Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Δουλεύει για επιχειρηματικούς ομίλους και εφοπλιστές

Η επιδίωξη της συγκυβέρνησης να εξασφαλίσει κερδοφόρες μπίζνες για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ναυτιλιακού εξοπλισμού, αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλου και του Zhao Jinjie, προέδρου του κρατικού ναυπηγοκατασκευαστικού ομίλου της κινεζικής περιφέρειας Φουτζιάν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Z. Jinjie εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας του να συνεργαστεί με ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και με ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού. Ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία του με ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας μας και επεσήμανε την υψηλή ζήτηση, από πλευράς κινεζικών ομίλων, για εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία στο ναυπηγοεπισκευαστικό και ευρύτερα ναυτιλιακό κλάδο.

Βέβαια, η μέχρι τώρα εμπειρία από την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά δείχνει ότι οι κινεζικές «επενδύσεις» στην Ελλάδα χτίζονται στην πλάτη των εργαζομένων που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Από την πλευρά του, ο Π. Μίχαλος διαφήμισε τους «Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου» που «χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης» και συμφώνησε ότι ένας από τους τομείς που παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι ο ναυπηγοεπισκευαστικός. Για να δείξει το μέγεθος των συμπράξεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τους κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ανέφερε ότι «οι Ελληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, καθώς πάνω από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο στην Κίνα».

Ο Π. Μίχαλος, στη συνάντηση αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε δύο επιπλέον προτεινόμενους τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας», οι οποίοι αφορούν «στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους Ελληνες πλοιοκτήτες», αλλά και «στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να προστεθεί στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εξειδικευμένο Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τα κινεζικά ναυπηγεία και τους Ελληνες προμηθευτές εξοπλισμού».

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, «λειτουργεί» από το 2010, για την ενίσχυση των Ελλήνων εφοπλιστών που κατασκευάζουν στην Κίνα τα καράβια τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ντόπιοι και ξένοι όμιλοι «κάνουν ταμείο»(2013-05-21 00:00:00.0)
Εφοπλιστές(2012-12-08 00:00:00.0)
Χρυσάφι για το κεφάλαιο - φτώχεια για το λαό(2010-10-05 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη του Χου Ζιντάο(2008-11-25 00:00:00.0)
«Προώθηση» επιχειρηματικών σχεδίων(2007-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ