Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οι ποινικές ευθύνες συγκαλύπτονται, οι πολιτικές δεν αναδεικνύονται

Με 167 ψήφους κατά και 120 υπέρ απορρίφθηκε τελικά αργά χτες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που αφορά την κατασκευή 6 υποβρυχίων. Η πρόταση απορρίφθηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του ΚΚΕ η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε ότι το ΚΚΕ εξετάζει το ζήτημα «από τη δική μας αυτοτελή πολιτική θέση». «Μας ενδιαφέρει, είπε, όχι να αποσταθεροποιηθεί γενικά και αφηρημένα η κυβέρνηση, αλλά να μπουν εμπόδια, να αποσταθεροποιηθεί και να ανατραπεί όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η συγκεκριμένη πολιτική. Γιατί δυστυχώς μπορεί να ανατραπεί μία κυβέρνηση, αλλά η πολιτική της να μην ανατραπεί στην πορεία, δηλαδή να υπάρχει κυβερνητική εναλλαγή και να συνεχίζει. Αλλωστε, τέτοιες περιπτώσεις έχουμε πάρα πολλές».

Το ΚΚΕ, τόνισε, ψηφίζει την πρόταση γιατί δεν μπορεί να μένει αδιάφορο απέναντι σε ένα υπαρκτό, αντικειμενικό πρόβλημα, όπως οι «μίζες», που συνήθως συνοδεύουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο γνωρίζει από την «ιστορία των εξεταστικών επιτροπών» ότι συνήθως οι ποινικές ευθύνες συγκαλύπτονται, ενώ «οι όποιες πολιτικές ευθύνες δεν βγαίνουν στην ουσία και σε βάθος».

Χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «εξαιρετικά ρηχή πολιτικά παρά το γεγονός ότι η στόχευσή του είναι οπωσδήποτε να μειώσει το κύρος της κυβέρνησης», και αυτό γιατί «είναι πάρα πολύ δύσκολο να χτυπήσεις μια ιδιωτικοποίηση σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, σε συνθήκες συγκεκριμένου πλαισίου της ΕΕ, όπου σε κάθε κλάδο, είτε είναι στρατηγικής σημασίας είτε δεν είναι, κυριαρχούν τα μονοπώλια».

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε: «Σιγά μην παρέμβει το ΝΑΤΟ για την πολεμική βιομηχανία της Ελλάδας επειδή η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και κινδυνεύει από την Τουρκία. Και ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός κινδυνεύουν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ θέλει να καταργήσει την αμυντική βιομηχανία, άρα και την παραγωγή αμυντικών όπλων σε εθνικό επίπεδο για να συγκεντρωθεί στις βόρειες χώρες».

Αναδεικνύοντας τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να εγκλωβίζει λαϊκές αντιδράσεις, η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ αν αύριο είναι κυβέρνηση: «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα σας επιτρέψει να κατασκευάζονται πολεμικά πλοία στην Ελλάδα;».

«Δεν φτάνουν οι κρατικοποιήσεις», τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας. Αφού τόνισε ότι πρώτα από όλα απαγορεύονται οι κρατικοποιήσεις και από την ΕΕ, που σημαίνει ότι «ή θα το αποδεχτείς ή θα συγκρουστείς», ανέφερε ως παράδειγμα από το οποίο μπορούν να βγουν συμπεράσματα την ίδια την ιστορική πορεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όταν ο Νιάρχος, στον οποίο ανήκαν, τα είχε καταχρεώσει, το κράτος τα πήρε για να τον ξελασπώσει, ρίχνοντας τα χρέη στο λαό, ενώ στη συνέχεια παραδόθηκαν «καθαρά» από χρέη σε άλλους ιδιώτες.

Η ώριμη ανάγκη

Οσον αφορά στα φληναφήματα ότι φταίνε τα υψηλά μεροκάματα που οι Ελληνες εφοπλιστές δεν κατασκευάζουν στα ναυπηγεία της χώρας ούτε κουπί, ανέφερε ότι «και μηδέν» να ήταν τα μεροκάματα οι εφοπλιστές θα εξακολουθούσαν να μη ναυπηγούν πλοία στα ελληνικά ναυπηγεία, οι εφοπλιστές θα εξακολουθούσαν να ναυπηγούν πλοία στην Κίνα, γιατί «ενδιαφέρονται να συμπράξουν με τους Κινέζους για να πάρουν μέρος και στα διεθνή μερίδια. Αυτό είναι το κεφάλαιο. Γιατί οι Κινέζοι κάνουν απόβαση στην Ελλάδα; Οχι για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και να κάνουν θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός για να πατήσουν πόδι στην Ευρώπη (...) Και όταν πατήσουν γερά θα φύγουν και από την Ελλάδα». Επομένως, «για μας αντικειμενικά από "χτες" έχει ωριμάσει η ανάγκη της κοινωνικοποίησης και της λαϊκής οικονομίας και της αποδέσμευσης από την ΕΕ», επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Δεν λέμε ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος», αλλά «αντικειμενικά έχει ωριμάσει».

Απαντώντας στις απειλές που εκτοξεύτηκαν από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι η όποια εξεταστική επιτροπή σημαίνει αποσταθεροποίηση, ανακοπή στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και άλλα παρόμοια, σημείωσε ότι αυτά απευθύνονται στο λαό με την επιδίωξη να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, ενώ ανέδειξε και τις ευθύνες της «εργατικής αριστοκρατίας» «ως εφεδρεία των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια», που έχει βάλει τη σφραγίδα της σε κάθε αντεργατικό μέτρο. Εκανε σαφές ότι «εμείς δεν μπορούμε στο όνομα η ανεργία να μειωθεί κατά 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας», που και αυτές θα είναι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, «να επιβάλουμε τη σιγή νεκροταφείου». «Για εμάς - συνέχισε - σταθεροποίηση, όπως την καταλαβαίνουμε, είναι η λαϊκή αντεπίθεση. Αυτός είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας. Ολα τα άλλα πρέπει να αποσταθεροποιηθούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί το τσάκισμα των εργαζομένων και τη ΝΑΤΟποίηση του Ναυπηγείου(2022-09-03 00:00:00.0)
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από κοινού το εκτρωματικό νομοσχέδιο(2022-09-01 00:00:00.0)
Τα ναυπηγεία(2013-12-20 00:00:00.0)
Ακουσαν «σούζα» τους εφοπλιστές...(2012-12-15 00:00:00.0)
Βλέπουν αντίφαση και ελπίζουν να διορθωθεί...(2012-06-28 00:00:00.0)
Ο Ταβουλάρης "μνηστήρας" και των Ναυπηγείων Αυλίδας(1998-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ