Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Περίπου 2.000 αντικείμενα έχουν κλαπεί

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι περίπου 2.000 αντικείμενα κλάπηκαν στη διάρκεια ετών. Μέλος του προσωπικού απολύθηκε αφού έγινε γνωστό ότι χρυσά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, που χρονολογούνται από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, κλάπηκαν από χώρο αποθήκευσης. Το ότι στην υπόθεση αυτή φέρεται να εμπλέκονται υπάλληλοι του Τμήματος Ελληνικών - Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων προκαλεί επιπλέον ανησυχίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει μια συλλογή περίπου 8 εκατομμυρίων αντικειμένων, αλλά έως το 2019 μόνο περίπου 80.000 είχαν εκτεθεί και τα υπόλοιπα βρίσκονταν σε αποθήκες. Ο Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρος του Μουσείου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα αντικείμενα της συλλογής δεν είναι όλα «σωστά καταγεγραμμένα», προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα προκειμένου να τακτοποιηθούν τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί, ενώ υπογράμμισε ότι κάποια από τα κλοπιμαία έχουν ήδη ανακτηθεί, χωρίς όμως να αναφέρει ούτε ποια ούτε με ποιον τρόπο.

Τις προηγούμενες μέρες παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, ενώ ο υποδιευθυντής, Τζόναθαν Γουίλιαμς, αποσύρεται από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το σκάνδαλο της κλοπής.

Ταυτόχρονα, βγήκε στο φως της δημοσιότητας ότι υπήρχαν πληροφορίες από τον Φλεβάρη του 2021 πως αντικείμενα από τις συλλογές του πωλήθηκαν σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες αλλά δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη. Ειδικοί καλούν το Βρετανικό Μουσείο να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των αντικειμένων που κλάπηκαν και σημειώνουν ότι είναι η μεγαλύτερη κλοπή που έχει γίνει ποτέ σε μουσείο.

Ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» φαίνεται πως συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκεται ακόμα σε τροχιά διαπραγματεύσεων, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είπε στους συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος διότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το Βρετανικό Μουσείο χάνει για μία ακόμη φορά τα ερείσματά του στην ηθική» αφού «εγείρει και πάλι ηθικά ζητήματα για το ίδιο το Μουσείο, τον τρόπο συγκρότησης των συλλογών του και τη διαχρονική διαχείρισή τους από την εκάστοτε διοίκηση. Μάλιστα, η τελευταία βαρύνεται όχι μόνον από το ίδιο το γεγονός, που καθιστά ένα μητροπολιτικό μουσείο χώρο συνδεόμενο με το δίκτυο της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, αλλά και από την καθυστέρηση στην αποκάλυψη της υπόθεσης, με τις παραιτήσεις στελεχών του να εγείρουν ερωτήματα για προσπάθεια συγκάλυψης». Και τονίζει ότι «με βάση το διαχρονικό φαινόμενο της πώλησης αρχαιοτήτων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, ασφαλώς τίθεται σε τελείως διαφορετική βάση το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους με τον γενέθλιο μνημείο τους, τον Παρθενώνα. Τόσο οι Ελληνες αρχαιολόγοι όσο και η κοινή γνώμη στη χώρα μας αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού στην κατεύθυνση αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ