβρη με ρυθμό 0,3%, από 0,4% τον Αύγουστο, ενώ πριν από 1 χρόνο (Σεπτέμβρης 2013) είχε διαμορφωθεί στο 1%.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς» της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τη διαπάλη σχετικά με το κατάλληλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τους κινδύνους και τις προοπτικές του πληθωρισμού, προκειμένου να προχωρήσει σε πρόσθετα «μη συμβατικά μέτρα» νομισματικής πολιτικής. Στην αυριανή συνεδρίασή της, η ΕΚΤ αναμένεται να αποσαφηνίσει τα νέα μέτρα νομισματικής τόνωσης, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», ακόμη και μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χ. Β. Ζιν, σε άρθρο του στους «Financial Times», αναφέρει πως η ΕΚΤ «υπερβαίνει την εντολή της εφαρμόζοντας μέτρα κατά του πληθωρισμού, ενώ μετατρέπεται σε υπηρεσία διάσωσης τραπεζών». Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει χρέος από ιδιώτες θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, δισ. ευρώ από φορολογούμενους της Ευρωζώνης στους πιστωτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ