Κυριακή 27 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ορισμένα στοιχεία για την εξέλιξη του κλάδου

«Ο ευεργέτης της Νάουσας μας πέταξε στο δρόμο», διαδήλωναν οι εργάτριες της «Τρικολάν» (Λαναράς) το 2004
«Ο ευεργέτης της Νάουσας μας πέταξε στο δρόμο», διαδήλωναν οι εργάτριες της «Τρικολάν» (Λαναράς) το 2004
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας - ενδύματος στην Ελλάδα συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία, με συνέπεια τη συνεχή μείωση της εγχώριας παραγωγής και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η πορεία του συγκεκριμένου κλάδου είναι απότοκο του σκληρού ανταγωνισμού των κεφαλαιοκρατών, η οποία οδηγεί σε κλείσιμο εργοστασίων και χιλιάδες απολύσεις. Καθοριστικό σταθμό σ' αυτήν την πορεία αποτελεί το έτος 2005, όταν καταργήθηκαν οριστικά οι όποιοι περιορισμοί υπήρχαν στις εισαγωγές ειδών του κλάδου, όπως προέβλεπε η συμφωνία που έγινε το 1995 στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα έκλεισαν, είτε επειδή δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις άλλων χωρών, με μικρότερο «εργατικό κόστος» (π.χ., Κίνα, Τουρκία), είτε γιατί και οι ίδιες μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα σε αυτές τις χώρες.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις του κλάδου κλείνουν και οι απολύσεις γενικεύονται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εμπεδώνεται οι ελεύθερη κίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων, την οποία προέβλεπε και η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 . Το κόστος παραγωγής σε άλλες χώρες έκανε πιο συμφέρουσες τις εισαγωγές από την παραγωγή αυτών των ειδών στην Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι οι βιομήχανοι έμειναν στην «ψάθα». Οσοι δε συνέχισαν τις επενδύσεις στο κλάδο, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους σε άλλους κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και αλλού.


Στους πίνακες καταγράφονται ορισμένα στοιχεία για τη φθίνουσα πορεία του κλάδου, που αφορούν στο Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, στο Δείκτη Κύκλου Εργασιών και στην Απασχόληση στη αποκαλούμενη «μεγάλη μεταποιητική βιομηχανία» (σύμφωνα με τον ορισμό της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 άτομα και πάνω).

  • Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής μετρά τον όγκο της παραγωγής, πόσο προϊόν παράγεται σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (εδώ χρόνος αναφοράς είναι το έτος).
  • Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών είναι πρακτικά το άθροισμα των εισπράξεων μιας επιχείρησης από πωλήσεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών.
  • Το Ετος Βάσης είναι το έτος με το οποίο συγκρίνονται τα επόμενα ή τα προηγούμενα από αυτό έτη, στη συγκεκριμένη περίπτωση ως προς την παραγωγή και τον κύκλο εργασιών. Ως Ετος Βάσης έχει οριστεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία το 2005, όπου θεωρείται ότι ο κάθε δείκτης ισούται με 100.

Ετσι βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι η συνολική βιομηχανική παραγωγή του έτους 2013 είναι 73,5 μονάδες, δηλαδή μειωμένη σε σχέση με το 2005. Ακόμα πιο μειωμένη είναι η παραγωγή στην κλωστοϋφαντουργία, καθώς το 2013 έχει κατακρημνιστεί στις 22,34 μονάδες. Δηλαδή δεν παράχθηκε ούτε το ένα τέταρτο της παραγωγής του 2005.

  • Ο Γενικός Δείκτης αναφέρεται στο σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής και του κύκλου εργασιών. Μας επιτρέπει να συγκρίνουμε το συγκεκριμένο κλάδο που εξετάζουμε με το σύνολο των κλάδων.


Τα στοιχεία δείχνουν σαφέστατα τη συνεχή συρρίκνωση του κλάδου. Ενας κλάδος του οποίου η παραγωγή και ο κύκλος εργασιών το 2002 ήταν υψηλότερη των αντίστοιχων γενικών δεικτών του ίδιου έτους, το 2013 είναι πολύ χαμηλότεροι. Το ίδιο μας δείχνει και η σύγκριση με το έτος βάσης. Αποτέλεσμα αυτής της συρρίκνωσης είναι η συνεχή μείωση της απασχόλησης. Οπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, η απασχόληση μειώθηκε κατά 67,47% σε μια περίοδο 16 ετών (1993-2008).



Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ