Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Επί τάπητος η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της λυκοσυμμαχίας

Αρχίζει σήμερα Πέμπτη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας - κατά κύριο λόγο - θα βρεθεί η ενδυνάμωση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας μέσω της ενίσχυσης του επιχειρησιακού της βραχίονα, εξέλιξη που αντανακλά την αυξανόμενη επιθετικότητα και στρατιωτικοποίηση της λυκοσυμμαχίας. Τη Σύνοδο θα απασχολήσει και το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης κ.ά..

Η συζήτηση για την ΚΠΑΑ στη Σύνοδο Κορυφής είναι η πρώτη μετά το 2008 και με βάση τα συμπεράσματα αυτής του Δεκέμβρη του 2012 θα κινηθεί γύρω από 3 άξονες: Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΚΠΑΑ. Προώθηση της ανάπτυξης των πολεμικών δυνατοτήτων της ΕΕ σε διεθνή κλίμακα. Ισχυροποίηση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ.

Η ανάγκη αναδιάταξης σε πιο επιθετική κατεύθυνση της ΚΠΑΑ καθορίζεται από την καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, τη δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο των διεθνών ανταγωνισμών ανερχόμενων καπιταλιστικών χωρών, όπως αυτές της ομάδας BRICS, από τον προσανατολισμό του «αμυντικού δόγματος» των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού κ.ά.

Κοινός παρονομαστής των επιδιώξεων των αστικών τάξεων των κρατών - μελών της ΕΕ και των πολιτικών εκπροσώπων τους είναι η ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς, στο εσωτερικό της (ας μη διαφεύγει της προσοχής ο προσανατολισμός της ΕΕ για ανάληψη και κατασταλτικής δράσης εναντίον λαϊκών κινημάτων σε κράτη - μέλη της) και σε τρίτες χώρες. Καθώς και η αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, ώστε να εξαπολύει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη.

Η αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, πέραν της ανάληψης αυτοτελούς πολεμικής δράσης, αποσκοπεί και στην υποστήριξη ΝΑΤΟικών αποστολών.

Η επιδίωξη της ΕΕ να προασπίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της και με τα όπλα, επιβάλλει την προσαρμογή των εθνικών αμυντικών δογμάτων και τον προσανατολισμό των πολεμικών εξοπλισμών στους επιθετικούς, ιμπεριαλιστικούς στόχους της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ. Γι' αυτό προωθούν την εμβάθυνση της καπιταλιστικής ευρωενωσιακής αγοράς, δηλαδή της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ