Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Οι σχεδιασμοί που αφορούν στην ενίσχυση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων ήταν στο επίκεντρο των χτεσινών συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου κυβέρνησης με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και επικεφαλής της Κoιvoβoυλευτικής Ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μ. Βέμπερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Βέμπερ παρότρυνε τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» στην Ελλάδα ως πρότυπο και για άλλα κράτη, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους! Σε κάθε περίπτωση, οι επισημάνσεις και οι «προτροπές» του Γερμανού πολιτικού, αναδεικνύουν τις αντιθέσεις που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ, σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκε και το ζήτημα της άμεσης ενεργοποίησης του ελληνικού «αναπτυξιακού ταμείου», το οποίο αποτελεί ένα ακόμη «εργαλείο» για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης στους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γκ. Χαρδούβελης τόνισε ότι αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την τρόικα στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε στήριξη από το ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της «ανάπτυξης».

Το λεγόμενο νέο «αναπτυξιακό πρότυπο», για την ενίσχυση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ήταν στο επίκεντρο και της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με τον Μ. Βέμπερ. Ο Ελληνας υπουργός έβαλε ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της επιδότησης του τραπεζικού επιτοκίου στα κόκκινα δάνεια από τα ευρωενωσιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ, το οποίο όμως προσκρούει στους κανόνες του ισχύοντος κοινοτικού πλαισίου. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η προσαρμογή της «ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ