Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
«Λάδι στη φωτιά» έριξε η επιστολή Τσίπρα

Ικανοποίηση προκάλεσε στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ η απάντηση Τσίπρα στην πρόσκληση Κουβέλη για διάλογο, γεγονός που εξόργισε τη μειοψηφούσα «Μεταρρυθμιστική Τάση», η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ταπείνωση» της ΔΗΜΑΡ αν αποδεχτεί τα προαπαιτούμενα που θέτει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Δεν μας εκπλήσσει η απορριπτική - αρνητική απάντηση του κ. Τσίπρα στη ΔΗΜΑΡ, όπου εκθέτει τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής - με την οποία είμαστε σε αντίθεση από καιρό - και της οποίας ζητάει την αποδοχή για οποιονδήποτε διάλογο. Μας εκπλήσσει ο απίστευτος σχολιασμός "κύκλων της ΔΗΜΑΡ" και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών της ότι η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι θετική και δημιουργεί πεδίο διαλόγου και συνεννοήσεων. Λυπούμαστε ειλικρινά. Η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ».

Κατά τη μειοψηφία, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ πραγματοποιεί με προβληματικό τρόπο τη στροφή που αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει μετά την εκλογική συντριβή και την εκτίμηση ότι αυτή οφείλεται κατά βάση στον «πολιτικό απομονωτισμό» και στην «άρνησή της να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διάλογο με τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου». Αυτό καταδεικνύει - όπως υποστηρίζει η «Μεταρρυθμιστική Τάση» - η αποστολή δύο επιστολών, μία στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και μία στον ΣΥΡΙΖΑ, που συνιστά «απόλυτη αντίφαση στους πολιτικούς και στρατηγικούς προσανατολισμούς και σύγχυση στις προθέσεις» της πλειοψηφίας.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας η εκτίμηση είναι διαφορετική, με τον εκπρόσωπο Τύπου Χρ. Μαχαίρα να δηλώνει χτες στο ΜΕΓΚΑ ότι η πρωτοβουλία διαλόγου της ΔΗΜΑΡ «προκαλεί το ενδιαφέρον διαφόρων πλευρών κι αυτό είναι αναντίρρητα θετικό». Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αντιπροσωπειών ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ και θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Οικολόγους.

Παραδεχόμενος ότι η ΔΗΜΑΡ παίζει αυτή τη στιγμή σε διπλό ταμπλό, διεκδικώντας ρόλο γεφυροποιού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστεράς, ο Χρ. Μαχαίρας δήλωσε «εμείς δεν απευθύναμε καμία πρόταση διαλόγου για την κεντροαριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ, την απευθύναμε στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες κινήσεις (...) Στον ΣΥΡΙΖΑ απευθύναμε πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου -εξ ου και η διαφορετική επιστολή- και λάβαμε μία απάντηση από τον κ. Τσίπρα που αντιπροτείνει μία πρόταση "πολιτικής συνεννόησης", όπως την αποκαλεί, στη βάση ενός αριστερού προγράμματος διεξόδου. Αλλα σημεία από αυτά που περιέχονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά σε εκτιμήσεις της ΔΗΜΑΡ, άλλα απέχουν, ορισμένα απαιτούν επεξεργασία. Θεωρούμε, πάντως, ότι με την επιστολή Τσίπρα δημιουργείται το έδαφος για ένα δημόσιο διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ