Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
«Δείχνει» πρόωρες και συνεργασία με «αυτοτέλεια» με ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών τάχθηκε ουσιαστικά σε χτεσινή του συνέντευξη στο «MEGA» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, χαρακτηρίζοντάς τες ως «μια διαδικασία για να αλλάξει το περιεχόμενο της πολιτικής». Επανέλαβε παράλληλα, ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να παίξει ρόλο στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, με σκοπό τη συμμετοχή της σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση», στη βάση μιας «προγραμματικής συμφωνίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, με δυνάμεις της «πολιτικής οικολογίας», αλλά και με ανοιχτή την πόρτα για το ΠΑΣΟΚ ή τμήμα του, στο βαθμό που υπάρξει «αποδέσμευση από το κυβερνητικό σχήμα» και «αλλαγή πολιτικής».

Αφού πρώτα σημείωσε -πιο κατηγορηματικά από ό,τι σε προηγούμενες παρεμβάσεις του- ότι δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως στόχος του είναι η «ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «έδειξε» στην κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας: «Επειδή η ασκούμενη πολιτική έχει ένα περιεχόμενο το οποίο με βρίσκει αντίθετο, επειδή η ασκούμενη πολιτική έχει οδηγήσει την κοινωνία εκεί που σας είπα, γι' αυτό και οι εκλογές δεν πρέπει ν' αφορίζονται. Κατά συνέπεια είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να υπάρξει για ν' αλλάξει το περιεχόμενο της πολιτικής».

Με το ρεαλισμό του κεφαλαίου

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις που κάνουν τις τελευταίες μέρες μια σειρά αστικών επιτελείων, με εκκλήσεις για «συναίνεση» και «συνεννόηση» των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, μπροστά στο βασικό τους στόχο, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ο Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι σήμερα, «στη βάση της ασκούμενης πολιτικής, αυτές οι συναινέσεις δεν υπάρχουν (...) Οι πολιτικές που ασκούνται σήμερα διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα». Σε αυτήν τη βάση, παρουσίασε το κόμμα του ως «μια υπεύθυνη δύναμη, μια δύναμη σταθερότητας και μια δύναμη πολιτικού ρεαλισμού», ενός «ρεαλισμού» που καθορίζεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά το «φλερτ» του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι «υπάρχει μια μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς ρεαλιστικότερες θέσεις», ανακαλύπτοντας ωστόσο και «παροχολογία» στα ψίχουλα των εξαγγελιών Τσίπρα: «Υπάρχουν και θέσεις αναφορικά με την παροχολογία, οι οποίες είναι ανεδαφικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιχειρώντας να «μαζέψει» τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του που έκαναν λόγο για προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ «δε θα εκχωρήσει ούτε την πολιτική, ούτε την οργανωτική της αυτοτέλεια και αυτονομία (...) Η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια προϋποθέτει τη με σαφήνεια παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην όποια εκλογική τακτική επιλέξει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μείζον για το κεφάλαιο ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, τάχθηκε υπέρ μεθόδων όπως η μείωση των επιτοκίων, η χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής, καθώς και η «αμοιβαιοποίηση» του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων από την ΕΚΤ. «Η Γερμανία επιθυμεί να διατηρήσει τον ασφυκτικό κορσέ της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής» σημείωσε, τασσόμενος υπέρ μιας τέτοιας αλλαγής στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη «ρευστότητα» στα εγχώρια μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ