Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ
Συντηρούν σκόπιμα την προεδρολογία

Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης σε παλιότερη σύσκεψη

Eurokinissi

Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης σε παλιότερη σύσκεψη
Βγήκε απ' τα σύνορα της χώρας ο «κουρνιαχτός» της προεδρολογίας, επιβεβαιώνοντας ότι πίσω του κρύβει στοχεύσεις που ακουμπούν ευρύτερα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» φιλοξενεί σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο χαρακτηρίζει τον Φώτη Κουβέλη «αριστερό σωτήρα» και αναπαράγει τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόκειται να προταθεί απ' τα κόμματα της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλει να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο, που θα διασώσει τον εύθραυστο συνασπισμό του», αναφέρει το δημοσίευμα, εστιάζοντας στον κρίσιμο ρόλο για τη συγκέντρωση ή μη της απαραίτητης πλειοψηφίας των ανεξάρτητων βουλευτών.

Στο εσωτερικό της χώρας η συζήτηση συντηρείται απ' τα κόμματα της διαχείρισης καθώς, εκτός του ότι υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό του λαού, στα μάτια του οποίου ανάγει ως κύριο την εναλλαγή στον κυβερνητικό θώκο, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή στρατηγική που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, αν και επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, όπως οι «σοβαρές διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια», εντούτοις έσπευσε να υποδαυλίσει παραπέρα το δικομματικό καβγά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο μιλά και για πρόσωπα και για διαδικασίες».

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "κατεψυγμένους Τσιριμώκους" και "κατεψυγμένους" Προέδρους της Δημοκρατίας ενώ το μόνο που βλέπουμε στον ίδιο είναι η απόψυξη παλαιών και εντελώς κατεψυγμένων συνθημάτων. Σας θυμίζω ότι το σύνθημα περί "εκατό πρώτων ημερών" δεν είναι καινούργιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Αλλά το άκρον άωτον της εξαπάτησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται από το εξής: Δηλώνει ότι θα κάνει συγχρόνως δύο πράγματα: Πρώτον ότι θα καταργήσει τα μνημόνια και δεύτερον ότι θα κρατήσει "σταθερή στάση" απέναντι στην τρόικα! Μα αφού θα έχει καταργήσει τα μνημόνια και θα έχει διώξει την τρόικα, τι του χρειάζεται η "σταθερή στάση";»...

Την ίδια ώρα μια σειρά στελέχη της ΝΔ παρεμβαίνουν στο θέμα συντηρώντας το στον «αφρό». Τον Ε. Μεϊμαράκη πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο βουλευτής Α. Ψυχάρης. Πρόεδρο απ' την κεντροδεξιά ζήτησε και ο Μ. Βορίδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απ' την άλλη επιστρέφει τις κατηγορίες στην κυβέρνηση υποδεικνύοντάς την ως υπεύθυνη των διαρροών που αφορούν στη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο γραμματέας του, Δ. Βίτσας, δήλωσε χτες (ρ/σ «Βήμα»): «Η κυβέρνηση το άνοιξε το θέμα μέσω διαρροών και βεβαίως είπα κι εγώ εχθές τι σημαίνει μαζική επικοινωνιακή πολιτική για να ρίξουμε ένα πέπλο σιωπής ή ένα σύννεφο το οποίο θα θολώνει τα πάντα σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν, κατά τη δική μας τη γνώμη, πολιτική αλλαγή, πολιτική ανατροπή». Ο Δ. Βίτσας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει κανέναν αν δεν προηγηθούν εκλογές, σ' αυτή την περίπτωση, όπως είπε, «υπάρχουν πολλοί άξιοι στο πλαίσιο μιας διαφορετικής πολιτικής».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με τη σειρά του, υποστήριξε (ρ/σ «Κόκκινο») ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους 180 και απευθυνόμενος στον Φ. Κουβέλη πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι η ΔΗΜΑΡ, που έχει σε λίγες εβδομάδες το συνέδριό της και προσωπικά ο Φ. Κουβέλης, δεν θα συμβάλουν στην παράταση του βίου μιας καταστροφικής πολιτικής και μιας κακής κυβέρνησης».

Σε «δυο στενά» η ΔΗΜΑΡ

Πιεζόμενη απ' όλες τις πλευρές να ξεκαθαρίσει τη στάση της, η ΔΗΜΑΡ κλονίζεται και από πιέσεις που της ασκούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση τα δύο βασικά εσωκομματικά στρατόπεδα. Απ' τη μία η μειοψηφία, με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη, σιγοντάρει την προοπτική να προταθεί απ' την κυβέρνηση ο Φ. Κουβέλης και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απ' την άλλη φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, όπως ο Γ. Πανούσης, κατακεραυνώνουν εκ των προτέρων μια τέτοια επιλογή.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλος, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η ΔΗΜΑΡ ζητά πίστωση χρόνου για να αποφασίσει. «Εμείς - είπε - αυτό που λέμε, ανεξαρτήτως προσώπων, είναι πως θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και το Σύνταγμα ορίζει ότι η συζήτηση ξεκινάει αρχές Φεβρουαρίου, συνεπώς τέλη Γενάρη θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση (...) Εκείνη τη χρονική στιγμή, που θα δούμε την πολιτική κατάσταση της χώρας, θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε συντεταγμένα και η Δημοκρατική Αριστερά θα τοποθετηθεί στην ελληνική κοινωνία».

«Ιδανικό» για το αξίωμα κρίνει τον Φ. Κουβέλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης. Μιλώντας χτες στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση και προειδοποίησε ότι μπορεί να απειλήσει «την πολυαναμενόμενη εθνική συναίνεση - αυτό που απαιτείται στη χώρα - προκειμένου να διαχειριστεί τα κρίσιμα της επόμενης περιόδου».

Πρόσθεσε ότι για τη ΔΗΜΑΡ «η πολιτική συγκυρία της συγκεκριμένης στιγμής θα είναι η κρίσιμη προϋπόθεση, η κρίσιμη συνθήκη, ούτως ώστε να αποφασιστεί κατά πόσο υπάρχει περιθώριο συνεννόησης και συναντίληψης, όσον αφορά την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», και συμπλήρωσε με νόημα, πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση, ότι και ο Αντ. Σαμαράς «έχει θέσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για εξεύρεση συναινετικής λύσης ουσιαστικά τη ριζική ή σε μεγάλο βαθμό ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής... Οπως καταλαβαίνετε και η άλλη πλευρά θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού»!

Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Τσούκαλης έσπευσε να κατηγορήσει και τους δύο για προτάσεις σκοπιμότητας που πολώνουν το πολιτικό κλίμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φλερτάρει με ΣΥΡΙΖΑ(2014-09-24 00:00:00.0)
Λανσάρεται σαν παράγοντας σταθερότητας για την αστική διαχείριση(2014-09-23 00:00:00.0)
Ολοι οι συντηρητές του συστήματος χωράνε(2014-07-22 00:00:00.0)
Σκέψεις για «νέο μπλοκ εξουσίας» με «κεντροαριστερά» και ΣΥΡΙΖΑ(2014-05-30 00:00:00.0)
Σε διαδικασία αναπαλαίωσης για να διατηρήσει ρόλο(2012-05-12 00:00:00.0)
Σενάρια και παζάρια με φόντο τις κάλπες(2012-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ