Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ - Μ. ΡΕΝΤΣΙ
Διαβουλεύσεις με στόχο την απελευθέρωση κονδυλίων υπέρ των μονοπωλίων

Με τον Ιταλό ομόλογό του, Μ. Ρέντσι, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια «ιδιωτικής επίσκεψης» στη Φλωρεντία. Αντικείμενο των συζητήσεών τους ήταν η προώθηση άλλου μείγματος διαχείρισης, που θα εξυπηρετήσει παραπέρα τα μονοπωλιακά συμφέροντα στις σύγχρονες συνθήκες, με ταυτόχρονη προώθηση κάποιων μέτρων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Κατά πληροφορίες, βασικό θέμα στο γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ήταν η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ στην ατζέντα ήταν, επίσης, το ζήτημα της ανεργίας, καθώς και η προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων ομίλων των δύο χωρών. Εστίασαν, ακόμα, στη συνοριοφύλαξη και τη διαχείριση των λεγόμενων «μεταναστευτικών ροών», με ζητούμενό τους την ενίσχυση Ελλάδας και Ιταλίας με περισσότερους ευρωενωσιακούς πόρους, όπως και τη μεταγωγή μεταναστών που καταφτάνουν στις δυο χώρες και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ο Μ. Ρέντσι, η κυβέρνηση του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, φέρεται να προκρίνει μια κάποια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, προκειμένου να απελευθερωθούν περαιτέρω κονδύλια για στήριξη των ευρωενωσιακών ομίλων. Την ίδια γραμμή φαίνεται να προκρίνει και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, στα πλαίσια προώθησης αυτών που προβάλλονται ως θέσεις του «Ευρωπαϊκού Νότου», όπως κωδικοποιείται συνήθως η προσπάθεια μονοπωλίων της περιοχής να προωθήσουν θέσεις τους έναντι ανταγωνιστών τους άλλων ζωνών στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σε αυτά τα πλαίσια γράφεται ότι ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί πως η Ιταλική Προεδρία μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες κατά βάση επικεντρώνουν στη διασφάλιση της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, η συζήτηση για την οποία έχει παραπεμφθεί για το φθινόπωρο. Σημειωτέον, ο Αντ. Σαμαράς την Τετάρτη είχε συναντηθεί στις Βρυξέλλες και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Δίνοντας, πάντως, ένα περίγραμμα της χτεσινής συνάντησης στη Φλωρεντία, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ», χαρακτήρισε «λογικό (...) χώρες που έχουν ομοειδή προβλήματα (...) να αποκτήσουν μια κοινή γραμμή», μιλώντας για «συμμαχίες που θα καθορίζονται από τα ομοειδή προβλήματα τα οποία μπορεί να έχουμε ως χώρες».

Αταλάντευτα στον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, η Σ. Βούλτεψη έσπευσε να δώσει διαβεβαιώσεις σε ΕΕ και μονοπώλια ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα στον αντιλαϊκό μονόδρομο που έχουν συναποφασίσει.

Αφορμή αποτέλεσε τοποθέτηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου την Πέμπτη, με την οποία ουσιαστικά υπογράμμιζε την ανάγκη συνέχισης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με ιεράρχηση όμως τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, ούτε στο χώρο της κοινωνίας, αλλά εφαρμόζουμε ένα δικό μας εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, μεταρρυθμίσεις που τις θέλει η κοινωνία».

Της τοποθέτησης Βενιζέλου ακολούθησαν σενάρια περί τάχα διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Βούλτεψη έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μεταξύ Μαξίμου και Βενιζέλου «δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση» αναφορικά με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Πρόσθεσε: «Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν συμφωνίες οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Οφείλουμε να τις τηρήσουμε και τις τηρούμε (...) Τα κόμματα στο εσωτερικό τους μπορούν να συζητούν ό,τι θέλουν και μέσα από αυτές τις συζητήσεις και τις ζυμώσεις μπορεί να βγαίνει και ένα γενικό συμπέρασμα. Η κυβέρνηση, όμως, είναι ενιαία και έχει συγκεκριμένη θέση για το θέμα, η οποία είναι ότι, εφόσον τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και η χώρα πηγαίνει καλύτερα και στέκεται στα πόδια της, πρέπει και οι εταίροι μας να τηρήσουν τις δικές τους, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει»...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει την ταχεία προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων, υλοποιώντας κατά γράμμα τις βαθιά αντιλαϊκές επιταγές του ευρωμονόδρομου. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε χτες από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, «η Ελλάδα επιτυγχάνει για όγδοη συνεχή φορά να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Σύμφωνα με στοιχεία, για την περίοδο Νοέμβρη 2013 - Μάη 2014 η Ελλάδα μείωσε το λεγόμενο «έλλειμμα ενσωμάτωσης Οδηγιών της ΕΕ» στο ελληνικό δίκαιο στο 0,2%, ξεπερνώντας την προηγούμενη, «επίσης εξαιρετική», επίδοσή της (0,3%).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ