Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στην τελική ευθεία οι «διαγνωστικοί έλεγχοι»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι «διαγνωστικοί έλεγχοι» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στους ισολογισμούς και τα εμφανιζόμενα περιουσιακά στοιχεία 128 μεγάλου μεγέθους τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και 4 ελληνικών (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha, Eurobank). Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια και τα άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους, τα οποία σε συνδυασμό με παραμέτρους και σενάρια για μελλοντικούς κινδύνους θα προσδιορίσουν τυχόν «κεφαλαιακά κενά», τα οποία στη συνέχεια θα καλυφθούν από μαζικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληθαίνουν οι υποθέσεις γύρω από τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Οι ίδιες σημειώνουν πως «δεν έχουν λάβει γνώση πληροφοριών ή αποτελεσμάτων» των ελέγχων και ότι «οποιαδήποτε σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ευρήματα των εποπτικών ελέγχων θα ανακοινωθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, ενώ η υποβολή των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης στο νέο «Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό» θα γίνει το Νοέμβρη του 2014. Να σημειωθεί ότι η «προσομοίωση» αφορά σε διάφορα σενάρια και πολλούς στατιστικούς δείκτες, όπως ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος που διατρέχει το κάθε κράτος, οι υποθέσεις για τη μελλοντική διαμόρφωση του ΑΕΠ, το κόστος χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας και σωρεία άλλων παραγόντων. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται σχετικά αδύναμες σε σχέση με άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης. Είναι φανερό το γεγονός ότι η συζήτηση και οι αναμενόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις γύρω από τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών συνδέονται και με την ύπαρξη «κεφαλαιακών κενών».

Ζήτημα «διευθέτησης» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο των επαφών που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης. Στους εξεταζόμενους τρόπους είναι η επιδότηση του επιτοκίου από τα ευρωενωσιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ, ζήτημα που όμως σκοντάφτει στο σημερινό κοινοτικό πλαίσιο. Με το συγκεκριμένο τρόπο διασφαλίζονται και οι τράπεζες. Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν κάποια κονδύλια από το ΕΣΠΑ για να μειωθεί το επιτόκιο των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αρμόδιος επίτροπος «δεν είναι αρνητικός».

Στο επίκεντρο το μείγμα της πολιτικής

Σε παρεμβάσεις σχετικά με το κατάλληλο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη φάση προχώρησαν, χτες, ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, μέσω εκθέσεων που δημοσιοποίησαν για την ελληνική οικονομία. Η Eurobank σπεύδει να υπενθυμίσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΔΝΤ. Λόγος γίνεται για «συνέχιση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό τομέα», «συνέχιση του εξορθολογισμού των δαπανών στην Υγεία», «ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης». Σε ό,τι αφορά τη «μείωση» του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, επισημαίνουν ότι πρέπει «η όποια αλλαγή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη», δηλαδή η τυχόν μείωση να αναπληρωθεί από άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα. Η Αlpha βλέπει ρυθμό ανάκαμψης του ΑΕΠ στο 1,5% με 2% για το β' εξάμηνο του 2014. Χαρακτηρίζει «αντικίνητρο στην ανάπτυξη» τις «φορολογικές στρεβλώσεις» στα ακίνητα, στις οποίες αποδίδει την πτώση των αγοραπωλησιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ