Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΤΕ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Ψάχνουν συνενόχους στα νέα λουκέτα

Κλείνουν δυο ακόμα εργοστάσια και ζητάνε από τους εργαζόμενους να προτείνουν μέτρα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο εργοστασίων της ΕΒΖ
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο εργοστασίων της ΕΒΖ
Συνενόχους στους σχεδιασμούς τους για την παραπέρα συρρίκνωση και το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, επιχειρούν να καταστήσουν τους εργαζόμενους η κυβέρνηση, ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ και η διοίκηση της ΕΒΖ.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ, επικαλούμενος στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας «Kantor», που έκανε τη «μελέτη βιωσιμότητας» της ΕΒΖ, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων ότι είναι αναγκαστική η αναστολή λειτουργίας των δύο εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες.

Μετά την τρίωρη συνάντηση, ανακοινώθηκε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, θα παρέμβει προκειμένου να μεταφερθεί για την επόμενη Τρίτη 15 Ιούλη η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΖ, που θα αποφάσιζε την αναστολή ή μη της λειτουργίας των δύο εργοστασίων.

Επίσης, σήμερα Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα κληθούν από τη διοίκηση της Βιομηχανίας προκειμένου να ενημερωθούν για το επιχειρησιακό πλάνο της «Kantor». Στη συνέχεια, μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιούλη, καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη «βιωσιμότητα» της εταιρείας ή να προτείνουν μέτρα που θα αντισταθμίσουν την προβλεπόμενη επιβάρυνση των 12 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ζημιωθεί η ΕΒΖ από τη λειτουργία των δύο εργοστασίων.

Βάζουν, δηλαδή, τους εργαζόμενους να κάνουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα των εργοστασίων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν το παραπέρα πετσόκομμα των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Θυμίζουμε ότι η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, η οποία, με βάση τον κανονισμό, θα πρέπει να συζητηθεί αύριο Πέμπτη. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει:

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να μην κλείσει κανένα από τα τρία εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανία Ζάχαρης; Γιατί δεν παράγεται ολόκληρη η ποσότητα των 160.000 τόνων στα υπάρχοντα εργοστάσια της ΕΒΖ; Τι προγραμματισμός υπάρχει για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και εγχώριας παραγωγής ζάχαρης από την κυβέρνηση;

Με άλλη παρέμβαση, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με επιστολή που κατέθεσαν προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητούν να συζητηθούν οι εξελίξεις που δρομολογούνται στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, να απαιτηθεί η ανάκληση της απόφασης για αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων Ορεστιάδας και Σερρών, αλλά και η συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης, με ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας.

Αντίστοιχο αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα γίνει τη Δευτέρα 14 Ιούλη, υπέβαλαν και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στις επιστολές τους, οι εκλεγμένοι της« Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλουν ότι το κλείσιμο των εργοστασίων «θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και για ένα προϊόν που καταναλώνει κάθε σπίτι. Μάλιστα, όταν την ίδια στιγμή παραχωρούνται προκλητικά και σκανδαλώδη προνόμια και παροχές σε καπιταλιστές, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, για να φέρουν ξένες επενδύσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ