Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
Για ενίσχυση των «μπίζνες» των μονοπωλίων των δύο χωρών

Στον άξονα τόνωσης των «μπίζνες» ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Αρμενίας κινείται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο Ερεβάν, ο οποίος βρίσκεται εκεί επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας από την Αθήνα.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος (συνοδεύει τον Κ. Παπούλια) στο επιχειρηματικό συνέδριο «Greece - Armenia Business Forum 2014», στους παριστάμενους Ελληνες και Αρμένιους επιχειρηματίες: «Προσβλέπουμε σε διεύρυνση σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις. Η παρουσία, εδώ, σήμερα, τόσων πολλών εξαιρετικών επιχειρηματιών, Ενώσεων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αρμενικής επιχειρηματικής κοινότητας, για μια αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία με Ελληνες ομολόγους τους».

Τους διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει την κρίση χρέους πίσω της», πέτυχε τα περιβόητα «πρωτογενή πλεονάσματα» και προσδοκά επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης. «Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα ελληνοαρμενικά κεφάλαια. Αλλωστε, υποσχόμενος παραπέρα στήριξή τους, τους τόνισε ότι «η ενίσχυση και η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική εμπορική πολιτική μας».

Σύμφωνο συνεργασίας στο γεωργικό τομέα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Γεροντόπουλος υπέγραψε χτες, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με τον υπουργό Γεωργίας της Αρμενίας Sergo Karapetyan, συμφωνία συνεργασίας Ελλάδος - Αρμενίας στο γεωργικό τομέα. Προβλέπει συνεργασία ελληνικών και αρμενικών μονοπωλίων, μεταξύ άλλων, στους τομείς: φυτικής παραγωγής, αναπαραγωγής ζώων και κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, κτηνιατρικών θεμάτων, μετασυλλεκτικού χειρισμού και βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορίας. Ακόμα περιλαμβάνει τη συνεργασία Ελλάδος και Αρμενίας σε θέματα συστημάτων παροχής γεωργικών συμβουλών, αγροτικής έρευνας, συστημάτων ποιότητας, πιστοποίησης και ελέγχου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιοτεχνολογίας, εκμηχάνισης της γεωργίας, εγγείων βελτιώσεων και τεχνογνωσίας γεωργικών υποδομών.

Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί μέσω: 1) Ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων, 2) ανταλλαγής επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και συμβούλων, 3) οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναντήσεων και στα δύο κράτη, 4) τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες, την ΕΕ και διεθνείς υπηρεσίες χρηματοδότησης για την οικονομική ανάπτυξη, 5) ενθάρρυνσης των δραστηριοτήτων κοινοπραξιών μεταξύ του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα και των δύο χωρών στο χώρο της γεωργίας, 6) ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας στις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας.

Οπως είπε ο Κ. Γεροντόπουλος στο φόρουμ, «ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας υπάρχουν (και) σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στους τομείς του τουρισμού, της πληροφορικής, των φαρμακευτικών, χημικών και την υγεία. Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Αρμενία», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πνεύμα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας τόνισε ότι η «Ελλάδα είναι ανοιχτή και φιλική προς τους επενδυτές», αναφέροντας επί τούτου ότι «το 2013 οι καθαρές εισροές των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 43%». Παραπέρα εκτίμησε ότι «οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αρμενία, με συνεργασίες στο εμπόριο, στις επενδύσεις, και στον τουρισμό, είναι ισχυρές. Το μέγεθός τους, όμως, δεν ανταποκρίνεται στο άριστο επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων. Το σημερινό Συνέδριο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να τις ενισχύσουμε και να τις αναπτύξουμε προς όφελος τόσο της ελληνικής όσο και της αρμενικής οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ