Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαξίωσή του διαχρονικά

Με Ερώτησή του φέρνει στη Βουλή τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας και απαιτεί άμεσες λύσεις

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο πολύπαθο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας που παρέχει δωρεάν φοίτηση στους σπουδαστές του.

Σε Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου αναφέρουν ότι λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων για τους 450 σπουδαστές του ΚΩΘ, «οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συνεχίζονται».

«Συγκεκριμένα, οι 80 και πλέον καθηγητές του ΚΩΘ (η πλειονότητα εξ αυτών έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου) είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Μάη καθώς καθυστέρησε η τρίτη δόση της κρατικής επιχορήγησης. Ενώ υπάρχει αδυναμία υπογραφής νέων προσλήψεων καθώς η διετής θητεία του ΔΣ του ΚΩΘ έληξε στις 23 του περασμένου Αυγούστου και έκτοτε το υπουργείο δεν διόρισε νέο ούτε ανανέωσε με απόφασή του τη θητεία του παλαιού.

Την ίδια ώρα άλυτο παραμένει το ζήτημα της στέγασης του ΚΩΘ μιας και εκκρεμεί η έξωσή του από το διατηρητέο κτίριο (ιδιοκτησίας μέχρι στιγμής του ΙΚΑ) όπου στεγάζεται από το 1987, παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχει Υπουργική Απόφαση» (ΥΠΠΟ/ΔΙΝΣΑΚ/99210/2793, 29.11.2006) για «αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά» από το ΥΠΠΟ «για την αποτελεσματική προστασία, προβολή και ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου του και τη χρήση του κτιρίου για πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως είναι η στέγαση και λειτουργία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης του πολιτισμού από όλες τις κυβερνήσεις και από τη σημερινή δικομματική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που έχουν εκχωρήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μουσική παιδεία στους ιδιώτες και ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα».

Προσθέτουν ότι το ΚΚΕ έχει επισημάνει με πληθώρα Ερωτήσεών του, από το 2010, «τα χρόνια και μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία του ΚΩΘ», αλλά «δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει υπάρξει θετική αντιμετώπισή τους απ' όλες, διαχρονικά, τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Τέλος, ζητούν από τον υπουργό «να δοθεί άμεση και οριστική λύση του κτιριακού με υλοποίηση της προαναφερθείσας ΥΑ, να διασφαλισθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του Ωδείου και η συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του με τη χορήγηση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό» και «να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μεταστεγαστεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε έναν ενιαίο χώρο(2023-08-29 00:00:00.0)
Ανάγκη μόνιμης στέγης για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης(2014-12-24 00:00:00.0)
Πολιτισμός στην υπηρεσία της εξουσίας του κεφαλαίου(2012-04-22 00:00:00.0)
Διαλυτικές επιπτώσεις μιας επικίνδυνης πολιτικής(2012-01-22 00:00:00.0)
Το ΙΚΑ "εξώνει" τη μουσική...(1999-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ