Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την «ανάπτυξη» που βασίζεται στη συρρίκνωση των δικών τους μισθών και δικαιωμάτων
EUROKINISSI |
Η μεγαλύτερη θαλάσσια πύλη της χώρας περνάει στα χέρια των πολυεθνικών και μαζί το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Οι συνέπειες θα είναι επώδυνες για το λαό, αν με την πάλη του δεν αντιστρέψει τις εξελίξεις |
Οι 11 συνολικά επιχειρηματικές συμφωνίες και οι σχεδιασμοί των Κινέζων για επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του Ελλήνων εργαζομένων. Το μέγεθος των προωθούμενων επενδύσεων, η πρόθεση των Κινέζων να αγοράσουν «ελληνικά ομόλογα» (τα οποία θα αποπληρώσει ο ελληνικός λαός με υψηλά επιτόκια) και οι πολυδιαφημιζόμενες «επενδύσεις» των κινεζικών πολυεθνικών στη ναυτιλία και σε άλλους τομείς της οικονομίας έχουν ως προαπαιτούμενα τα εξής:
Eurokinissi |
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κίνας προωθούν συμφωνίες που βασίζονται στο φτήνεμα της εργατικής δύναμης και στόχο έχουν να ισχυροποιήσουν το ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο |
Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι τα συσσωρευμένα κεφάλαια της ραγδαία αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας αναζητούν και βρίσκουν διέξοδο για πολλαπλάσιες αποδόσεις σε επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους, αφού έχει προηγηθεί μια χωρίς προηγούμενο επίθεση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η οποία έχει αποτέλεσμα το βάθεμα της φτώχειας για το λαό.
Τα «αντισταθμιστικά οφέλη», που προσπάθησε να προπαγανδίσει χτες η κυβέρνηση, μόνο σαν αστεία ακούγονται στα αυτιά του λαού. Από την αύξηση της εξαγωγής ελαιόλαδου θα ωφεληθούν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρήσεις του κλάδου. Ενώ και η αγορά ομολόγων κάθε άλλο παρά γίνεται προς όφελος του λαού, αφού στόχο έχει να διασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της κινεζικής οικονομίας, που θέλει να ενισχύσει τα αποθεματικά της σε ευρώ, με μεγάλες μάλιστα αποδόσεις σε ό,τι αφορά στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια των επαφών με τον Κινέζο ομόλογό του, παρουσίασε το πρόγραμμα των διαρθρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις (που μειώνουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης) καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος «επενδυτικός νόμος» τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες κερδοφορίας στους ξένους επενδυτές.
Τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που δημιουργούν στην Ελλάδα τα φιλομονοπωλιακά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να εξάρει και ο Κινέζος πρωθυπουργός, προσφέροντας και προπαγανδιστικά χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.
«Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και εφάρμοσε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό σύστημα της χώρας για την εξυγίανσή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρωθυπουργός, στηρίζοντας το αντιλαϊκό πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γουέν Τζιαμπάο στήριξε απόλυτα και την πολιτική του μνημονίου υποστηρίζοντας ότι «ο κοινός μηχανισμός στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» αλλά και «τα μέτρα έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα». Ο ίδιος ισχυρίστηκε «ότι με τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη, θα ανακάμψει και η ελληνική οικονομία».
Στις επαφές μεταξύ των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε η επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας, με συγκεκριμένες «δραστηριότητες» που επιδιώκει να αναπτύξει η Κίνα στην Ελλάδα. Η διείσδυση κεφαλαίων από την Κίνα, μέρος του τεράστιου αποθεματικού που διαθέτει, επιδιώκεται να συνεχιστεί και να διευρυνθεί, όπως έκανε ξεκάθαρο ο Κινέζος πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, διαφάνηκε η πρόθεση της κινεζικής πλευράς να εξασφαλίσει νέες παραγγελίες από τους Ελληνες εφοπλιστές, τους οποίους πριμοδοτεί με κεφάλαια για να ναυπηγήσουν νέα καράβια στην Κίνα.
Στις συναντήσεις συζητήθηκε η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε κινεζικές πολυεθνικές στους τομείς κυρίως των μεταφορών και των εγκαταστάσεων, ενόψει και του νέου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Βάσει των παραπάνω, προτάθηκαν και συζητήθηκαν:
Καθόλου τυχαία, ο ΣΕΒ έσπευσε να αποδώσει τα εύσημα στην κυβέρνηση για την πολιτική εξυπηρέτησης του πολυεθνικού κεφαλαίου, από την οποία αναμένει σημαντικά οφέλη για τις ντόπιες επιχειρήσεις. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «το διαφαινόμενο γεωοικονομικό άνοιγμα της Κίνας στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι ο τόπος μας διατηρεί και στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα, ορισμένες στρατηγικές ευκαιρίες».
Οι Κινέζοι, στις συναντήσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση, φανέρωσαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της χώρας και τις υποδομές της για την παραπέρα διείσδυσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
«Η Κίνα υποστηρίζει τη διεργασία της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ελπίζει ότι, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αποδώσει ακόμη περισσότερη σημασία στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κίνα», σημείωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός δείχνοντας τη διάθεση της Κίνας να ενδυναμώσει τις σχέσεις τις με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, πολλά εκ των οποίων δραστηριοποιούνται ήδη στην Κίνα.
Μάλιστα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας ότι μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και ενώσεων υπάρχει «κοινή γραμμή» για να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαών, τόνισε ότι «εμείς είμαστε πρόθυμοι, χέρι χέρι, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως επιβάτες της ίδιας βάρκας, να ενδυναμώσουμε τις συνεργασίες μας, σκοπεύοντας στην από κοινού αντιμετώπιση αυτής της χρηματοοικονομικής κρίσης».
Στην ίδια κατεύθυνση, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσε να εμφανίσει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα «ως αναβάθμιση της χώρας» στους κόλπους της ΕΕ επιχειρώντας να κρύψει την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των συμφωνιών υπογράφτηκε και η συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ (που ελέγχει η γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ») και της «Huawei Technologies», την οποία υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και συμφωνία μεταξύ της γερμανικής «Χόχτιφ», που ελέγχει το αεροδρόμιο των Σπάτων, με τους Κινέζους για τις εμπορευματικές μεταφορές.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει σαν «επιτυχία» και την πρόθεση των Κινέζων να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Μετά την αναφορά του Κινέζου πρωθυπουργού ότι «η Κίνα έχει ήδη αγοράσει και κρατάει ελληνικά ομόλογα» και ότι είναι «έτοιμη να συμμετάσχει στην αγορά των νέων ομολόγων, που πρόκειται να εκδοθούν από την Ελλάδα», η κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες για την «ανάκαμψη των οικονομικών της χώρας», σε μια προσπάθεια να περάσει σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να χρυσοπληρώσει τα πανωτόκια.
Στο επίπεδο των εντυπώσεων - και με μοναδικούς κερδισμένους τους επιχειρηματίες των δύο χωρών - ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, ώστε, όπως είπε, «ο συνολικός όγκος των εξαγωγών και εισαγωγών μεταξύ των δύο χωρών στα επόμενα πέντε χρόνια να φτάσει στα 8 δισ. ευρώ».