Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Σκληρή η «επόμενη μέρα» για χιλιάδες λαού

Η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε χτες στη Γάζα
Η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε χτες στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μπροστά στο «βουνό» των προβλημάτων που δημιούργησε η 50ήμερη ισραηλινή φονική επιχείρηση της «Προστατευτικής Αιχμής» βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τους 1.800.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που από τη μια αναθάρρησαν από την τήρηση της εκεχειρίας, χτες, για δεύτερο 24ωρο, από την άλλη προσπαθούσαν να αντλήσουν δυνάμεις, για να ξαναστήσουν τη ζωή τους πάνω στους τόνους ερειπίων που προκάλεσαν οι αναρίθμητοι πύραυλοι των Ισραηλινών.

Η τελευταία ισραηλινή επιδρομή, άλλωστε, πέρα από τους 2.200 νεκρούς και τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε πάνω από 17.000 κτίρια, άφησε άστεγες πάνω από 100.000 οικογένειες και κατέστρεψε τις λιγοστές υποδομές της περιοχής σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και σε υπηρεσίες Υγείας.

Χτες, για πρώτη φορά από το 2007, οπότε επιβλήθηκε ο ισραηλινός και μετέπειτα αιγυπτιακός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ πέρασε τα σύνορα με την Αίγυπτο και εισήλθε στην περιοχή, προκειμένου να διανείμει τρόφιμα αρκετά για να θρέψουν 150.000 ανθρώπους επί πέντε μέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οχηματοπομπή, που αποτελείτο από 18 νταλίκες, χρειάστηκε επτά ώρες για να πάει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη Γάζα.

Μια δεύτερη αποστολή του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων αναμένεται στη Γάζα εντός των επόμενων ημερών.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της «Χαμάς» πανηγύριζαν για την «απόλυτη νίκη έναντι του σιωνιστή εχθρού» που όπως είπαν «πέτυχε ο ενωμένος λαός στην περήφανη Γη της Γάζας».

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθούσε να πείσει την κυβέρνηση και το λαό της χώρας του πως το 50ήμερο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού είχε «αποτέλεσμα» ότι «ξεδόντιασε» το οπλοστάσιο και τα τούνελ της «Χαμάς» και ότι δεν ενέδωσε σε κανένα αίτημά της πέρα από τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την πραγματοποίηση νέων διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα. Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις έντονες επικρίσεις μερίδας του Ισραηλινού Τύπου για τους εσφαλμένους χειρισμούς και τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή του ισραηλινού λαού και της οικονομίας, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε, σε χτεσινοβραδινό διάγγελμά του, το 50ήμερο ανηλεές αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού «μεγάλο στρατιωτικό και πολιτικό επίτευγμα».

Στο μεταξύ, η ΕΕ χαιρέτισε χτες τη συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν για να επιτευχθεί μια «ολοκληρωμένη και βιώσιμη συμφωνία».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαιρέτισε χτες τη «νίκη των Παλαιστινίων», σημειώνοντας ότι «ο ηρωικός παλαιστινιακός λαός έγραψε νέο έπος με τη νίκη της αντίστασης που γονάτισε το σιωνιστικό καθεστώς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ