Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μεταστεγαστεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε έναν ενιαίο χώρο

Να μεταστεγαστεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο θα μεταφερθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του για την ασφαλή, απρόσκοπτη, πλήρη και αξιοπρεπή συνέχιση της λειτουργίας του, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, σημειώνει τα εξής:

«Το Κρατικό Ωδείο ιδρύθηκε το 1914 στη Θεσσαλονίκη και παραμένει το μοναδικό κρατικό της χώρας. Στα σχεδόν 110 χρόνια λειτουργίας του έχει επιτύχει αφενός να είναι συνώνυμο των υψηλού επιπέδου σπουδών, με τους αποφοίτους του να διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας, αφετέρου να προσαυξάνει την κοινωνική του προσφορά με καλλιτεχνικές δράσεις και πολιτιστικές συνεργασίες.

Το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΩΘ επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της αναγκαστικής "έξωσής" του από την επί 36 χρόνια έδρα του, το διατηρητέο της Φράγκων (ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ), η ριζική ανακαίνιση του οποίου εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τον Δεκέμβριο του 2025. Η μεταστέγασή του για το διάστημα των τριών και πλέον ετών είναι μείζον θέμα, που αφορά πρωτίστως τους διδασκόμενους και τους διδάσκοντες.

Οι προθέσεις της διοίκησης και της διεύθυνσης ουσιαστικά κατακερματίζουν το Κρατικό Ωδείο και τις δραστηριότητές του και θέτουν σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό έργο, την περιουσία του και το μέλλον του.

Η διαφαινόμενη μετεγκατάσταση μέρους των δραστηριοτήτων του Ωδείου σε χώρους του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, παρά την αγαθή προαίρεση, τη θετική ανταπόκριση και την αλληλέγγυα στάση των ανθρώπων του ΜΣΘ, δεν καλύπτει τις διδακτικές και καλλιτεχνικές ανάγκες του ΚΩΘ.

Σημειωτέον, δεν παραχωρείται η αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΣΘ και επομένως οι συναυλίες, οι απολυτήριες εξετάσεις, οι πρόβες, γενικότερα οι εκδηλώσεις του ΚΩΘ θα διεξάγονται σε διαφορετικούς και απροσδιόριστους άλλους χώρους.

Παράλληλα δρομολογείται η μεταστέγαση ορισμένων μαθημάτων και των μουσικών συνόλων του ΚΩΘ σε ακατάλληλους υπόγειους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τους οποίους το ΚΩΘ αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες να μετατρέψει σε κατάλληλους (μελέτη αλλαγής χρήσης και μελέτη καταλληλότητας από μηχανικό, σχετικές άδειες για εκτέλεση εργασιών κ.ά.). Επιπλέον, το ΜΜΘ ζητά αποζημίωση για τη χρήση των παραχωρούμενων χώρων, το ύψος της οποίας δεν έχει καν προϋπολογιστεί.

Τέλος, η μεταφορά της πλούσιας και μοναδικής σε πρωτότυπες παρτιτούρες βιβλιοθήκης του ΚΩΘ σε χώρους του ΜΜΘ είναι προβληματική από άποψη ασφάλειας και χρηστικότητας.

Οι "λύσεις" αυτές, εκτός του ότι θα έπρεπε να βασίζονται σε οικονομοτεχνική μελέτη και να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΚΩΘ, δεν διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Ωδείου, παρακωλύουν το έργο του και καθιστούν ορατό τον κίνδυνο συρρίκνωσής του.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ενόψει και της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, για την άμεση εύρεση και οργάνωση ενός ενιαίου χώρου μεταστέγασης στον οποίο θα μεταφερθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του ΚΩΘ, για την ασφαλή, απρόσκοπτη, πλήρη και αξιοπρεπή συνέχιση της λειτουργίας του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ