Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκανδαλολογία και έγνοια για σταθερό πολιτικό σύστημα

Στη διάρκεια της συζήτησης, έγινε προσπάθεια αυτή να εμφανιστεί σαν «οξύτατη αντιπαράθεση» κυρίως ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, αντιπαράθεση, που όμως, ήταν τζούφια, μένοντας στο επίπεδο της σκανδαλολογίας και συσκοτίζοντας συνειδητά ότι οι «διαδρομές της μίζας», στην προκειμένη περίπτωση για την κατασκευή των υποβρυχίων, είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, των συγκυβερνήσεών τους.

Βουλευτές της συγκυβέρνησης, όπως ο Κ. Τασούλας της ΝΔ και ο Π. Ρήγας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάποιοι ανεξάρτητοι όπως ο Αν. Λοβέρδος άρπαξαν την ευκαιρία, για να εκτοξεύσουν απειλές στο λαό να «έχει τα κεφάλια μέσα», διαφορετικά «θα πάνε στράφι οι μέχρι τώρα θυσίες του».

Ολοι μαζί απέκρυψαν πλήρως ότι αυτή η πολιτική, με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θυσιάζει σταδιακά στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - των μονοπωλίων -, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, χιλιάδες θέσεις εργασίας, εργασιακά δικαιώματα, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2010, με νόμο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. και στήριξε η ΝΔ, επικυρώθηκε φιρμάνι της ΕΕ, που, με πρόσχημα κρατικές ενισχύσεις του 1996, έκλεισε το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, απαγορεύτηκαν οι παραγγελίες για κατασκευή πολεμικών πλοίων χωρών εκτός ΕΕ, εγκρίθηκε η σύμβαση του νέου εταιρικού σχήματος που συγκρότησαν τα αραβογερμανικά μονοπώλια ADM - Thyssen Krupp, με το Πολεμικό Ναυτικό. Τα μονοπώλια έχουν εισπράξει μέχρι τώρα σύνολο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα υποβρύχια παρέδωσαν μόνο ένα - αυτό που γέρνει -, έχουν κλείσει από τις 18 Απρίλη του 2012 το ναυπηγείο και έχουν τους εργαζόμενους εγκαταλειμμένους, απλήρωτους και εξαθλιωμένους.

«Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη απέναντι στο πολιτικό σύστημα»

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επισήμανε ότι η πρόταση για σύσταση εξεταστικής κατατέθηκε για να «φωτίσουμε τις γκρίζες ζώνες της αδιαφάνειας και των σκανδάλων», αλλά και γιατί «κανένα μέλλον δεν μπορούμε να έχουμε, αν δεν αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη και της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στοχοποιεί τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ και ότι με την πρόταση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα που έχουν πληγεί από τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτά που δε θέλουν να βγει η χώρα από το μνημόνιο, που «παίζουν με τη δραχμή» και τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα μονοπώλια που έχουν βάλει στο χέρι το ναυπηγείο και το πρόγραμμα του ΠΝ. Μάλιστα, ανέφερε, ειδικά για τον αραβικό όμιλο ADM, ότι «τον δέχτηκαν τότε κάποιοι καλοπροαίρετα και η αλήθεια είναι ότι τότε δεν υπήρχε άλλη λύση από το να ξεκινήσει νέα περίοδος για τα Ναυπηγεία». Ενώ για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι χειροτερεύει το «ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα» και δε λύνει το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, είπε για τη ΝΔ ότι όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει τη σύμβαση σκάνδαλο και ρώτησε «τώρα τι άλλαξε» και συγκαλύπτει την υπόθεση.

Στο όνομα της σταθερότητας, καταψήφισε την πρόταση και η ΔΗΜΑΡ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ημερομηνία λήξης οι εργαζόμενοι(2014-04-11 00:00:00.0)
Δραστική συρρίκνωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά(2014-03-21 00:00:00.0)
Κατατέθηκε η πρόταση για την εξεταστική(2013-11-26 00:00:00.0)
Δε θα σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία!(2012-10-16 00:00:00.0)
Σκαραμαγκάς: Οι «σωτήρες» επί το έργον!(2012-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ