Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Απειλή η πυρηνική ενέργεια στα χέρια των μονοπωλίων

Την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη και το λαό της Ιαπωνίας εκφράζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), με αφορμή την πρόσφατη δικαστική απόφαση που καταδίκασε την πολυεθνική TEPCO για την αυτοκτονία μιας γυναίκας μετά την πυρηνική καταστροφή το Μάρτη του 2011. Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΠΣΟ επαναλαμβάνει τη θέση της σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργεί ο έλεγχος της πυρηνικής ενέργειας από τα μονοπώλια. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η χειρότερη καταστροφή στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι είχε τραγικό αποτέλεσμα. Περισσότεροι από 21.000 νεκροί και αγνοούμενοι, με 3.000 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους από σχετικές ασθένειες που προκλήθηκαν. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Η γυναίκα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, ήταν μεταξύ των 150.000 ανθρώπων που ακόμα διαμένουν μακριά από τα σπίτια τους λόγω της ραδιενεργού μόλυνσης της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Η εργατική τάξη και ο λαός της Ιαπωνίας υποφέρουν από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων του ιαπωνικού κεφαλαίου που προχώρησαν στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων σε μια ζώνη υψηλής σεισμικότητας, στην οποία προκαλούνται τσουνάμι, με σκοπό να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια για να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αφησαν τον έλεγχο των εργοστασίων σε ένα γιαπωνέζικο μονοπώλιο, το οποίο όπως γνώριζαν για δεκαετίες έδινε λανθασμένα στοιχεία αναφορικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και συνέχιζε να κρύβει τα ατυχήματα και τα προβλήματα στη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Τα εργοστάσια κατασκευάστηκαν σε παράκτια περιοχή και μόλις λίγα μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, έτσι ώστε η απόδοση και τα κέρδη τους να μην επηρεάζονται από την απόσταση από τη θάλασσα, ενώ ούτε το τσουνάμι στο Βόρειο Ειρηνικό το 2004 τους έπεισε να πάρουν μέτρα. Επιπρόσθετα, μια δεκάχρονη παράταση δόθηκε στη λειτουργία των αντιδραστήρων παρότι είχαν ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια λειτουργίας και παρά τον προφανή κίνδυνο.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκοσίμα, η πολυεθνική TEPCO όπως και η "General Electric", ο αμερικάνικος όμιλος που σχεδίασε τον αντιδραστήρα, είναι τυπικά παραδείγματα που αποκαλύπτουν γιατί η πυρηνική ενέργεια στα χέρια των μονοπωλίων αποτελεί τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα.

Η ΠΣΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη και το λαό της Ιαπωνίας και ζητά από τις αρχές να εξασφαλίσουν την πλήρη ανακούφιση του πληθυσμού που έχει πληγεί. Μόνο ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να επιβάλει μια ενεργειακή πολιτική υπέρ του λαού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ