Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης για ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»

Αρχισε χτες στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκαν και χτες σε αντιπαράθεση για πλευρές του νομοσχεδίου, για να μείνει ανέπαφη η στρατηγική της απελευθέρωσης, που ευθύνεται για το τωρινό και τα προηγούμενα στάδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μοίρασε και χτες υποσχέσεις στους εργαζόμενους ότι δεν χρειάζεται να αγωνίζονται, αφού «Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση. Κάθε εκχώρηση του δημόσιου πλούτου θα ακυρωθεί». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό δεν προωθεί τον ανταγωνισμό, αλλά παραδίδει στους ιδιώτες δημόσια περιουσία και υπεραμύνθηκε το «σημερινό μοντέλο» της ΔΕΗ, το οποίο, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, βοήθησε να αναπτυχθεί η χώρα.

Η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή επιδόθηκε σε εθνικιστικές κορόνες, ενώ της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, επισήμανε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της απελευθέρωσης, αλλά όχι με τον τρόπο που την προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή «χωρίς εθνικό σχεδιασμό», όπως είπε. Από τη Χρυσή Αυγή, ο Αν. Γρέγος είπε μεταξύ άλλων: «Αλλο το να βάζεις ενδεχομένως και ένα κομμάτι ιδιωτικό στον ευρύτερο σχεδιασμό για την Ενέργεια και άλλο να ξεπουλάς σε ιδιώτες την Ενέργεια».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι κριτήριο του σημερινού ενεργειακού σχεδιασμού είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και δεν μπορεί να αποσπαστεί από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια και πρόσθεσε:

«Εμείς λέμε ότι αποτελεί ηττοπάθεια η λογική του μικρότερου κακού και η υπόκλιση ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα λαϊκά προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι με τις πολιτικές επιλογές του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καλλιεργεί αυταπάτες στον κόσμο, αλλά και την υποταγή του εργατικού λαϊκού κινήματος σε επιλογές κυβερνητικής εναλλαγής, στο επίπεδο της αστικής διαχείρισης.

Εμείς βεβαίως ως ΚΚΕ δεν υπερασπιζόμαστε ούτε το χτες, ούτε το σήμερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βεβαίως διαφωνούμε με αυτό που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση αύριο, γιατί θα είναι πολύ χειρότερο. Για μας η διέξοδος από αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημιουργία ενός ενεργειακού σχεδιασμού που δεν θα υποτάσσεται στους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς, αλλά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αυτή η μόνη λύση προϋποθέτει την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, την κοινωνικοποίηση της γης και των μέσων παραγωγής, τη δημιουργία ενός αποκλειστικά ενιαίου φορέα Ενέργειας ως μηχανισμού της εργατικής εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το καθεστώς, μπορεί να εξασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Δηλαδή η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα κατοχυρώνει στη πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, η διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών τής κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Αυτοί ακριβώς οι στόχοι πάλης απαντούν στις σημερινές ανάγκες και είναι στόχοι πάλης που βλέπουν τον πραγματικό εχθρό του λαού. Απέναντι σε αυτόν πρέπει να ορθωθεί ένα γερό, ρωμαλέο εργατικό κίνημα, που θα αντιπαλεύει όχι μόνο τα εκτελεστικά του όργανα, αλλά τον πραγματικό αντίπαλο. Κίνημα που θα αξιοποιεί κάθε μορφή πάλης και μέσα από εκεί θα συντρίβονται οι κυβερνητικές επιλογές του νόμου και της τάξης, δηλαδή της επιστράτευσης των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ